torsdag 2 februari 2012

Smaljeansen tipsar: Allt i ett - de fyra styrketräningsövningarna du klarar dig på

Under min styrketräningsperiod har jag kört basövningar. Jag skippade allt funktionellt och explosivt, använder varken kettlebells eller TRX och tränade inte efter crossfit-pass eller med tabataintervaller. Jag gick och la mig under bänkpressen istället, och på den vägen är det.

Jag skulle vilja hylla de fyra grundövningarna som jag tycker gett mig - och lärt mig - mest. Jag har nämligen läst mig till nyligen att man i princip klarar sig på att köra dessa fyra, år ut och år in, och ändå få en jämt tränad fysik (fast jag rekommenderar det nog ej, inte minst på grund av tristessen.)

1. Bänkpress - den övning jag gillade bäst. Det kändes verkligen som the last outpost, att lägga sig bredbent ned på den där slitna läderbänken, impregnerad med tusen lager byggarsvett. Men för varje pass så kände jag en allt större thrill innan, vad klarar jag idag? Bänkpress - det ultimata styrketestet!

2. Marklyft - den övning som lärde mig mest. Jag hade verkligen ingen aaaning om vad den där stången upp och ned för benen hade för funktion och var tveksam in i det sista att inkludera den i programmet. Skulle det kännas i benen eller bröstryggen funderade jag på medan det smärtade i ländryggen... oj vad det tog tid att mästra marklyftet.

4. Knäböj - den övning som plågade mig mest. Inte på vägen ned. Och inte heller sista biten upp. Utan de där centimeterna emellan, efter vändningen (förutsatt att man verkligen gått djuuupt!) Åh gud. Byter gärna de sekunderna mot motsvarande tid barnafödarvärk (okej inga löften hm). Gumpen i gatan för knäböjen!

5. Axelpress - den övning som förändrade mig mest. Bula, bula på axeln där, säg mig var du är? Näe, än krävs det pump i musklerna, rätt ljus och rätt vinkel för att jag ska se riktigt axelbiffig ut. Men visst har det hänt saker. Dessutom tar den fint på hela armarna, axelpressen.

Marklyft. Heter så för att det känns som om du lyfter upp hela marken. Eller nåt... ; )

11 kommentarer:

 1. Jag skulle vilja komplettera med chins.

  Chins är överkroppens knäböj.

  SvaraRadera
 2. Jag har hört detta så många gånger och skulle så gärna själv ge mig på dessa övningar. Men är rädd att göra fel i utförandet. Och har t ex inte en susning om hur mycket vikt jag vågar lasta på.

  Testade du dig fram? Läste du på? Eller blev du instruerad?

  Kram
  A

  SvaraRadera
 3. Kul! Jag använder mig av alla övningar + några till!

  Pass 1
  Knäböj
  Hantelpress (istället för bänkpress, är alltid upptaget där och jag vill ha någon som passar = inget jag har)
  Stela marklyft
  Latsdrag
  Sit-ups

  Pass 2
  Knäböj
  Stående Militärpress
  Utfall m. hantlar
  Hantelrodd
  Sit-ups

  Varvar dessa två, känns verkligen som övningar som ger resultat riktigt fort! Jag gillar marklyften men är så fruktansvärt svag i mina nypor :( Måste träna upp dem!

  SvaraRadera
 4. Bästa övningarna!

  Testade aspirinmasken idag förresten, den var superhärlig!

  SvaraRadera
 5. Håller med dig! Helt klart de bästa övningarna. Plus chins då precis som nån annan sa. Vill man göra det lite roligare kan man ju omvandla knäböjen till att göra frivändningar och axelpressen kan ingå i thrusters. Men håller med dig helt - varför krångla till det?

  SvaraRadera
 6. När kommer din resultatutveckling? Vore spännande att se tillsammans med en beskrivning av övningarna. Kan bli som en liten morot för oss som läster att testa och se om vi är som du:).

  SvaraRadera
 7. WOW! Jag önskar verkligen att jag vågade testa dessa övningar. Kanske man skulle gå på Bodypump för där är väl dessa övningar med? Bara så man lär sig hur man ska göra. Vad kör du för vikter på marklyft osv?

  SvaraRadera
 8. Åh, vad bra! Så skönt att få höra att relativt få övningar kan ge så bra resultat. Det känns så krångligt annars med alla maskiner och olika övningar som finns. Önskar att jag skulle våga gå till ett gym och köra lite tung styrketräning. Men startsträckan att komma iväg är trots detta väääldigt lång just nu så det får nog bli hemmaträning ett tag till. Det är iallafall träning som blir av så bättre än inget!
  /Marie

  SvaraRadera
 9. Åh! Precis dom övningarna jag ska börja med nu inför årets styrkesatsning!! :)

  SvaraRadera
 10. Åh! Precis dom övningarna jag ska börja med nu inför årets styrkesatsning!! :)

  SvaraRadera
 11. Bruakr tänka på dig när jag kör denna:


  http://www.bodyrock.tv/2010/08/05/lets-burn-some-more-fat/

  Tror du skulle klara den galant med bra teknik och allt.

  SvaraRadera