söndag 5 februari 2012

Recept: Proteinrik ost- och skinkpaj


Jag älskar klassiker i köket, till vardag som till fest. Med klassiker menar jag, tja, inte riktigt husmanskost och inte enbart traditionellt svenska rätter utan mer något i stil med sådant som min gammelfaster både hört talas om och vågar smaka. Vilket ju är bra om hon kommer på spontanmiddag!

Blodpudding, korv stroganoff, köttfärsbiffar och ostkaka äts det ofta här hemma, mången fredag har det stått tacos på bordet och jag kan ibland få ett vansinnigt sug efter club sandwich. Så sant som det är att jag älskar dumplings har det nu varit ett streak med mindre experimentell mat; i förrgår åt vi potatis- och purjolökssoppa och igår denna paj. Den innehåller rejält med ost

4-6 portioner:

Pajdeg
100 gram philadelphiaost (vi tog lätt - det funkar säkert med extra lätt också)
3 ägg
4 dl (c:a 160g) riven mager ost (riv Västan 10% eller köp färdiga påsar - vi tog Coops 11% = 6 dl/påse)
2 msk fiberhusk (finns på glutenfria hyllan i butiken)


Fyllning
200g rökt, smakrik skinka
2 dl riven mager ost (om du köpte en Coop-påse, ta resten)
1 dl starkare, smakrik ost (vi tog cheddar)
1 dl lättkesella/kvarg
1 dl vätska (vi tog matlagningsgrädde, du kan ta mjölk om du vill)
Salt, peppar, oregano
Skivad purjolök eller hackad röd paprika


Blanda ihop ingredienserna till degen, låt stå och svälla 5 minuter. Gegga sedan ut i en pajform. Förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter (tills gyllene). Den kommer bubbla och se märklig ut - no sweat : )

Rör ihop alla ingredienser utom den starka osten till fyllningen, krydda ordentligt och smaka av. Smeta ut i skalet, strö över osten och grädda i ugnen i 200 grader c:a 20 minuter.

Servera med flingsalt på bordet och en matig sallad, jag föreslår babyspenat, ruccola, tomat, avocado och riven morot med olivolja, balsamvinäger och rostade solrosfrön.

Ungerfärlig energi, 1 bit (om du delar pajen på 5): 320 kalorier (hälften jämfört med originalet!) Protein 45%, kolhydrater 10%, fett 45%.

6 kommentarer:

  1. Åh gud så gott det låter! Detta blir till att pröva nästa helg kanske.

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut, sparar ner och testar snart!

    SvaraRadera
  3. * copy paste

    - sambon har tjatat om paj länge länge så detta tackar och bugar vi för!

    SvaraRadera
  4. hej! kan man byta ut fiberhusket mot något annat, om jag inte får tag i det?! typ havregryn eller vad skulle du föreslå?!

    jättebra blogg!!

    SvaraRadera
  5. Anonym: Enklast är att utesluta det. Du får en botten som är liiite mer omelettliknande då men den kommer vara god! Du kan prova kanske ngn deciliter Pofiber om du har det.

    SvaraRadera
  6. Gjorde en variant av denna idag. Jättegott ju! Tack för det du!

    SvaraRadera