onsdag 15 februari 2012

Recept: tacoskal - low carb, massor av protein

Något som flera av er tipsat om och som jag tänkt testa länge sedan att ha läst om det på bloggar är tacoskal gjorda av ost. Vi provade i helgen, fantastiskt resultat! Lägg till köttfärs, guacamole med kesella i, salsa och massor av grönsaker = nyttigaste fredagsmyset!

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och fördela högar med riven ost på plåten, c:a 1,5 dl/hög. In i ugnen tills de börjar bli bruna i kanten (c:a 10 minuter beroende på ostsort), ta ut. Låt svalna ett par minuter innan du lägger dem över något rundat, smalt (i vårt fall vällingflaskor men det kanske ni alla inte har hemma...? ;-) Låt hårdna.

Näringsvärde: Om du som jag använder 10-procentig ost innehåller ett skal c:a 120 kalorier, 55 fina procent protein, 3% kolisar och 42% fett.

Att jämföra med ett vanligt skal som innehåller lika många kalorier och samma procentandel fett men du kan byta plats på kolhydrater och protein! Och lägga till en massa skumma ingredienser. Plus att ostskalen mättar mycket bättre. Fem av fem smaljeans till dessa! Nästa gång ska jag blanda i lite kryddor.

8 kommentarer:

  1. Mmm smarrigt, mycket godare än vanligt skal. Jag brukar göra som chips istället. Och i helgen smaksatte jag med hackade soltorkade tomater & färsk basilika! Smaskigt som "nyttiga" chips ...
    =)

    SvaraRadera
  2. Har bakat ditt Proteinbröd idag, det var mycket gott. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Kan man inte få ett recept på hälsosam salsa också så är iaf jag i hamn :)

    SvaraRadera
  4. Jag måste bara få tipsa om ett suuuperbra bröd att använda vid många tillfällen. Jag har det som smörgås, tacobröd, hamburgerbröd, korvbröd, pizza etc, etc.
    - 3 ägg
    - 250 g keso
    1 dl sesamfrö
    1/2 dl linfrö
    1/2 solrosfrö
    1 msk fiberhusk
    1 tsk bakpulver
    1 tsk örtsalt

    Blanda ihop keso och ägg med en gaffel. Häll i resten och rör om ordentligt. Låt stå ca 10 minuter så att fiberhusken får svälla. Klicka ut 6 klickar (en stor om man vill göra pizza)och platta till. In i ugnen 220 grader ca 15-20 minuter.

    Gör en sådan här sats en gång i veckan typ. Kommer aldrig tröttna, så himla bra :)

    Ha det fint!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Smask! :-) Jag brukar också göra chips av det och ha till tacos (och diverse annat), men ska prova att göra skal också. Såg något recept på coop där de gjort parmesanchips och blandat i torkade tranbär och.. var det pinjenötter? Gott och fint såg det ut iaf. :-)

    SvaraRadera
  6. Tack för ett kanonrecept! Det gäller att kolla vad det man äter faktiskt innehåller, inte bara kalorier och tänka "äh, det är ju samma kaloriantal då kvittar det väl?!". Bra fett och proteiner är ju ett rätt mycket bättre val än snabba kolhydrater och andra "tomma" kalorier...

    SvaraRadera
  7. Har ett super recept med vatten, polfiber, rätt så mycket fiberhusk, bakpulver och mycket sötningsmedel, salta också! Gör tunna bröd och grädda länge på båda sidor, mättande och kalorisnålt :D

    SvaraRadera