lördag 5 maj 2012

Periodisk fasta?

Då jag bläddrade i senaste Nelly Magazine där Monika Björn och Johanna Andersson har en återkommande sida (tjejerna bakom Hot MoJo) såg jag detta tips från dem. En variant på periodisk fasta alltså...? Senaste trenden främst bland LCHF-folket tycker jag mig märka. Det finns många skolor men kortfattat handlar det om att korta ned sitt "ätfönster", de timmar på dagen under vilka du konsumerar mat. Jag tänker skriva mer om det här då jag har koll - för det har jag inte nu ;-)

Känner ni till periodisk fasta och vad tycker ni om det?

22 kommentarer:

 1. Har inte hört att särskilt många som kör LCHF även kör periodisk fasta. Jag har dock bara positiva erfarenheter av det. Främst för att man verkligen får känna skillnaden mellan hunger och sötsug samt att man kan äta större måltider. Då kör jag förvisso 48 h fasta där jag helt enkelt hoppar över att äta en dag.

  Om man är intresserad av hur det fungerar och fördelarna så bör man absolut leta upp boken Eat Stop Eat som gjorde att det blev populärt för ca 4-5 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jeez, 48h... det skulle krävas mental träning då för mig för att klara sånt...

   Radera
 2. http://periodiskfasta.com/
  http://fitnessguru.se/periodisk-fasta

  Henrik som har periodisk fasta har översatt flera artiklar om periodisk fakta och du borde kunna hitta det mesta där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant... fast jag vill egentligen helst ta del av källor som inte redan tillhör de "frälsta" om du förstår hur jag menar :) (därmed går även forskingsrapporter som dessa källor länkar till bort även om de är oberoende just för att urvalet är selektivt säger statistiknörden :)

   Radera
 3. Skrev om det för några dagar sen!

  SvaraRadera
 4. Jag har testat periodisk fasta och jag gillade det inte alls. började äta vid tolv och slutade vid åtta. Tänk då de dagar man börjar jobba vid sju och vill äta frukost innan... nej, det var inget för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det verkar tufft! Men säkert lättare med vanan även om det låter läskigt i mina öron också!

   Radera
 5. Hej!
  Tack för en grym blogg.
  Hur räknar du ut alla näringsvärden på allt du gör?
  eller vilken sida använder du dig utav?

  Må väl
  J

  SvaraRadera
 6. Jag åt så förut, men nu när jag är gravid struntar jag i det (är ju hungrig jämt och just nu gör jag som kroppen vill). Tycker det är supersmidigt, det tränade även upp min förmåga att lyssna på kroppen, inte bara äta för att klockan sa det.

  Att periodiskt fasta lärde mig även att inte vara "rädd" för hunger, att kroppen klarar sig trots att magen kurrar lite och att det var bättre att åka hem och äta bra mat, än att snabbt trycka i sig något från Pressbyrån.

  SvaraRadera
 7. Jag testar just nu!:) Spännande projekt är vad det är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det har jag missat Trillis då ska jag kika hur det går för dig!

   Radera
 8. måste tipsa om denna video också http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qX9FSZJu448

  SvaraRadera
 9. Hänger ganska mycket på Kolozzeum forum där det snackas en hel om periodisk fasta och leangains (martin berkhans metod).
  Är inte insatt till hundra procent men kan egentligen inte se något dåligt med det. Vissa trivs med det och får väldigt fina resultat så go ahead. Inget jag själv skulle vilja hålla på med dock, skönt att kunna äta lite när som helst ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå, leangains... ska googla. Vad skulle jag göra utan all er kunskap :)

   Radera
 10. Jag har läst om flera Crossfitprofiler som äter enligt detta och för dem funkar det toppen.

  Om man har ett fast schema(dvs inte jobbar skift eller har andra tidspåverkande aktiviteter) och får in rutinerna kan det nog bli toppen.

  Sedan är det såklart en omställningperiod som jag personligen inte skulle klara av, eller rättare sagt mitt förhållande skulle inte klara av det.
  Får jag inte mat blir jag Hulken

  SvaraRadera
 11. Jag har kört PF i snart tre veckor nu! Första veckan var det jobbigt både morgon och kväll och jag var extremt hungrig. Men under andra veckan så försvann hungern på kvällarna, inget sötsug och ingen hungerkänsla. Däremot är det fortfarande liiiite hunger kvar på morgonen men det verkar också vara på väg bort. Jag tycker att det är toppen, man kan äta (jag skriver kan eftersom jag räknar kalorier och vill hålla mig under 1300/dag) äta större portioner under dagen. Har inte vägt mig denna vecka men hittills har jag tappat 0.6 kg, men då har jag som sagt inte vägt mig på en vecka! Och detta enbart med PF, ingen kostförändring!

  SvaraRadera
 12. Hej Elbe, tack för en riktigt inspirerande blogg. Periodisk fasta/eat stop eat har jag testat efter att ha läst mest på Martin Berkhans leangains. Information hittade jag först via Girls gone strong -en grupp av mycket inspirerande tjejer som styrketränar tungt och flera har bra bloggar.
  Att äta mellan kl 11 och fram till kl 19 funkade förvånansvärt bra. Jag var helt säker på att jag skulle ha ont i huvudet på morgonen, vara konstant hungrig och hängig och sedan när man väl får äta skulle jag inte orka få i mig tillräckligt eftersom jag inte klarar av för stora portioner. Det var inte så! Lite småjobbigt de första dagarna, men sedan OK. Piggare än vanligt. Jag hann bara testa ett par veckor, sedan började träna tyngre med en PT och strax därefter blev jag gravid. Är nu i vecka 26, tränar ganska tungt, men äter som vanligt, experimenterar inte.
  Det ska bli intressant att höra vad du tycker om periodisk fasta.
  Och grattis till det nya jobbet!

  SvaraRadera
 13. Periodisk fasta är kanon tycker jag, har skrivit om det här:
  http://toveshalsa.blogspot.se/search/label/Periodisk%20fasta
  Förutom att det höjer förbränningen OCH ökar tillväxthormonerna i kroppen så känns det väldigt sunt att låta kroppen och de inre organen vila lite ibland. De får alltid jobba så som vi lever nu, och så har vi inte levt under särskilt lång tid. Hade det varit så att vi måste fylla på med energi var 3-4e timme hade vi knappast överlevt evolutionen... Det är först efter ca 60 h (eller mer) utan mat som kroppen stryper förbränningen, innan dess gör den tvärtom för att säkerställa att vi har tillräckligt med energi och ork för att få tag på mat!

  SvaraRadera
 14. Ser att folk redan tipsat om Leangains och Martin Berkhan, vill göra en + 1 på den och slänga med länken: http://www.leangains.com/ Kan vara den enda personen i fitnessdjungeln som faktiskt har solida, vetenskapliga fakta bakom sina påståenden.
  För en frukostälskare som mig var det jobbigt - och tog tid - att vänja sig vid att äta första målet vid lunchtid. Men det har hela tiden varit värt det eftersom jag, förutom frukost, älskar att äta MYCKET på en gång. För mig funkar det bra iaf, från drygt 65 till idag 56 kg på mina 1.70 cm, och denna vikt har jag hållit i ungefär ett år.

  SvaraRadera
 15. Hej!
  Mkt bra blogg du har här, lusläser den när tid finnes ;)
  Jag kör PF sedan en vecka tillbaka, första dagarna var rätt jobbiga. Men jag har blivit mkt piggare vaknar innan klockan ringer på morgonen vilket aldrig händer innan. Känner mig mer harmonisk då jag slipper frukost stress på morgonen och är mer i "nuet" med barnen. Jag tränar tung styrketräning, enligt starting strength just nu. Och det funkar fint. Äter inte lchf utan helt vanlig kost. Jag mår bra av denna kost. Har skrivit om första veckan på bloggen, kika in där vetja! Hoppas du oxå testar då har du ju testat iaf. :)

  SvaraRadera