måndag 18 juni 2012

Sopplunch och sjukfunderingar

Idag är jag frusen och trött och vädret här i Stockholm får mig att längta efter varm soppa. Jag köpte en spännande variant gjord på butternut-squash och kompletterade med ett kokt ägg och lättkesella i, resten av den + lite nötter blir till mellanmål. Mums!

Ingen träning på lunchen idag och heller ingen cirkelträning med kollegorna. Dels hade jag ett ärende och dels så har jag.......... lite ont i halsen. Igen. Ja jag vet, jag är sjuk så ofta att jag skäms inför er - ingen hälsosam förebild ur den synvinkeln! (Och bara så att någon inte använder det emot mig - jag hävdar absolut inte att jag nödvändigtvis är en sådana i andra aspekter heller... : )

Till mitt (immun-)försvar vill jag säga att jag cyklade tunnklädd i hällregn i torsdags har träffat och umgåtts med massor av nya människor (och baciller) i helgen, och jag har barn på förskolan förstås. Men faktum kvarstår - jag blir förkyld och sjuk mest hela tiden. Det är inte alltid det bryter ut förstås och jag är rätt bra på att häva tillståndet (med naturläkemedel och god vilja) men något är ju uppenbarligen fel!

Nåja, jag har ju sagt att jag under hösten ska fokusera på att läka och gynna min kropp från insidan så då får jag väl forska på detta. Tills dess måste jag (som jag är dålig på):


  • sprita händerna oftare

  • äta den där Omega 3-olja i kylen som jag jämt glömmer

  • absolut inte träna sjuk

  • sluta ta i suspekta dörrhandtag, krama snoriga dagisbarn och slicka på fingret då jag ska vända blad i den där gratistidningen på tunnelbanan... usch Elbe. Usch, verkligen.


21 kommentarer:

  1. Jag kan varmt rekommendera nässköljare. Jag köpte den för två år sedan eftersom jag har problem med mina bihålor och sen dess har jag sköljt regelbundet vid känningar i bihålorna eller "vanliga" förkylningssymptom. Har bara haft ett par lindriga förkylningar de senaste åren och jag tror att jag kan tacka kannan för det :)

    http://ebutik.halsokraft.se/templates/product.aspx?ProductGuid=597101

    SvaraRadera
  2. Jobbigt! Går igenom lite samma här faktiskt. Två förkylningar på varandra.. Och idag börjar nr 2 ebba ut och jag kör första dagen med periodisk fasta 16/8. Får se hur länge jag klarar mig utan nya sjukdomar.. men än så länge älskar jag periodisk fasta. Så enkelt, så gott, så bra, vilken energi!! (sagt efter lunchen på 900 kcal he,he..)

    SvaraRadera
  3. Min pojkvän fick inflammation i hjärtsäcken och blev ordinerad vila i 6 mån. Sen dess har hans immunförsvar varit helt kaputt. I början av våren var han ordentligt förkyld/sjuk/febrid med 2 veckors intervall. Både jag och han försökte komma på vad som skulle kunna hjälpa. Han bar alltid runt på handsprit, jag letade upp mat för immunförsvaret, omega-3 tillskott etc.

    Men inget gav speciellt stor effekt förrän han började äta d-vitamin tillskott. Nu har han varit frisk bra länge (peppar peppar). Men så började han slarva med tillskottet lite och pang - förkyld+halsont.

    Så d-vitamin! Testa det! Många har en brist på det :-)

    SvaraRadera
  4. Fy, ja, det är jobbigt att vara krasslig mest hela tiden.
    Den här våren verkar ha kantats av krasslighet på många håll *suckar*

    Mina förslag innehåller även de omega3. Men även Dvitamin som Sofie nämnde. Sova ordentligt. Och inte ligga på kaloriunderskott. (Inte det man vill höra under en formtoppning, men så är det. Kroppen måste ju ha lite extra energi för att orka stå emot.. *nickar*)

    Och btw så är spritning av händerna överreklamerat. Räcker gott och väl att tvätta händerna med tvål&vatten. Om man vill vara lite extra noga kan man tänka på att tvätta och skölja så pass länge att man hinner sjunga BlinkaLillaStjärna under tiden. Tips jag lärt mig under småbarnsåren ;)

    Kram och krya på dig nurå!

    SvaraRadera
  5. Jag lider med dig, trist när man inte få näsan ovanför ytan. Jag hade en sådan period där jag ALDRIG blev frisk... Jag tror att du har otur och att det ordnar sig snart. Probiotika från Apoteket TROR jag hjälpte mig lite, men vem vet... Jättekram!

    SvaraRadera
  6. Att ligga på kaloriunderskott och träna samtidigt hjälper väl inte direkt kroppen på traven att orka hålla sig frisk heller.... =) Åtminstone jag upplever att jag är känsligare under diet.

    SvaraRadera
  7. Jag håller med Maria här ovan, har själv märkt att jag blir sjuk om jag tränar för hårt och inte äter ordentligt. Din kropp kanske säger ifrån helt enkelt! När man väl blivit sjuk är det dessutom viktigt att äta ordentligt om man vill bli frisk snabbt :)

    SvaraRadera
  8. Jag verkar komma in i sådana där sjok där jag blir krassligt titt som tätt. Nu har det varit relativt bra här ett tag (peppar peppar) men så är det ju bara. Bara att ta hand om kroppen ordentligt!

    Maria mollstedt kommenterade något intressant hos mig förra veckan, att man absolutinte ska träna styrka när man är krasslig eftersom det sätter igång reparera-processer i kroppen och det vill man INTE när man är sjuk. Eller nåt sånt. Annars har jag trott att lugnare styrketräning åtminstone är ok när man är krasslig (inte halsont då, men övriga förkylningssymptom). Inte, säger Maria. Kanske hinner kroppen inte laga sig ordentligt då?!

    SvaraRadera
  9. jag var alltid sjuk förut, ont i halsen varannan dag, bihåleinflammation två ggr/år. tog bort halsmandlarna för ett år sen, har varit sjuk en gång sen dess. fick ögoninflammation av dottern då ;)

    SvaraRadera
  10. För att boosta immunförsvaret rekommenderar jag D-vitamin, Omega-3 och Magnesiumtillskott.

    D-vitamin har de flesta nordbor brist på och D-vitamin bär i princip hela vårt immunförsvar, mer bra läsning här:
    http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin/

    För mycket Omega 6 i förhållande till Omega-3 skapar inflammationer i kroppen och gör att vi lättare blir sjuka, allergiska osv, så se till att ta din Omega-3 nu! =)

    Magnesium spelar också stor roll för immunförsvaret och man får lätt brist om man tränar mycket samt om man äter mindre kolhydrater. Mer bra läsning här:
    http://healthyprawn.blogspot.se/2011/09/magnesiumbrist.html

    Lycka till och krya på dig!

    SvaraRadera
  11. Jag har alltid hört att ovan luftrören, ok att träna, i luftrören ej ok att träna. Dvs om det bara är snuva mm kan man köra som man vill men om det är hosta ska man avstå. Men det gäller ju att orka också...

    SvaraRadera
  12. Om jag ska vara helt ärlig så tror jag faktiskt att det är en och samma infektion du har som aldrig läker ut. Om du har haft en infektion så ska du vänta minst en vecka efter att symptomen förvunnit innan du börjar träna igen. Långsamt till en början.
    Jag tror att du går ut för hårt.
    Sen ligger du på väldigt mycket kaloriunderskott som kroppen också tar lite stryk av.

    Mitt tips: Blir du sjuk, VA sjuk och träna inte ett piss på några veckor. Annars blir det bara en ond och dum cirkel! Kram

    SvaraRadera
  13. Halloj! Har läst din blogg några veckor och den inspirerar mig mkt!!! Har en fråga som du kanske kan ha svar på eftersom du exprementerar så mkt med mat och bak. Kan man ha proteinpulver i pannkakor? Byta ut mjölet mot en blandning av grahamsmjöl och proteinpulver helt enkelt?? Hur mkt är en lagom dos i såfall? Jag har nämligen ingen koll på om man kan värma (tillaga) pulvret. Jag håller tummarna för att du har ett svar : ) Krya på dig. Det är inte lätt med de där jäkla barn bacillerna. De kan göra en tokig ibland!! Kram jennie

    SvaraRadera
  14. Åh jag är precis likadan. Har just dragit på mig en envis jäkel som suttit i i två veckor idag. Håller på att bli fullständigt galen.

    Vilka är dina naturläkemedelsknep? Jag är villig att prova allt! nästan...

    Må väl!

    SvaraRadera
  15. ...och vill man testa öka intaget av kombon Omega 3 + D-vitamin så finns det ett fantastiskt tillskott som heter "lax". Eller "makrill". Eller "sill". Just sayin' :-)

    (mycket utetid så här års ökar också D-vitaminsyntesen)

    SvaraRadera
  16. Linda: Känner till dem men har alltid tyckt de verkar så läskiga ;-)

    Anna: Krya på dig du med. Ja jag gillar verkligen PF även om man känner sig som en nybliven sektmedlem.. och framför allt; ser fram emot att öka kcal nu och äta jääättemåltider ;-)

    Sofie: Men oj vilken bra tips, har ju tom lite över som kotten fick innan tvåårsdagen.. will try!

    Ealina: Mm sova har jag inte gjort direkt heller och som sagt har jag kört min kropp rätt hårt. Dags för bättring nu!

    Lotta: mm sådana ska jag också prova. Måste bli bättre på att komma ihåg piller bara!

    Maria och Johanna: Nä verkligen, orsaken nu är ju mer uppenbar.

    Beata: Intressant, skulle vilja veta mer...jag tränar styrka men bara då jag snorar, inte då jag har halsont... Nu dock inget alls förstås.

    Anonym: Oj! Men jag har sällan halsont, då kanske det inte är samma sak?

    Tove: Mm ska börja käka dem, ska be Mr kolla mig. Och tack!

    Emelie: Kan väl vara, ska försöka vila men det är svårt, lär mig aldrig... jag är ju liksom inte supersjuk, bara lite småseg då och då varannan vecka...

    Jennie: Visst kan man. Kolla detta inlägg: http://smaljeansen.blogspot.com/2011/10/forstors-protein-av-uppvarming.html men det finns många bättre sätt att göra pannkakor med protein i. Har du sett mitt pannkaksrecept, kolla under den etiketten. Supergott!

    Josefin: Jag gillar allt med röd solhatt i - echinea force, kang jang, sånt... att tas då man får känningar. Ibland häver de förkylningen.

    Marie: Hm, det låter ju bra, får kolla i min skrala kassa bara ;-)

    SvaraRadera
  17. Om det er en sammenheng mellom trening-før-helt-frisk-igjen kombinert med lavere kaloriinntak, om det er tilfeldig, stress eller hva - nei, det vil du nok ikke få helt klarhet i. Men noen faktorer her påvirker unektelig bli-frisk-fort-prosessen (eller fort syk igjen): bli klissvåt og kald, trene når man allerede har en forkjølelse, ligge FOR lavt på kaloriinnhold og at kroppen&hodet er sliten og stresset. Husk at det har vært veldig mye for deg det siste halve året, og du har stått på som en veldig "flink pike". Ferie blir bra, Elbe, og den fokus-på-kropp-og-sjel-helhetlig-tilnærming du skal ha til høsten høres godt ut for deg nå. Krya på deg nå, 3 dager igjen av bikini bootcampen - da kan du legge deg på sofaen og spise sjokolade, ho ho!!
    Kram fra Siri

    SvaraRadera
  18. Kul att Jennie frågade om protein och upphettning just idag - jag gick just i morse och funderade på detta och tänkte jag skulle ta upp det här... Brukar baka m vanligt protpulver, men köpte för första gången BakePro nyss, ville testa. Fortf nyfiken på hur det eg ligger till, även om Elbes svar i ovanstående länk känns troligt. BakePro har iaf kort innehållslista, vilket känns bra, och så är det osötat, vilket utökar användningsområdet. Men det är ju mkt dyrare.

    SvaraRadera
  19. Haha tack Siri, du har alltid några värmande och roliga ord till övers, klem! :)

    Astrid: Ja jag måste medge att jag är nyfiken på hur Bakepro står sig om inte annat i konstistensen hos bakverken man gör. Är du förresten den Astrid som kommenterande att hon var en gammal läsare som aldrig kommenterat förut för ett tag sen? I så fall är det trevligt att du börjar bli varm i kläderna ;-)

    SvaraRadera
  20. Haha tack Siri, du har alltid några värmande och roliga ord till övers, klem! :)

    Astrid: Ja jag måste medge att jag är nyfiken på hur Bakepro står sig om inte annat i konstistensen hos bakverken man gör. Är du förresten den Astrid som kommenterande att hon var en gammal läsare som aldrig kommenterat förut för ett tag sen? I så fall är det trevligt att du börjar bli varm i kläderna ;-)

    SvaraRadera
  21. Ja det är jag. har insett att det är bra att babbla i kommentarsfält, så slipper verkliga människor omkring mig en del av mitt tränings/hälsopladder... För även om
    T ex min man är intresserad så vill han inte resonera lika mkt som jag. Hur mottaglig är eg Mr för dina olika funderingar? Du har beskrivit honom som förstående, men är han också intresserad? Och ni andra, hur intrrsserade är era ev partners?

    SvaraRadera