tisdag 15 maj 2012

Ytterligare tankar om reklam

AnnaB skrev en tankvärd sak i en kommentar till det här inlägget (jag saxar lite ur din kommentar Anna):

"Du har tidigare skrivit om att du funderar över hur du ska hantera give-aways i bloggen och nu blir jag nyfiken på ett resonemang kring detta inlägg. Det är helt upenbart att de företag du väljer att nämna har bjudit in dig och ett gäng andra bloggare för att få ut sina varumärken rakt in i målgruppens vardagsrum/mobiltelefoner/vartän man läser sina favvo-bloggare. Du blir säkerligen bjuden på massor av såna här pressträffar, hur väljer du vilka du ska ta del av och hur väljer du vad du ska skriva? Du har ju ett väldigt högt förtroendekapital hos dina läsare (hos mig i alla fall) eftersom du är så balanserad i dina texter. Finns det risk att det förtroendekapitalet urholkas om rapporter från pressträffar och dylikt blir vanligare inslag?"

Jag uppskattar verkligen att du tar upp det här Anna! Vilket bra tillfälle att köra en diskussionsvända med er igen om vad ni tycker. För några månader sen stämde jag ju av med er kring ämnet men mycket vatten har flutit under bron sedan dess. Bland annat som du påpekar Anna har inbjudningarna till diverse pressträffar börjat hagla i min mailbox. Jag skulle säga att jag närvarat vid ungefär 1 av 5 men visst kan det komma hända att det blir fler. Jag får också hemskickat en hel del produkter (och tackar nej till ytterligare fler).

Så här tänker jag angående eventen: Först och främst är det ju skoj för mig att gå på sådana tillställningar. Intressant information, trevligt att träffa andra bloggare/journalister, få sig en bit mat och självklart få gå hem med en välfylld goodie bag. Inget att sticka under stolen med. Sen hoppas och tror jag att det finns ett allmänvärde för er också i att jag går på sådana; ni får höra lite mer detaljerat om nya produkter och - det som jag personligen egentligen tycker är det mest intressanta då jag läser andra pressminglande bloggares inlägg måste jag erkänna- att få tillfälle att genom bloggen 'hänga med' på eventet, höra lite om vad som hände, vilka som var där, hur det såg ut - en liten fläkt av den världen helt enkelt. Vad tycker ni?

Hur väljer jag då vilka event jag skriver om? Jag går som sagt på väldigt få (det kanske ni märkt då ni läser andra bloggar, hur mycket som går av stapeln alltså). Det ska vara produkter som jag tycker verkar intressanta för mig eller för er, kännas relevant för bloggen och helst ska det finnas något mervärde, till exempel som att jag får chansen att höra en spännande träningsprofil föreläsa.

Hur tänker jag kring de produkter jag väljer att skriva om? Om jag tar som exempel Merrell-eventet så var ju skorna i huvudfokus och jag vill då dels vara tydlig med att de var en gåva, och dels lägga ned tid på att faktiskt använda och recensera dem så att jag känner att det finns ett journalistiskt värde i att jag skriver om dem (och att jag fått dem). Jag kan aldrig vara opartisk i min recension eftersom jag inte har tillgång till samtliga skor från samtliga tillverkare, men jag kan vara subjektiv och personlig och så positiv eller negativ jag önskar att vara. Sen tänker jag ibland på att det förstås ligger en ofrånkomlig partiskhet i att det är just Merrell som skickat mig skor och jag därmed ges en större chans att fatta tycke för just dem, om ni förstår hur jag menar. Skriv gärna hur ni resonerar kring detta sista.

På eventen får man oftast flera gåvor från olika tillverkare och där resonerar jag så att jag nämner de som jag tycker det känns värt att nämna. Med Merrell-eventet igen som exempel berättade jag var maten och drycken kom ifrån (dock utan länkar) för att detta är märken jag tidigare nämnt och då inte i samband med free stuff. Vi fick andra saker att äta och dricka också som jag inte berättade om (en smoothie samt en bar). Sällan skriver jag om varenda produkt och ofta utelämnar jag vissa prylar helt som jag inte tycker är intressanta.

Jag har alltid konsekvent tackat nej till förfrågningar av typen "du får en gratis [nånting] om du publicerar dessa två blogginlägg copy/paste". Jag tackar även nej till allt som innebär pengar, alltså cash i handen för något. Jag väljer det villkorslösa men visst finns det en stor problematik ändå och jag klurar ständigt kring vad som är rätt och fel.

Jag vill hemskt gärna veta vad ni tycker. Är det intressant att läsa om pressmingel? Om produkter jag får hem? Känns det som reklam? Upplever ni mig som "köpt"? Hur kan jag arbeta aktivt för en balans i bloggen kring detta?

22 kommentarer:

 1. jag tycker det är jätteroligt att läsa om pressträffar, events och liknande. dom hålls ju för att presentera en ny/annorlunda produkt och det är roligt att få tips på nya saker! speciellt genom bloggares egna recensioner istället för bara reklam.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är jättebra så länge du inte gör som vissa andra bloggare och låter företag "köpa inlägg" genom att låtsas tycka om produkter som du inte ens har testat. Men det tror jag aldrig att du skulle göra! :)

  SvaraRadera
 3. Det är just sånna här inlägg Elbe som gör att du aldrig känns köpt! Du har sån respekt för oss läsare och för en dialog med oss. Toppen! //Karin som följt dig sen start

  SvaraRadera
 4. Jag tycker egentligen mest att det är tråkigt... Jag läser ca 10 träningsbloggar dagligen, och när alla blivit inbjudna till merrell-eventet fick jag läsa samma inlägg hur många gånger som helst. Och plötsligt tyckte "alla" att det var en bra idé att blanda smoothie på kokosvatten, för alla hade varit på samma presentation. Det får mig att tappa intresset. Jag förstår att ni blir inbjudna till dessa grejer och jag tycker att det är bra att man ser bloggarna som en stark kraft i samhället som kan vara med och påverka, men jag tycker att det ställer krav på er bloggare. Man måste kunna välja att inte skriva om det man precis fått en presentation av, om det är något som inte intresserar en eller inte känns som att det passar bloggprofilen. Jag som läsare är självklart intresserad av att läsa om nya barfotaskor, men ju fler som skriver samma sak desto mer köpt känns det... Vad jag däremot tycker att många av er är duktiga på är att vara väldigt tydliga med när det gäller "reklam" eller inbjudna event, och när ni själva uppmärksammar något på egen hand. Och det underlättar för oss som läser. Tack för en fin och bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blandade ingen sån... ;-) Nä, skämt åsido - jag förstår dig Ida. Det kändes lite fånigt att berätta om eventet när alla andra redan skrivit om samma sak. Men jag vet inte riktigt hur man ska lösa det... jag får försöka gå på fler egna saker eller, då det gäller events där många träningsbloggare är inbjudna, anstränga mig på allvar att hitta en egen take på det. Det är ju så journalister får göra när alla skriver om samma nyhet!

   Radera
  2. Jag gillar när ni är på samma grejer, då blir jag nyfiken på "undra vad Elbe kommer skriva vilka bilder det blir o.s.v." om du fattar.

   Radera
  3. Precis min tanke också: ena veckan skriver 'alla' om samma skor, andra veckan är det kokosvatten. Jag uppskattar att du funderat över hur du kan lägga ditt perspektiv på produkterna för det är, rent ut sagt, trist att läsa samma reklamtext 'överallt'. Precis som Ida vill jag lyfta fram det positiva i att ni understryker när det är sponsor och när det är en oberoende utvärdering.

   Tack för en bra blogg!

   Radera
 5. Jag tycker att det är skönt att din blogg inte känns så "reklamig" som många andra träningsbloggar är, där "det råkar bli så" att alla bestämmer sig för att skriva om kokosvatten från ett specifikt märke under loppet av två dagar. Ganska tröttsamt när det blir så tycker jag! För mig personligen så känns pressträffar/gratisprodukter etc inte så intressant att läsa om, men det är ju DIN BLOGG och om du får ut mervärde av dessa gratisprodukter och träffar (vilket ju givetvis är lätt att förstå att du får!)så är det klart att det är ok för du förtjänar verkligen det som "belöning" för en toppenblogg! Det absolut, absolut viktigaste för mig är att man är helt tydlig med att man fått produkterna som gåva och håller isär recensioner av gåveprodukter och sånt du testat för att det verkar skojigt i allmänhet.

  SvaraRadera
 6. Tycker det är kul att läsa om, i synnerhet som du är mer restriktiv med vad du går på i jämförelse med andra. Bra att få en opartisk recension dessutom!!

  SvaraRadera
 7. Det jag tänker på är att det känns som att du allt oftare skriver blogg för läsaren. Gör saker för din egen skull, det är då det blir intressant. Du ska inte gå på event för VÅR skull, du ska inte göra en formtoppning för VÅR skull.

  Förstår att du vill ha nöjda läsare, men om du tappar dig själv så tappar du läsare också. Jag vill läsa Elbes blogg. Inte en blogg som Elbe tror att vi vill läsa.

  Håller med Ida också, att det blir lite too much när alla skriver om samma sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, det har du nog rätt i Linda. Jag tänker ofta "vad vill de läsa". Får tänka om där. Fast formtoppningen, där är det nog tvärt om - där gömmer jag nog mig kanske bakom att "jag kör för läsarna" fast jag innerst inne kanske tycker jag behöver en... :)

   Radera
 8. hejsan hoppsan!

  om du vill roffa åt dig varenda gratispryl du kan få så är det inte mig emot det minsta! Du behöver inte förklara dig eller försvara dig alls för det kommer alltid att finnas dem som tycker att du gör fel hur du än vänder och vrider på det. in the end of the day så är det du som ska trivas och vara nöjd för jag är minsann bara lycklig över att du bloggar och delar med dig, sluta aldrig!

  Kram Perla (som skriver med en hand at this very moment (multitasking))

  SvaraRadera
 9. Du skrev om Merrell-skorna på ett jättebra sätt tycker jag. Intressant och informativt. Fortsätt som du brukar så blir det så bra så!

  SvaraRadera
 10. Det är din blogg, självklart ska du göra som du gör nu skriva om de grejer som du tycker är bra. Sen om du får reda på det via en pressträff eller att du såg reklam någon annanstans tycker jag spelar mindre roll. Vi gillar ju vad du gillar eftersom vi gillar att läsa det du skriver. Copy-paste är dock vidrigt och aldrig ok! Tycker du har en bra inställning och jag gillar verkligen din blogg för att den känns ärlig, genuin. Du är bra Elbe!

  SvaraRadera
 11. Jag tycker inte det är så spännande att läsa om alla de där pressträffarna och eventen, just för att det är så många som skriver samma sak. Men å andra sidan är det lite spännande att se vad just du har att säga om det. Men mer spännande är det att läsa om vad du tränar på ditt jobb, hur du får det att gå ihop och annat sånt som du brukar skriva om. Så länge du är dig själv och inte tänker för mycket på oss läsare som någon skrev, så tror jag att alla är nöjda och glada. Både du och vi! :-)

  SvaraRadera
 12. Jag tycker du skriver om det på ett bra sätt, har aldrig fått intrycker att di är "köpt" utan bara att du tipsar och informerar om det du faktiskt gillar!

  SvaraRadera
 13. Du har ett vettigt förhållningssätt till saken, men jag tycker ändå inte att den typen av inlägg är intressanta. Jag tycker aldrig det är kul att läsa om fester som inte jag själv varit på... Och oavsett hur balanserad du är, så blir du naturligtvis en del av företagens marknadsföring.
  Förresten första gången jag kommenterar här, men jag är en trogen läsare. Gillar dig jättemycket! /Astrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte lite mer på det här och måste lägga till: jag tycker självklart du kan gå på sådana här events för informationsinhämtning. Men sen måste du inte skriva om själva pressträffen, för den i sig var ju eg bara riktad till dig som bloggare för att du skulle kunna ta del av info. Du behöver inte heller skriva om själva produkterna direkt, eller ens någonsin, men om det någon gång blir aktuellt så har du bakgrundsinfo som kan vara oss läsare till gagn. Denna tankemiss, att rapportera om själva press-konferensen görs ju f ö hela tiden i nyhetsjournalistiken också... Astrid

   Radera
 14. Så länge man skriver om saker som man själv tycker om så tycker inte jag det spelar någon roll. Så länge man har den inställningen så tycker jag inte det är nåt att bekymra sig om :)

  SvaraRadera
 15. Fortsätt skriv som du alltid har gjort. Skriv om det du vill och berätta gärna vad du tycker om saker du får/köper/testar. Jag tycker som föregående talare, så länge du skriver om saker du gillar så är det bra. (du får självklart skriva om sånt du inte gillar :)) Du är grym!

  SvaraRadera
 16. Din blogg är min absoluta favoritblogg och jag tycker verkligen att du gör det du gör skitbra. Jag förstår att det är skitkul att gå på events och få gratisgrejer. Jag förstår också att om man ska fortsätta få inbjudningar så måste man i viss utsträckning skriva om eventen man går på.

  Så länge du gör en utvärdering och står för dina åsikter (så att du inte bara skriver vad företagen betalar dig för att skriva) så är det mer än okej för mig. Det är ett roligt sätt att få se nyheter som jag annars inte skulle få ta del av förrän de är ute på marknaden. Sen det faktum att många nischade bloggare går på samma event; ja, då dyker det upp många utvärderingar av samma produkt.

  Är det något jag är intresserad av - toppen! Jag får höra många olika åsikter om produkten, dvs lättare för mig att göra ett bra val.

  Är det något jag inte är intresserad av - då skiter jag bara i att läsa. As simple as that.

  Och sen så ser jag företagens marknadsföring genom bloggar som just det - marknadsföring. I slutändan ligger ju ansvaret till ett kritiskt förhållandesätt till marknadsföring hos mig som konsument, oavsett om "annonseringen" sker i en blogg, på tv eller på en reklamaffisch.

  Så det enkla svaret är helt enkelt att du ska göra det du tycker är roligt. Tycker du att det är roligt att gå på events och skriva om det, gör det! Om inte, skippa det.

  Hoppas att ni får en fin långhelg, kram!

  SvaraRadera
 17. Hej Elbe!
  Jag har aldrig kommenterat förut men läser din blogg varje dag (tror jag har blitt lite beroende..) och måste bara säga att jag tycker du är BÄST! Och du är faktiskt den enda blogg jag läser! (Har aldrig fastnat för nån annan)
  Du gör ett helt fantastiskt jobb och tycker du självklart ska gå på vilka event du vill och alla vet ju att det är skitkul att få gratisgrejer! Du måste lägga ner så mycket tid på din blogg och du är värd all belöning du kan få så har du möjlighet att få lite produkter som du dessutom är intresserad av så varför inte? Har heller aldrig upplevt dig som köpt och jag upplever alltid att du recenserar produkterna väldigt sakligt och helt enligt vad du själv tycker.

  Tack för en underbar blogg, du har peppat mig jättemycket!

  SvaraRadera