torsdag 23 februari 2012

Recept: Nyttig äppelkaka med högt proteininnehåll och långsamma kolhydrater

Kakan jag gjorde blev okej men hade två brister känner jag; den var inte tillräckligt söt och den hade för lite kryddor i sig. Så jag tänker baka om den enligt receptet nedan, ni kan antingen våga er på det eller så kan ni invänta mitt test ;-)

Den här kakan tillhör kategorin "lika bra näringsmässigt som vilket mellanmål som helst". Alltså inte "lite nyttigare än en vanlig äppelkaka men ändå en sällanmåltid". Så ät med gott samvete ;-)

8 stora bitar eller 10 mindre
2 dl Pofiber
100g mandelmjöl (jag körde mandlar i mixern)
1 dl proteinpulver (jag tog vanilj)
Sockerersättning motsvarande 1 dl socker
1-2 msk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
20g dinkelmjöl
4 äggvitor
100g osötat äpplemos
1,25 dl lättkesella
2 söta äpplen

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skiva i c:a 0,5 cm tjocka skivor. Blanda alla torra ingredienser. Vispa äggvitorna fluffiga. Blanda kesellan med äpplemoset, vänd ned äggvitorna och rör ihop allt och tryck ut i en pajform. Avsluta med att trycka ned alla äppelskivor i ett jämt mönster i kakan. Grädda 20-25 minuter.

Protein 30%, kolhydrater 25%, fett 45%. En bit innehåller kring 150 kalorier. Ät med till exempel kesella/turkisk yoghurt plus vaniljpulver.

3 kommentarer:

  1. Tackar!! Har du testat stevia? Jag har! Gillar det fast ett minus är att smaken påminner om sötningsmedlet aspartam=gillar inte! :) men grymt kul att testa på, i müsli och bakverk!

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Är ju lite som dina pepparkaksmuffins som jag skrivit till dig om tidigare, när jag gjort om dem till äpplemuffins. Jag föreslår att man lägger i lite vaniljpulver (ren vanilj i liten burk) då blir vaniljsmaken mer äkta. Jag kan ta att den är lite mindre söt när det är rejält med smak, testa!

    SvaraRadera
  3. Anna: Jepp det här helt enligt ditt tips!! :-) Ska köpa vaniljpulver idag :-)

    SvaraRadera