Kakan jag gjorde blev okej men hade två brister känner jag; den var inte tillräckligt söt och den hade för lite kryddor i sig. Så jag tänker baka om den enligt receptet nedan, ni kan antingen våga er på det eller så kan ni invänta mitt test ;-)
Den här kakan tillhör kategorin "lika bra näringsmässigt som vilket mellanmål som helst". Alltså inte "lite nyttigare än en vanlig äppelkaka men ändå en sällanmåltid". Så ät med gott samvete ;-)
8 stora bitar eller 10 mindre
2 dl Pofiber
100g mandelmjöl (jag körde mandlar i mixern)
1 dl proteinpulver (jag tog vanilj)
Sockerersättning motsvarande 1 dl socker
1-2 msk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
20g dinkelmjöl
4 äggvitor
100g osötat äpplemos
1,25 dl lättkesella
2 söta äpplen
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skiva i c:a 0,5 cm tjocka skivor. Blanda alla torra ingredienser. Vispa äggvitorna fluffiga. Blanda kesellan med äpplemoset, vänd ned äggvitorna och rör ihop allt och tryck ut i en pajform. Avsluta med att trycka ned alla äppelskivor i ett jämt mönster i kakan. Grädda 20-25 minuter.
Protein 30%, kolhydrater 25%, fett 45%. En bit innehåller kring 150 kalorier. Ät med till exempel kesella/turkisk yoghurt plus vaniljpulver.
Tackar!! Har du testat stevia? Jag har! Gillar det fast ett minus är att smaken påminner om sötningsmedlet aspartam=gillar inte! :) men grymt kul att testa på, i müsli och bakverk!
SvaraRaderaKramar
Är ju lite som dina pepparkaksmuffins som jag skrivit till dig om tidigare, när jag gjort om dem till äpplemuffins. Jag föreslår att man lägger i lite vaniljpulver (ren vanilj i liten burk) då blir vaniljsmaken mer äkta. Jag kan ta att den är lite mindre söt när det är rejält med smak, testa!
SvaraRaderaAnna: Jepp det här helt enligt ditt tips!! :-) Ska köpa vaniljpulver idag :-)
SvaraRadera