tisdag 8 maj 2012

Inför formtoppningen: Bikini bootcamp FAQ

Vad är en formtoppning?

En kortare fokusperiod då du vill toppa formen på din kropp helt enkelt!


Hur räknar man kalorier och energiprocent?


Jag använder ShapeUp Club. Men det finns många sätt: Matdagboken, Hälsovakten, Dumbell, ni kanske har fler tips?

Kommer vi få ett matschema måltid för måltid?

Nej. Det är liksom inte tänkt att jag ska vara er coach i detta utan vi är varandras - jag kommer lägga upp hur jag tänker äta och ni får gärna äta likadant men det blir inga menyer. Men gott om tips på måltider!

Hur många fria måltider kör du per vecka/hur mycket alkohol per vecka kan man dricka/hur gör man med uteluncher?

Målet är noll avvikelser. Fyra veckor är ju så otroligt kort tid - du har förmodligen över 4000 i ditt liv att spendera. Sen är det klart att livet kan komma emellan... men var beredd på att packa matlådor och göra storkok.

Vad är målet med formtoppningen?

För mig, två, lika viktiga, saker - 1: att tighta till fysiken inför sommaren, lyckas locka fram lite definition på kurvorna - estetiskt tänkt javisst, och inget att hymla om. 2: att köra en mental utmaning. Jag älskar sånt! Att sätta upp lite tuffare villkor för mig själv under en kort period är alltid ett bra sätt att få mig on track för resten av året. Att lära mig hantera och planera strikt träning och kosthållning. För dig? Det bestämmer du. Men något liknande kanske?

Jag äter paleo/LCHF/GI/Raw food/InteSomDu kan jag ändå hänga på?

Jamen sure! Jag kommer lägga upp lite tips på hur jag äter och många av måltiderna passar ju in i dieterna ovan och om inte så kan vi ju peppa tillsammans ändå även om vi inte äter samma mat :)

Vilka kosttillskott kommer du att använda dig av?

Jag kommer käka Omega-3 (på flaska), multivitamintabletter och aminosyror (BCAA) då jag styrketränar. Säkert blir det lite proteinpulver då och då också, till exempel i min morgonsmoothie! Sen är jag supernoga med att få i mig så mycket nyttigheter som möjligt från maten under den här tiden, till exempel välja färgrika grönsaker, ekologisk frukt osv.

Vad rekommenderar du för typ av träning under formtopppningen?

Styrketräning är ett måste men jag kompletterar den gärna med intensiva cardio bursts mellan övningarna till exempel burpees eller hopprep (och då kör jag alltså ett set - cardio, ett till set - cardio osv, det var ngn som frågade om det).

Cirkelträning (då du kör alla övningar i rad efter varann utan vila) och intervallträning i form av Tabata eller HIIT ska vi nog också kunna klämma in! 4-6 pass i veckan. Lyssna på kroppen och vad den pallar? Och sist men inte minst - mina älskade promenader. Jag kommer att gå varje dag, come rain or come shine, promenader dagligen och inga ursäkter!

Kommer du att väga/mäta dig? Jag känner min kropp så pass väl efter det här året så jag märker snabbt då den förändras utan att kolla på siffrorna. Men jag tänkte att det kan vara kul för er ändå att se så jag kommer lägga ut vikt och mått : ) Någon frågade om mina nuvarande mått och nu orkar jag inte springa och kolla men jag tror jag kanske ligger någonstans kring 90-95 på rumpan? Och midjan kanske 65-70?

Vad kan jag förvänta mig om jag hänger med under hela formtoppningen:

Du kommer att märka att din kropp förändras - ingen tvekan. Både inuti och utanpå. Sen är det förstås individuellt. Du kommer att lära dig mycket om hur du fungerar då du kör strikt, det här är verkligen en mental övning också. Du kommer förmodligen prova en massa ny spännande mat. Känna dig starkare, friskare och snyggare. Jag tänker i alla fall varva formtoppningen med att bikinipreppa med skönhetslyx allt eftersom veckorna går; göra huden och håret fräscht, fixa händer och fötter, lite pampering helt enkelt - ni med hoppas jag! Och till sist, du kommer förhoppningsvis lära känna lite likasinnat folk i Facebookgruppen.

19 kommentarer:

 1. Hej! Det här låter toppen tycker jag! Jag har en snabb fråga:
  jag på att bli snabbare i spåret (på en mil) jag har ett träningsschema och har tänkt äta lite mer strikt och utesluta sötsaker under formtoppningen. Styrka görs i form av mage och rygg 3ggr/v (ca 7 variationer av situps 10x3) och ett 20min allmän styrka 1g/v. Det är all styrka som hinns med. Borde jag få in mer styrketräning? Eller går det att nå estetisk formtoppning med hjälp av intensiv löpträning (vill ju se resultat i spåret också). ?
  tack för en peppande blogg!
  /K

  SvaraRadera
 2. detta låter spännande och man kan faktiskt sägs att jag redan börjat med
  Min.
  äter strikt kost som passar mig, styrketränar
  5 dagar i veckan + cardio varje dag. dock inte morgonpromenad. Kör oftast på crosstrainer eller inlinestir.. Men det passar
  Mig :]

  SvaraRadera
 3. Kanon!!! Vad kul det ska bli!

  Kram,
  Nina

  SvaraRadera
 4. Hej Elbe

  Tack snälla för detta och tack snälla för din blogg, det är den första jag går in på varje morgon :-)

  Jag undrar om du skulle kunna skriva om hur du tänker om ekologisk kost. Jag har börjat lyssna på jillian Michaels (eminenta) podcast och hon anser att icke-ekologiskt frukt sannolikt gör mer skada än nytta i kroppen. Hur ser du på det där? Vad ska man välja ekologiskt av?

  Stort tack på förhand!

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jag är jättegärna med, behöver massa pepp efter att ha tampats med benhinneinflammation hela våren som bara blir värre... En löpare som inte har fått springa sen i januari är man ingen trevlig och glad människa... ;) Och i samband med detta har motivationen för träning och kost sjunkit under noll, men jag vill inte det! Vill inte vakna upp om ett halvår 5 kg tyngre och ton slappare... Så. Tips för träning med benhinneinflammation sökes! (får inte ens gå på promenader...)Tror jag behöver hitta annan träning som jag kan sätta upp mål så att jag får igång min motivation igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var hos naprapaten igår som sa att jag inte bör springa på ett par veckor pga ont knä. Ett par veckor är inte mycket men jag blev helt nedslagen så jag kan förstå hur du måste känna. Jag hoppas att dina problem snart blir bättre! Kram

   Radera
  2. Signe-jag har också problem med benhinnorna och det suger verkligen! Älskar att springa och tappar helt motivationen till att träna alls när jag inte kan springa.

   Radera
  3. Precis! Helt plötsligt känns det som att ingenting förutom att springa är roligt, även om sanningen verkligen inte är sådan. Jag tycker även att det är svårare att motivera mig till att äta bra när jag inte kant träna som jag vill. Men kanske är det precis en formtoppning vi behöver? När vi tvingas att köra strikt?:)

   Radera
 6. Skoj, jag är på! Har visserligen påbörjat en längre deff, totalt tio veckor, men avslutar vid midsommar och hade själv tänkt köra lite extra intensiv träning sista fyra veckorna så det passar ju perfekt! :)

  Tack för en jättebra blogg! Tips på bra kcal-räknare i mobilen (iaf Android) är Kostanalys Beta, är jättenöjd med den! Kelda laga mat 4% (utan konstgjorda tillsatser) är bra i deffperiod, funkar till det mesta.

  SvaraRadera
 7. En liten fråga bara. Hur på ett ungefär lägger du upp antalet kalorier över dagen. Dvs om man tänker äta runt 1200/dag. Hur många kalorier/mål och mellanmål är ett bra upplägg? Man vill ju inte gå runt vrålhungrig då man måste fungera på jobbet också :)

  Jag är sjukt på på lite formtoppning!

  SvaraRadera
 8. Isabelle, jag kör också på 1200 kcal/dag just nu och lägger upp det så här (ex. från igår);
  - 287 kcal frukost (ägg kl 0730, lättfil och Func supermusli med kiwi kl 0930)
  - 375 kcal lunch 1230 (ugnspannkaka med lingonsylt)
  - 338 kcal middag efter träning kl 1800(ris med kasslersås)
  - 146 kcal kvällsfika kl 2030(fruktsallad med lite lättostkaka)

  Om man vill ha något mellanmål innan träningen (jag var mätt efter lunchen) så kan man ju halvera kvällsfikan och ta ena halvan som mellanmål och andra halvan på kvällen. På detta upplägget blir jag inte hungrig mer än lite grann strax innan måltiderna, jag äter allt utom sötsaker och jag äter ofta.

  SvaraRadera
 9. Hej Hej,

  Hur fungerar Shapeup Club? blev precis medlem där. Men fattar inte alls hur jag ska göra.

  hoppas du kan hjälpa mig.

  SvaraRadera
 10. hej hej =)

  Någon som vill Ha mailkontakt under dessa veckor fram tills de gäller? )(Jag har redan kört ett tag, men kan vara skönt att snacka med någon som också vill nå sitt mål.. snacka träning, kost etc.

  Så kan vi peppa varandra ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isabelle - Tack för peppen! Hoppas dina knäproblem blir kortvariga!

   Radera
 11. Åh, en sån kör jag nu! Stenkoll på maten, ökad träning och för _varje dag_ ser jag siffrorna ticka nedåt på vågen.. Snart är övervikten borta! Just formtoppning/fokusveckor är så himla bra just för FOKUSET! Istället för ett diffust "nu fan KÖTTAR jag bara tills jag är PERFEKT!" så tycker jag en fokusperiod funkar som ett delmål, och sen kan en ligga och vila i det en period och puttra på som vanligt, och sen satsa igen..

  Fint initiativ!!

  SvaraRadera
 12. Låter awesome!! När sätts det igång? :D

  SvaraRadera
 13. Vad roligt! Jag är på, ska bli roligt att köra ihop, det var längesedan jag formtoppade...

  SvaraRadera
 14. Har satt upp små delmål, vill minska i midjemått. Har som mål att minska 5 cm, det kommer bli ner till 63 cm. Är det lagom? jag är helt lost när det gäller mått.. Jag ska försöka gå ner 5cm på tre veckor. Får se om det är orimligt eller om det går bra :)

  SvaraRadera
 15. Vad kul jag hänger på längtar till på fredag. Älskar att löpa ska försöka lägga in lite mer styrketräning vilket jag tycker är tråkigt!
  /Yvonne F

  SvaraRadera