lördag 26 maj 2012

Läsarna svarar: När inget funkar

Hjälp till är ni bussiga:

Teacy skriver:
Hej Elbe! Jag har följt din blogg ett tag och i och med formtoppingen du gör nu så kände jag att jag ville ta upp det här med dig: Jag äter "rent" (bara bra mat, ingen skräpmat, inget socker, bara bra råvaror, ekologiskt i mesta möjliga mån, frukt, grönsaker, bra kött, mest fisk, kyckling, bra fett från avokado, nötter, olivolja eller kokosolja etc.), jag tränar styrka 4-5 ggr i veckan, utöver det går jag promenad varje dag och en joggingtur blir det också då och då. Det låter lite som att jag lever enligt din formtopping 24/7, eller hur? Men vet du vad Elbe? Vet du vad som gör mig så oerhört ledsen? Att jag inte ser några resultat. Jag läser alla råd som finns, och följer dem, men ingen skillnad blir det. Jag äter 6 mål/mellanmål om dagen, jag tränar regelbundet, jag äter ren mat, jag ser till att få i mig tillräckligt med protein från olika källor (kött, fisk, ägg, kyckling, proteinpulver etc.), jag ändrar min träning (och mina måltider) då och då för att kroppen inte ska bli van. Jag är fullt normalviktig, de flesta skulle nog kalla mig smal, men jag är "skinny fat", jag har liksom det där hullet lite här och var som inte försvinner hur mycket jag än tränar och äter rätt. Och ibland når jag en punkt (som idag) då jag bara känner att det är fullkomligt hopplöst. Hur kan det vara så att jag gör "allt rätt", men ändå står jag där och tittar i spegeln och ser inga resultat medan andra lägger upp "före och efter"-bilder på deras otroliga resultat. Åh, Elbe... vad ska jag göra?

Svar: Hej! Åh vad sorgsen din kommentar är, KRAM! Förstår hur du känner. Har också upplevt den där maktlösheten då inget funkar. För mig kom jag förstås fram till att jag gjorde fel. För man gör ju alltid något fel - frågan är vad. Och svaret på den frågan är ju olika för alla så mitt svar är troligen inte ditt. Men de flesta som är som du säger dig vara "skinny fat", brukar jag ge rådet att bygga muskler. Mer muskler. Skippa konditionen i princip helt och satsa på tung styrketräning och mycket mat. För då brukar det där sladdriga försvinna för många. Men du verkar ju träna rätt mycket styrka redan. Frågan är väl då maten - om du äter för lite, eller fel saker. Eller om du bara fastnat i en rutin som du vant dig vid. Eller - har du tänkt på det - att det sitter i huvud och du behöver jobba mentalt? I vilket fall: jag tänkte så här;

Eftersom det är olika för alla kan väl ni läsare svara vad ni tycker och tror? Och ge lite tips på hur ni tagit er ifrån det här läget?

13 kommentarer:

 1. Hmm, det är svårt det där... Generella saker jag tänker på är att jag skulle skippa (eller dra ner på) frukt då det innehåller mycket socker och ja, även om det är naturligt så reagerar kroppen på samma sätt dvs insulinhöjning och fettlagring. Fruktosen är dessutom den sockerart som lättast lagras som fett.

  En annan fråga är hur stor energimängden blir varje dag med 6 mål? Många bäckar små kanske? Jag tycker att ca 2-4 mål mat per dag är lagom, så kanske prova att äta mer sällan. Men det kan också vara så att energimängden är för liten och att kroppen därför inte våga förbränna? Kanske göra en koll i någon app? Jag skulle satsa på ca 1500 kcal per dag och max 20% energi från kolhydrater för viktnedgång.

  Sista tanken, är styrketräningen tillräckligt tung? Sådär så att det bara inte går att göra mer än 8 reps i sista setet? Tung styrketräning ökar fettförbränningen och framförallt för oss tjejer så ger det bättre hormonbalans som är positivt för viktnedgång.

  Hoppas du hittar ett sätt som funkar för dig! Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill bara tillägga att jag inte tycker att man ska räkna kalorier och energiprocent i första hand och att det absolut inte ska vara en del av livet. Kroppen är jättebra på att reglera sitt energiintag själv mha hunger =) Men det kan vara bra ibland att ta en check och se var man ligger. Kanske äter man för mycket eller för lite.

   Radera
 2. Oh. Jag förstår precis! Jag känner också sådär, men har kommit på att jag, precis som Elbe säger, nog äter lite för lite (allt jag äter bränner min konditionsträning, inget kvar till muskelbyggnad), och lite för nyttigt. Vilket ju har gjort att jag har en låg ämnesomsättning också.
  Sedan handlar det om att våga ändra sina vanor. Våga äta mer, träna mer styrka. Men det är svårt att bryta vanor... Jag är inte där än, men jag fattar!
  mvh en annan magermjuk donna

  SvaraRadera
 3. En tanke till: Tränar du tillräckligt tungt? Kör tung styrka och intervallträning eller dyl. Öka intensitetetn.

  SvaraRadera
 4. Även jag lägger in ett hmmm..
  Trist när man tänker att man gör allt rätt och så blir det inte det resultat man tror.

  Mina råd skulle nog vara att dra ner på frukten, kanske till 3-4 frukter i veckan kanske. (Av samma anledning som Tove ovan.)
  Och äta färre måltider, tre max, och ordentliga mål istället så att du inte behöver mellanmåla. Särskilt om det är nötter du äter mellan målen, de innehåller mer energi än man tror. Mitt tips är, som mellanmål när det gäller nötter: 5 nötter om de är stora, 10 om de är små. Då kan man klara sig minst en timma tills det är middag.
  Och dra ner på styrketräningen! Kanske är din kropp trött och/eller stressad och istället för att använda sig av fettdepåerna på kroppen så sparas de för att orka hantera stressen? Kanske behöver dina hormoner hitta en annan balans?

  Visst, det kan vara en idé att hålla koll på kalorier och energiprocent från kolhydrater, men försök att undvika att räkna förrän du testat allt annat!

  Så, jag hade testat att äta färre fast större måltider, ta frukt&nötter bara som lördagsgodis och i alla fall halvera styrketräningen men köra riktigt intensivt (och max 45 minuter) när jag väl tränar.

  Och du, det låter som om du är på helt rätt spår när det gäller maten, förresten! Detta med att dra ner på frukt&nötter nämner jag bara för att du frågar om råd med fettminskning&muskelökning.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Oavsett om man äter rent eller ej så kan energimängden överstiga det du förbrukar. Ett tips är att beräkna ditt individuella energibehov utifrån dina förutsättningar och mängden fysisk aktivitet. Utifrån det kan du planera ditt kostintag. Inledningsvis så är det bra att skriva upp det du äter och beräkna energivärdet. Om du inte har problem med sötsuget så anser jag inte att frukten är den största boven i dramat utan snarare nötterna beroende på hur mycket du konsumerar. Nötter är ett nyttigt livsmedel men på grund av dess höga energivärde så bör det konsumeras i begränsad mängd beroende på vad man har för mål. 100 g mandel motsvarar ca 609 kcal medan 100 g äpple motsvarar 52 kcal och då är mandel en utav de nötter som innehåller minst kcal per g. Det är viktigt att ha en balans i sitt kostintag men i slutändan handlar det om det totala energiintaget. Det finns många råd och rön om huruvida du ska fördela ditt kostintag, men utgå från det som fungerar bäst för just dig och håll koll på energimängden:) lycka till.

  SvaraRadera
 6. Förstår känslan, har varit med om samma sak och skulle tippa att hennes problem är precis samma som mitt var:

  Utan att veta mer än det hon skriver i sin kommentar så skulle jag tippa på att hon äter "för mycket" kalorier (utifrån hennes målsättning att bli av med fett). Man kan äta hur bra grejer som helst (näringsmässigt) men får man i sig mer energi än man gör av med så tappar man inte det där sista... Speciellt om hon som hon skriver är normalviktig och inte har så mycket övervikt att tappa. Ju mindre fett man har desto svårare är det att bli av med!

  Tipset är helt enkelt att testa föra matdagbok en vecka för att se vad hon ligger på närings- och energimässigt; ibland överskattar man sig själv (har själv varit där) och tror man äter så himla bra och missar en del väsentliga grejer. Man tror att man har bättre koll än man i själva verket har - så var det för mig i alla fall. För det är helt klart så att man gör NÅGOT "fel" om man inte ser resultat.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Att du inte är skinny fat och har fel självbild? Eller så kan det ju vara nån medicinsk grej? Ingen aning men jag tror du är snyggare än du tror!!

  SvaraRadera
 8. Håller med de två föregående inläggen.
  Tyckte också att jag åt näringsmässigt bra och åt tills jag bara var "halvmätt" men man vet inte om man inte väger och håller koll på sin matdagbok. Det är inget fel i att äta 5 ggr om dagen så länge det är möjligt inom just din kaloribudget.

  Funderar även på din uppfattning om dig själv. Här utgår jag ifrån min egen förändrade bild om mig själv under pågående formtoppning (snart inne på månad 3). Har jag nämligen insett att jag aldrig kommer att få dom där långa slanka benen för att jag inte är byggd på det sättet. Mina lår är väldigt muskliga och har alltid varit det. Vet att det låter lite löjligt men har förlikat mig med tanken och försöker se att jag har snygga ben för att dom är muskliga. Är du med på hur jag tänker? Kan vara värt att fundera på, är du verkligen "skinnyfat" eller är det ett område på kroppen som får dig att tänka så om dig?

  /Majsan

  SvaraRadera
 9. 1, Räkna kalorierna och energifördelningen.
  2, räkna ut ditt energibehov och dra bort ca 500 = du går ner i vikt.
  3, Skippa allt vad kondition heter. Pw max en timme. TUNG styrka (jätte-jätte tung alltså) du ska inte klara mer än 8 reps i sista setet!

  eller
  ät hur mycket du vill + lite till men från bra källor, ca 2g protein/kg kroppsvikt och kör insanely heavy styrketräning. Du kommer gå upp i vikt men det är mycket muskler och lite fett. Din omsättning kommer att öka nåt kopiöst och efter några månader på detta sätt lägger du om till underskott och får värsta tonade kroppen.

  Jag tror att problemet är låg ämnesomsättning. Har du kollat dina TSH-värden (funktionen på din sköldkörtel kan vara nedsatt)? Allt som ökar din ämnesomsättning är bra. Kanske skaka om och köra HIIT ett tag för att få go afterburn? Och kombinera detta med tung styrka?

  Lycka till!

  SvaraRadera
 10. Jag gissar på att hon behöver dra ner på sitt kcal-intag.

  SvaraRadera
 11. +1 på att det kan vara en idé att bygga först och deffa sen, dvs ätaätaäta och träna tungt, och när du ser resultat av styrketräningen kan du köra en formtoppning och fokusera på att bara behålla muskelmassan och förlora fett. Jag har själv dåliga erfarenheter av att försöka göra både och samtidigt (det blev varken eller + en rejäl dipp i ork och livslust). Har du vilodagar förresten? Någon i veckan brukar man behöva för att kroppen ska orka bygga.

  Jag är ingen PT-ivrare, men om man känner att det känns hopplöst och man har pengar att avvara kan det vara värt att försöka hitta någon man trivs med som kan följa upp och utvärdera någon gång i månaden. Jag hoppas, oavsett vems råd du följer, att du får resultat du är nöjd med! Det är inte roligt när man "gör allt" och inte själv märker någon skillnad... Stort lycka till och jag hoppas du återkommer och berättar hur det gick!

  SvaraRadera
 12. Jag tänker också att det måste handla om kaloriintaget - att det blir för högt i jämförelse med vad du gör av med. Eller för lågt så att kroppen inte fixar bygga muskler. För matdagbok! Skriv upp ALLT du äter + mängder under en vecka eller så och sen kan du lättare få en överblick och ta reda på om det är kosten som spökar.

  Vad gäller träningen - du verkar ju köra på rätt bra, men frågan är om du tränar tillräckligt tungt vad gäller styrketräningen? Jag menar riktigt jävla aptungt, så du knappt orkar göra 8 repetitioner?

  Testa att ändra din träning - träna styrka tyngre, dra ner på konditionen och kör prommisar istället. Eller som Marie säger - om du kan försök ta hjälp av en PT som kan hjälpa dig.

  Hoppas det ger sig!

  SvaraRadera