onsdag 2 maj 2012

Bikini bootcamp: Mer info om formtoppningen!

Tack för ett överväldigande gensvar angående en liten formtoppning inför midsommar. Jag såg att ni var många som ville köra redan nu i maj eller köra längre. Jag kommer börja lite senare men ni kanske kan kicka igång lite själva och så lagom till att motivationen tryter så kan ni hoppa på oss andra tre veckor senare, vad tror ni?

Jag kommer börja
Fredagen den 25:e maj

(alltid börja på en fredag så har man en helg avklarad av bara farten!) och så avslutar vi exakt fyra veckor senare, på midsommarafton - eller ja, kvällen innan.

Jag kommer göra ett träningsschema och ett kostschema som jag kommer att följa och jag kommer att skriva ut antalet kalorier och energifördelning. Sen vill jag poängtera att ni inte alla har samma behov. Jag kommer ligga relativt lågt vilket beror på att jag
 • har en ganska låg ämnesomsättning, något som jag kommit fram till genom åratal av erfarenhet, anta inte att du själv automatiskt har det bara för att du till exempel är överviktig!
 • inte väger så mycket i förhållande till min vikt - väger man mer behöver man mer energi!
 • redan är relativt smal och bara strävar efter att "tighta till" kroppen = måste vara strikt
Jag rekommenderar ingen att ligga under 1100. Någonstans där upp till 1500 tror jag funkar för de flesta om målet är att tappa lite i fettvikt. Jag vet många som legat för lågt, lagt till ett par hundra kalorier om dagen och sett finfina resultat så less är inte alltid more :)

Ett bra ställe att räkna ut sitt energibehov finns här

Det där med att räkna kalorier och energiprocent är inte för alla, jag vet det. Ni får hitta det som känns bäst. Jag tycker det kan vara ett bra sätt att lära sig om näring och kroppen men inte något man håller på med året om.

Jag har ett förslag: Att vi alla som deltar hänger och snackar i Facebookgruppen, som ett forum!

Jag kommer att skriva lite då och då här om detta inför starten så att ni kan ladda och peppa : ) Självklart kan man vara med i satsningen oavsett mål: viktnedgång, muskelbygge eller bara lite självförtroendeboost inför bikinidebuten. Ni behöver inte följa mina scheman för att hänga på gruppen.

Frågor?

35 kommentarer:

 1. Kör redan på egen hand för att formtoppa inför sommaren men naturligtvis hakar jag även på här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Greit, kul med lite manlig input!

   Radera
 2. Jag blir sugen trots byggfokus. En sommar med "stor" kostym är kanske bra för sinnet men stranden känns på nåt sätt inte lika lockande.. Ska allvarligt överväga med mig själv vad mina mål är egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det Anna, du verkar ju liksom vara på så fin väg till bra resultat, låt inte stranden komma emellan om du känner att du är på rätt spår. Du kan ju hänga på peppen men köra ditt eget race!

   Radera
 3. Jag är på, passar mig bra tidsmässigt, är förhoppningsvis klar med min certifiering :)

  SvaraRadera
 4. Hm, jag ska fundera. Min nuvarande lilla utmaning tar slut 26/5 så det blir ju liksom direkt på en ny. Och mål? Ja jag vet inte. Men det är ju alltid roligt att göra nåt lite extra så jag hänger kanske på.

  SvaraRadera
 5. Im in! Börjar dock redan idag! Träningen fortsätter som nu 5-6 ggr/v och inga stora förändringar mest mer medvetna smarta val. Mer vardagsmotion, mindre godis/chips/kakor osv. Får se hur långt detta tar mig :)

  SvaraRadera
 6. Å så kul ! det här måste provas !!
  // jess

  SvaraRadera
 7. Vill gärna hänga på, men funkar det även om man inte har facebook?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, allt händer ju här, det är bara att du kanske inte får chansen att chatta med andra som kör samma utmaning.

   Radera
 8. Glömde fråga...
  Hur går du till väga rent praktiskt när du räknar kalorier, tex när du ska äta kalops eller nåt annat grytaktigt där man inte direkt kan skílja ut ett livsmedel? Hur gör du när du äter ute?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krasst svarat så kommer jag inte äta en enda grej under dessa fyra veckor som jag inte kan räkna på. Jag lagar all mat själv, äter inget ute. Det är så himla kort tid och för maxresultat så är det värt det!

   Radera
  2. Kan tipsa om http://www.dumbbell.se/ Där finns en matdagbok där du skriver in t.ex "köttfärs" så kommer det förslag t.ex "köttfärssås nöt". Sen skriver du hur mycket du åt ex 100 g. Så räknar den ut kalorierna! Toppen! Du får uppspaltat allt du ätit under dan och har lätt att hålla koll!
   Mvh/Mia

   Radera
 9. ÅH spännande! Hur är tanken att detta ska funka? Samma träning och kost för alla med justeringar beroende på vad man behöver ligga på intagsmässigt)?
  Har ju tänkt utmana mig själv either way, så det här kan vara bra för mig :)

  fasiken Elbe! Hur kommer det sig att du alltid skriver saker just när jag behöver dom? ;)

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 10. Härligt! Jag är med :) Måste fundera på om jag borde starta lite tidigare, men jag ska se..

  SvaraRadera
 11. Superbra inlägg verkligen!! :)

  SvaraRadera
 12. Jag hänger på... precis vad jag behöver. Har operarat knät, men bör kunna köra fullt då, så blir perfekt :)
  Kram Martina W

  SvaraRadera
 13. jätte kul! är helt klart med! en fråga, om man väljer att äta typ 1400 kalorier per dag är det då med eller utan träning? har aldrig riktigt förstått det ;) maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså det är oavsett hur mycket du tränar.

   Radera
 14. Grymt när bloggare tar sådana här initiativ!

  traning.marinaborneblad.se

  SvaraRadera
 15. Jätte taggad!!!
  Kommer du lägga upp någon typ av bastanke kring kost och träning under den här tiden? Jag är jätte taggad och har stora mål att gå ner i vikt - några kilo till innan dess sen satsar jag på något litet kilo ner och tajtar till kroppen under den där tiden :D

  SvaraRadera
 16. Längtar:) jag har redan börjat ,men att peppa tillsammans gör att det istället blir två månader . Det här kommer blir bra:) vi får peppa varandra och ge tips på god mat osv. Så det inte blir för allsidigt :) utan att vi ska ha kul på vägen:)

  SvaraRadera
 17. Ja, vad kul!!! Den 25 kör vi:)

  SvaraRadera
 18. Jag är med!! Går redan på diet men det är alltid roligt med något som sporrar en att hålla fast vid målet :) Mitt mål är att bli lite tightare!

  SvaraRadera
 19. Hej Elbe, läste i kommentarerna ovan precis det jag funderade på också. Du gör alltså inte avdrag på kalorierna för vad du tränar? Om du ex äter 1400 kcal per dag och sedan tränar något som kan jämställas med säg 500 kcal, så drar du inte av dessa på vad du ätit? Bara så att man vet lite hur du tänker när du räknar.

  SvaraRadera
 20. Tål att funderas på detta, är inne i en hyfsat tajt tentaperiod precis när du tänkt starta detta så funderingen är just om jag kan skjuta på starten och helt enkelt skjuta en vecka... hmm, mål får också funderas på. vad vill jag ha ut av utmaningen?

  SvaraRadera
 21. Jag hakar på, men jag kör på ett högre kaloriintag än 1400. Jag är rädd att jag inte fixar den nivån, jag måste tro på uppgiften för att kunna genomföra.

  Min nuvarande fokusperiod slutar snart, så det passar perfekt tidsmässigt!

  Elbe du rockar!
  Jenny F

  SvaraRadera
 22. Kan du tipsa om var du gör näringsberäkningar? Har sökt runt lite men inte hittat infon på din blogg. Jag tänkte kolla vad t.ex. min vanliga frukost är värd. Stort tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. testa matdagboken.se

   Radera
  2. Jag har ingen lust att betala innan jag kunnat testa, och detta är dessutom den enda funktion jag vill åt.

   Radera
 23. Hej Elbe! Jag kommer absolut hänga på formtoppningen, vilken bra idé! :) Jag tänkte tjuvstarta lite men jag måste bara fråga vad du anser om ketos, förbränner man mycket muskler utav det och tycker du att det är en bra diet att använda? Jag har själv testat både det och låg kolhydratskost. Jag mår bra av att äta lite kolhydrater, självklart bättre av att äta lite kolhydrater än att vara i ketos men i regel mår jag bra utav båda. Vad anser du är en lagom mängd kolhydrater per dag när man vill minska i fettprocent? Hur mycket kolhydrater åt du på en dag på din senaste formtoppning? :) Kan vara bra att veta om man vill börja lite tidigare :) Tack för en superbra blogg! Kramar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm... jag har själv varit i ketos endast en kort period och det var längesen. Då var jag småyr och orkade inte träna alls. men de säger ju att man vänjer sig...

   Om jag utgår ifrån mig själv så tänker jag i procent, inte gram. Och då tycker jag att en mängd kring 10-30% av energiintaget kan komma ifrån kolhydrater. Framför allt tänker jag på vad de kommer ifrån - ju högre mängd ifrån grönsaker och baljväxter och ju längre mängd ifrån spannmål, desto bättre. Lycka till!

   Radera
 24. Jag är på! Startade i söndags. Det här fixar viii :)

  SvaraRadera
 25. Jag vill också vara med! Har redan börjat, men behöver antagligen den extra tiden...;-) Tack för din fantastiska blogg, den inspirerar!

  SvaraRadera