söndag 5 februari 2012

Fråga: Nyttigare med gulan?

Elin frågar: Fast visste du att ägget får bättre näringsvärde om du använder både gulan och vitan? och att det finns massvis med nyttigheter i gulan? ingen poäng med att slänga bort så bra näring som finns i gulan. Jag tror det mer är en slags "fitnessmyt"/fobi som hängt kvar.

Svar: Intressant! För att svara måste jag veta; vad menar du med bättre bättre näringsvärde? Det är ju på sätt och vis subjektivt. Fler vitaminer och mineraler, bättre energifördelning, mer protein eller vad?

Äggulan innehåller några gram fler protein än vitan om man jämför 1 gula vs 1 vita men om man jämför procentuellt ser det ut så här:

Äggvita 100g:
38 kalorier
91% protein
6% kolhydrater
3% fett

Äggula 100g
317 kalorier
20%
5%
75%

och hela ägg, 100g
146 kalorier
34% protein
4% kolhydrater
62% fett

(Jag jämför i 100g eftersom jag ju aldrig byter ett helt ägg mot EN äggvita utan motsvarande mängd äggvitor.)

Eftersom äggvitor ofta tjänar som proteintillskott i maträtterna för mig tycker jag inte det är "värt det" med gulan som innehåller 10ggr/kalorierna och så mkt mer fett. Detta spenderar jag hellre på en smakrik hårdost istället till exempel i de här blomkålsplättarna du kommenterade då de inte blir godare med hela ägg.

Gulan är näringsrik och ett fint livsmedel, jag håller med! Men min kost är en enda stor vitaminbomb allt som oftast så det gör mig inget. Plus att jag äter hela ägg rätt ofta. Jag tycker faktiskt myten går åt andra hållet, jag hör ofta folk säga 'det där fitnessfolket sitter och pillar gulorna ur äggen, de vet inte att de innehåller mer protein!". Men vi vet vad vi gör ; )

6 kommentarer:

 1. Jag förstår personen som skrivit kommentaren. Jag gillar inte äggula så därför jag kastar bort den men äggulan innehåller viktiga näringsämnen och då menar jag till exempel vitamin D som är extra viktigt på vintern men i näringssyfte till kcal så förstår jag vad du menar.

  SvaraRadera
 2. Med "näringsvärde" brukar man mena mikronutrienter, det vill säga vitaminer, mineraler, antioxidanter. Ägg (då hela alltså) är en viktig naturlig källa till D-vitamin. Ägg innehåller också höga halter av E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och Folat. Förutom sitt höga vitamininnehåll är ägg mycket rika på antioxidanten selen samt innehåller järn, zink och jod. Det finns få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på viktiga spårämnen.

  Dessa slänger man alltså bort om man inte äter gulan, eftersom det är där den göttigaste näringen sitter.
  Så svaret på din fråga är: Med gulan får du alla viktiga mikronutrienter!

  Om man inte vill undvika fett, ser jag ingen mening med att slänga bort gulan.

  P.S Om någon äter råa ägg skulle jag uppmuntra att sluta med det, rått tas bara 50% av proteinet upp och du utsätter dig för salmonellarisk.

  :)

  SvaraRadera
 3. PS.2: Vilken glad överraskning att se att du gjort ett inlägg om min kommentar! :)

  Du är snabb på att blogga du, grymt!

  SvaraRadera
 4. Alltid kul att tjöta lite ju : ) Tack för input!

  SvaraRadera
 5. Jag tänker mer som så här: Varför slänga riktig mat? Både oekonomiskt och icke miljövänligt. Plus att om äggulan i sig är ett så stort problem i någons kost kanske man behöver se över helheten lite :)

  SvaraRadera