söndag 20 maj 2012

Periodisk fasta: vad tycker Elbe!

Som jag skrev för ett tag sen hade begreppet ovan nyligen kommit upp på min radar och jag blev nyfiken. Nu har jag läst en del; vetenskapliga rapporter och studier, personliga upplevelser av PF på bloggar och framför allt - det som jag tycker är en suverän kunskapskälla - forum. Framför allt skulle jag vilja rekommendera kolozzeum.com där det finns en tråd på si sådär 500 sidor om periodisk fasta hehe...

Det som gör att jag gillar forumtrådar är att folk oftast har som mål att slå varandra på fingrarna med kunskap - och då måste de hänvisa till vetenskapliga studier om de vill få rätt ;-) Detta i kombo med ständiga uppdateringar och gott om personliga berättelser (till skillnad från den ensamma berättelsen som en blogg utgör) gör att man kan komma närmare någon slags objektivitet. Me ♡ kritiker!

Ett instick; hörni! Ni
måste försöka vara kritiska då ni läser om en ny diet/träningsform. Även om en blogg länkar till flera vetenskapliga studier som faktagrund för de påståenden som bloggen vill göra - tänk på att studier, det finns det så man kan välja och vraka och alltid kan man tolka dem som man vill. En blogg är EN ensam, ofta subjektiv källa (personen är 'frälst' och citerar säkerligen de källor som passar in). Ville bara påminna er.

Tillbaka till ämnet. Vad periodisk fasta är för något tänkte jag inte gå in på närmare här; google away. Man äter färre mål och dessa under en kortare tidsrymd än vanligt, kort sagt. För att nå hälsomässiga (och även praktiska) fördelar. Vad tycker jag då? Tja, det första som slog mig var hmm... det där låter ju nästan som mitt beteende - under förra formtoppningen! Eftersom jag begränsade mitt energiintag åt jag oftast fyra (eller tre) måltider under dagen under ett tidsfönster på kring 9-12 timmar (första måltiden kring 9, sista kring 18-19). Oftast åt jag bara ett mellanmål eller inget vilket kändes lite dumt - normalt är ju att äta 2-3 stycken, dvs 6-7 måltider om dagen... Men dels tyckte jag det blev så fånigt lite åt gången, dels så hann jag inte med tyckte jag om jag inte ville äta sent på kvällen. Det här med mellanmål har jag faktiskt alltid haft svårt för. Vet att ni frågat flera gånger, "äter du inte mellanmål?" För det är ju så man gör i den här världen. Och sanningen är den att näe, verkligen inte alla dagar och i så fall max en mellis - på eftermiddagen om vi äter en sen middag eller på kvällen om vi äter en tidig. Även om jag förstås försöker göra det, försöker komma ihåg : /

Mitt gamla upplägg som jag pratar om ovan är förstås inte riktigt så som periodisk fasta är tänkt - mer vanligt är väl att käka mellan lunchtid och typ 19-20 och kanske då 2 max tre måltider. Och tänket involverar mer än matfönster och måltidsantal, det ska till träning vid rätt tillfälle osv osv. Men jag tyckte ändå det var intressant att det var ett inte helt olikt upplägg.

De som jag i störst utsträckning upplever fått fysiskt anmärkningsvärda resultat av periodisk fasta är fitnessfolket. Det vill säga de som kanske har ett ganska litet, envist fettlager som de vill bli av med, tränar hårt, har stor muskelmassa, koll på sin kost. Tittar man på andra fördelar, som till exempel att inte behöva äta frukost och mellanmål eller slippa tänka på/förbereda/packa/äta mat i sån stor utsträckning längre, så är det fler som är nöjda med PF. Men har också träffat på de som gett det en ärlig chans, någon månad eller så, och kommit fram till att "nä, det här var inte för mig". Dock är kritiken tunn och ganska vagt formulerad, länka gärna till någon sida som (vetenskapligt) diskuterar nackdelar med PF - would love to read.

Inte för att jag vill skjuta metoden i sank. Alla nya (galna?) idéer tilltalar mig och jag tycker faktiskt vetenskapen kring periodisk fasta är spännande. Jag är road av denna kovändning från "frukost är dagens viktigaste mål"-tänket. Och det där om att kroppen är en förbränningsugn där man ska slänga in ett vedträd lite då och då för att hålla elden vid liv. Budord för mig och har alltid varit juh - scary! Som jag skrev i mitt förra inlägg då jag nämnde PF är det många LCHF:are som jag stött på som provat metoden och jag tror den kan vara lätt att anamma om man generellt äter lite färre kolhydrater än genomsnittet (räknar mig själv dit) i och med att man då inte upplever några blodsockersvängningar och därmed lider mindre av att vara utan mat en tid.

Kommer jag prova periodisk fasta? Inte first thing imorgon i alla fall. Jag äter ju på ett sätt som fungerar bra för mig - if it aint broke, don't fix it. Dessutom vill jag inte ändra mitt upplägg för formtoppningen, det blir för mycket att hålla koll på (må vara att jag ändå kommer att äta liknande PF då som jag konstaterade ovan). Men kanske inom en rimlig framtid (nåja, det är så mycket jag sagt jag ska prova, LCHF, paleo...we'll see :) Det sägs ju vara bra om man vill vara "deffad året om", och (än så länge) har jag inte direkt haft just den där totalrippade kroppen som mål.

Summerat så tror jag att periodisk fasta är:
  • en intressant om än kontroversiell metod som är...
  • här för att stanna
  • inte en egen diet utan ett komplement till en sådan
  • uppbackad av hyfsat bra forskning och...
en metod värt att pröva om man:
  • kämpar med (och vill ha bort) det sista fettet från kroppen
  • tränar regelbundet och äter fungerande kost i övrigt
  • tycker det är meckigt att äta många mål mat om dagen
  • äter mindre mängder kolhydrater

Och så några länkar:

en bra förklaring av PF
...och en till bra
Leangains (en variant)
Eat-Stop-Eat (en annan variant)
The warrior diet (en tredje variant)
Den där kolozzeumtråden

Bloggare med personliga erfarenheter av periodisk fasta (skriv i kommentarerna om jag ska lägga till dig):

Trillis life in progress
Toves Hälsa
Duo Mundi
Pigg och stark
56 kilo
Linna och liten
Träningsmorsan

15 kommentarer:

  1. Spännande, min erfarenhet är att många har svårt att begränsa sitt mellanmål till ett litet mål och då får man lätt i sig för mycket energi om man samtidigt äter normalstora huvudmål.

    SvaraRadera
  2. Välskrivet inlägg, Elbe! Jag blir väldigt nyfiken på att testa periodisk fasta. Igen. Inser när jag läser detta att jag höll på med PF i många år, år med ätstörningar. Jag valde att utesluta frukost, och ibland även lunch, och åt på em/kvällen i kombination med mycket träning. Och jag skulle vilja säga att jag mådde otroligt bra av det (bortsett från hjärnspöken som inte tillät onyttigheter, vilket iofs var positivt för min kropp men ansågs sjukt av omgivningen. "Varför kan du inte äta en bit kladdkaka nu som vi andra?").
    Med några års distans till ätstörningarna ser jag att det passade min kropp mycket bra att äta en begränsad tid på dygnet. Jag hade otroligt mycket energi och orkade träna. Att jag hade en minimal fettprocent trots ett ganska högt fettintag får jag förklaring till nu, tycker jag. Ingen kunde begripa hur jag höll mig så smal, trots all mat.
    Det känns värt att försöka med PF igen, mest för att få tillbaka den energi jag hade (och kanske tappa lite i fettprocent). Det enda som får mig att tveka är hur påverkan kan bli på barnen. Hur tänker de om jag inte äter frukost? Hur tänker du kring detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, för mig funkar det iom att kotten äter frukost på förskolan vid 09. Innan dess får hen bara en macka att springa runt med :)

      Men det är klart om du är van att sitta ned med dina barn och äta tillsammans kan det vara synd att skippa rutinen. Kan du sitta där med dem och dricka kaffe/te? Och samtala ändå? Och säga till dem att magen på vuxna fungerar annorlunda och du för att må bättre äter din frukost lite senare på dagen?

      Radera
    2. Det är ett sätt, absolut. Händer vid middagen då och då, när de äter före sambon och mig, att vi sitter där med endast bubbelvatten/kaffe/te. Finns dock en rädsla att det kan generera i någon form av "feltänk" hos de små liven... De gör ju som vi gör, inte som vi säger.

      Radera
  3. Jag har kört det i några veckor och gillar det skarpt! Tyvärr har jag andra bekymmer med sockerberoende, överätning och tillhörande magknip på köpet som tyvärr inte pf biter på, däremot hjälper det att dra ner på kolisarna trots att jag inte vill utesluta frukt och liknande och gå in i ketos (just nu).

    Var alltid en smal och pigg tonåring och då åt jag lite hipp som happ och väldigt mycket åt gången och ofta blev det bara 1-2 gånger om dagen och jag mådde bra! Frukost har aldrig vart min grej även om jag har försökt gång på gång eftersom alla sagt att det är så "viktigt".

    SvaraRadera
  4. Bra tankar. Jag tycker att det viktigaste är att lyssna på kroppen, ät när man är hungrig, inte sugen och hoppa inte över mål om du är hungrig.. Men ät inte mellanmål bara för att!

    SvaraRadera
  5. Håller med kaffeutansocker, att det ät viktigt att Lyssna på kroppens signaler. Dock är det alltid lika intressant att läsa om nya dieter och hysterin kring dem. Intressant inlägg och bra skrivet, i vanlig ordning;)

    SvaraRadera
  6. Två tummar upp, det här är ett typiskt inlägg jag gillar! Känns som att du lyckas vara relativt objektiv, till skillnad från många andra. Jag funderar på att testa att fasta lite längre intervall någon dag i veckan, men jag vet inte.. just nu känns kost, kropp, KNOPP (!) och träning så bra, så jag tänker lite som du.. if it aint broke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med till tusen! Och Sofie, din blogg är en av mina favoriter, varför har du låst den? Finns det någon chans man kan få lösen?

      Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. PF på mitt sätt:


    http://fitnessguru.se/hamwid/75552-periodisk-fasta-pa-mitt-satt-kilokaloriunderskott-och-sa-lite-mat

    SvaraRadera
  9. Lisa; vad gullig du är! det är en lång historia, men om du loggar in med sofie_bergling@hotmail.com och bloggen som lösenord så får du svaret där. :)

    SvaraRadera
  10. Hej Elbe!
    Jag har funderat en del på det här med periodisk fasta drygt en vecka nu. Har smält det lite och bestämt mig: jag vill testa!

    Jag har 3 envisa kilo att gå ner innan målvikt och det känns som att metoden skulle passa mig då jag sällan "behöver äta" förrns efter första målet. Efter första målet så går jag runt och är lite småhungrig mest hela dagen. Jag har även pin-pointat boven för mig och inser att det är mellanmålen. Jag äter mellanmål för att jag är lite småhungrig och sugen, men det blir ofta en 3-400 kcal, eftesom jag inte riktigt blir nöjd annars. så, idag har jag börjat. Men jag funderar ändå på det där med mat innan träning. Känns ju som att man måste få i sig något iaf.

    Jag har tänkt mig att jag ska äta lunch vid 12. Klar vid 13. Träning ca 18.. så det är ju rätt länge där emellan. Hur har du gjort? Äter du något innan träningen eller har du tränat på "fastande" mage. Jag tänkte att en banan och en kopp kaffe borde räcka som mål innan, men blir det fel i fastandet då?

    Tacksam för svar!

    SvaraRadera
  11. Hej! Jag äter tre stora måltider, det är viktigt att du får i dig ordentligt med mat under ditt ätfönster som det kallas. Det är så musklerna exploderar i tillväxt och din förbränning går igång rejält! Inga små fjuttmellisar då du kör PF, du har inte så mycket tid att äta på nämligen :) Om du kör 8-timmars som jag tycker jag att du ska äta 12, 16/17 (innan träning) samt 20! Och då tycker jag lunchen ska vara en normalstor lunch typ 20% av ditt dagliga intag, sen äter du en stor mellis/tidig middag vid 16-17 (kanske 30%) och sen äter du efter träningen vid 20 och då är det resten (det vill säga 50% - mycket mat). Oroa dig inte för att äta mycket sent på kvällen - eftersom du sen fastar i 16 timmar så är det ju precis som om denna stora måltid skulle legat vid 17 om du ätit frukost dagen därpå, förstår du?

    Så tre stora måltider med c:a 4 timmars mellanrum. Du kommer inte bli hungrig och sugen om du äter ordentligt. Det gäller bara att lära sig tänka om ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för snabbt svar! Har googlat runt lite och känner att detta verkligen är för mig. Har ett blodsocker som ständigt går upp och ner och har varit i stort behov att hålla det jämt genom diverse mellanmål. Men som sagt, dessa blodsockerfall kommer ALDRIG innan första målet utan bara när jag väl satt igång ätandet...Jobbigt och skumt! men det är väl så kroppen funkar...

      Inser också att jag under perioder gjort detta omedvetet, men när det blivit inpräntat att det är så hiiiimla viktigt med frukost har mitt hjälsojag tvingat i mig frukost ändå. Och jag tycker absolut att frukost är det bästa målet på dagen OM jag får äta det några timmar efter jag stigit upp och i lugn och ro, och när händer det om det inte är semester eller helg liksom...?

      Å så skönt det skönt det ska bli att få äta ordentligt under dagen. Jag äter så fjösigt hela tiden och känner mig alltid lite smått otillfredställd!

      Men då satsar jag på lunch nr 1 kl 12, lunch nr 2/mellis kl 16, sen middag kl 19-20. Känns som en bra plan, och det känns skönt att få lite mer klarhet! Tack igen!

      Radera