måndag 11 juni 2012

Frågor: Formtoppning i hetluften

Jessica: Elbe! Jag måste bara skriva blir så arg – lite å dina vägnar… =) I massor av träningsbloggar nu så har det blivit något typ avställningstagande mot formtoppning, du måste väl ha sett det. Jag blir så himla irriterad! Det är väl klart att en person med magrutor inte behöver formtoppa – jag spyr om jag ser en till supertränad människa skriva ”jag äter minsann 3000 kalorier om dagen!”, som om det var modigt och provocerande. Det är INTE modigt och provocerande - för man får ju bara hejarop om man skriver så?!För att bli den där supervältränade personen måste det ju någonstans vid något tillfälle ske en fettförlust och för att en fettförlust ska ske måste det vid något tillfälle funnits ett kaloriunderskott. Ett underskott på hur mycket kalorier man tar in jämfört med hur mycket man gör av med alltså. Alltså! En formtoppning! Men ingen vågar skriva så, ingen säger ”nu syns mina magrutor pga jag har tappat fett”. Visst dom kan ha byggt muskler för att få fram dem MEN ingen människa kan se deffad ut utan lågt kroppsfett.Varför jag tycker du borde reagera är pågrund av det här med formtoppning – även om ingen skriver det rakt ut så vet ju alla att det är dig det kommer ifrån, du kör en nu och har en massa följare. Hade aldrig läst det innan du skrev det faktiskt.Världen är full av överviktiga människor och sanningen är ju att de allra flesta skulle behöva äta mindre, färre kalorier. Ändå är det så otroooligt skamligt att göra det. Jag blir såå less på dessa hyllningskörer så fort någon fotar en bild på ett jättelass mat och skriver om hur de trycker i sig, så duktigt. Jamen om en person som redan tränar med bär på en rejäl kagge ovanpå fettet kommer till dig om råd hur han/hon ska tappa fett. Då är ju svaret färre kalorier. Kanske man kan formulera det genom att säga ”ät bra mat” men resultatet av det är nästan alltid att energiintaget är mindre. Jag vet, för jag åt förut kring 1700 och försökte tappa fett och alla sa åt mig att oooh det är så lite – men jag gick inte ned! Sen sänkte jag till 1400: och fick superbra resultat. OCH blev mätt!Jag vill bara tacka för en superbra – och ärlig blogg! Och inte ett dugg skenhelig. Du vågar ta upp obekväma ämnen, du berättar då du känner dig ledsen eller misslyckad, då du äter smågodis, visar dina problemområden. Kramar i massor! //Jess

Svar:Tack Jessica för din kommentar – jag tyckte den var så pass viktig så jag gör ett inlägg av den. Gulligt att du värmar om mig ;-) Visst har jag sett inlägg här och där, ibland håller jag med - ibland inte. Jag tar det med ro – bloggen är ju inte verkliga livet och sånt måste man påminna sig om ibland. Om något gör mig upprörd i bloggvärlden väljer jag inte att uttrycka den känslan i bloggen – utan pratar med en verklig person istället : )

Därav inte sagt att jag blivit upprörd. Jag tror inte någon menar det som ett påhopp på mig personligen och tar det absolut inte så. Dock tycker jag kanske det är lite tråkigt att formtoppning får en negativ klang eftersom det är många som kör med mig just nu och får fina resultat. Jag försöker också vara noga med att säga att det där med energiintag det är högst individuellt. Och jag åt ju uppåt 2500 under min muskeluppbyggnadsperiod.

Jag håller med dig om att det krävs ett underskott av energi för att tappa fett och få muskeldefinition. Sedan kanske vissa väljer att orsaka hela detta underskott genom träning istället för sänkt energiintag; vad vet jag. Men sanningen är nog att de allra, allra flesta som behöver tappa fett; skulle må bra av att äta mindre. Äta mindre, och träna mer (som i mer, mer intensivt eller smartare).. Men sen finns det förstås de där som äter 900 och undrar ”varför går jag inte ner?” och de ska förstås äta mer för att tappa. Allt är individuellt. Och därför är det väldigt känsligt att ge råd om att äta få kalorier – jag vandrar på en tunn linje där mellan att säga vad jag tycker och att inte orsaka ramaskri ;-)

Formtoppning tycker jag kan vara en utmärkt start – kanske ger det den där kicken som får en att komma igång med sundare vanor. Ibland behöver man tydliga resultat i början för att orka hålla i. Jag sätter inga likhetstecken mellan formtoppning och fettförlust – alla får bestämma själv vad de behöver göra för att toppa sin form – göra sin kropp till det bästa den kan bli utifrån egna förutsättningar och önskemål. Kram!

8 kommentarer:

 1. Åh Elbe du är bäst! Har också ställt mig lite frågande till de där inläggen!

  SvaraRadera
 2. Intressant inlägg från Jess, jag har läst bloggar från "båda håll" men inte fått känslan av att det har varit pekpinnar eller negativa påhopp från något håll. Jag tycker snarare det är bra att få höra hur man funderar utifrån dom behov/mål man sätter för sig själv.
  Tack för bra blogg för övrigt :)

  SvaraRadera
 3. Jag är en av dem som skrivit om att äta mycket mat men även att jag inte är emot att folk formtoppar. Det som dock händer många år att de fastnar i att äta för lite och har svårt att komma ifrån det.

  Jag är även fullt ärlig med att jag varit en av dem som legat på ett vansinnigt underskott innan, men trots att jag tränade som en idiot fick jag såklart inte muskler, det fanns ju inget att bygga med.

  Det många glömmer är att om de kör en timme på gymmet plus kör löpning då har man förbrännt säg 700 kalorier. Ligger man då på 1200 alltid har kroppen bara 500 kvar att få organen att gå runt på.

  En kort formtopp på en månad klarar kroppen, bara man är medveten om att man lägger till mat direkt igen annars tar kroppen stryk, jag om någon vet.

  Så nej, inga pekpinnar från mig och inte heller från de flesta andra tror jag. Bara en oro att folk ska fastna och hamna där vi en gång var. :-)

  Oj. De blev långt detta :-)

  SvaraRadera
 4. Hihi, jag känner mig träffad eftersom jag är en av dem som Jess antagligen uppfattat som "dissare" av formtoppning. Men nej, det är upp till var och en. Och faktiskt så är det så att jag ALDRIG legat på ett underskott! Åtminstone inte medvetet. Visst kanske vissa dagar blir mindre men då blir andra mer. Jag har aldrig aldrig medvetet minskat på kalorierna och japp, jag har lågt kroppsfett och rutor ändå. Klart jag är glad för det, och för att jag "slipper" formtoppa, men därmed inte sagt att jag tycker det är fel... Det är bara olika vägar att nå målet liksom! Som Annie skriver krävs mat för att prestera! Att ligga lågt en månad funkar kanske, men till vilken nytta? Jaja, jag ger mig inte in i en diskussion utan tycker det är upp till var och en. Och Elbe, jag tror du vet att åtminstone mina "jag är så stolt över mina 3000-kalorierinlägg" inte har något med dig och din formtoppning att göra?! ;-)

  SvaraRadera
 5. Petra: Varsågod!

  Annie och bodycomf: Jag känner mig inte påhoppad :) Och jag hoppas och tror att ni litar på att åtminstone jag äter så att jag mår bra! :) Allt blir ju hårdare och större i skriven text. Men jag tror det är viktigt att man försöker visa på båda sidor eftersom man aldrig vet vem läsaren är. Att jag då jag talar om låga kaloriantal ofta uppmärksammar det faktum att vissa kan behöva äta mer, och att ni också påpekar ibland att mycket kan vara för mycket för den som inte är lika aktiv.

  SvaraRadera
 6. Det har du så rätt i, en som inte har var lite tokiga aktivitetsnivå kan självklart inte liggarunt 2500 på en dag, :-) det är tur att vi kan visa olika sidor av sakerna ju :-)

  SvaraRadera
 7. Jag är lite kluven. Formtoppning, JA det kan vara en bra grej under en period, men jag är rädd att folk som inte är tillräckligt kunniga i ämnet tror att 1500 kcal är "the magic number" för samtliga (det är åtminstone ungefär den enda siffran, + - 100 kcal, som jag sett på diverse formtoppare runt om i bloggvärlden, rätta mig gärna om jag har råkat få en ensidig bild av det hela). Jag tycker däremot att du Elbe har varit väldigt tydlig med att det funkar för DIG, så det är inte så jag menar.

  Tycker bara att det är bra att som tex Bodycomf ge en nyanserad bild av det hela: att man inte MÅSTE ligga på ett stort underskott (som 1500 kcal är för mig åtminstone; jag har deffat 10 v på den kalorimängden så jag vet vad jag talar om) matmässigt för att forma kroppen. Man kan ju (som Anna nämner här ovan och som jag vet att du också nämnt) träna sig till ett underskott också om man föredrar det.

  För att tappa fett måste man ligga på ett underskott, ja. Många överskattar sitt energibehov, annars skulle vi givetvis inte ha några överviktiga i världen. Men så är det också så att mer muskler kräver mer energi även i vila för att gå runt, så jag är som sagt kluven i frågan. Att deffa på 1500 kcal passar (som du är noga med att påpeka men som jag undrar om alla förstår) definitivt inte alla. Det finns andra vägar att gå... :-) Fast jag tappade sjukt bra på mina 1500 kcal under deffen, men gillar man att träna så är det ju inte optimalt - jag fick lov att stryka en massa träning vilket gjorde mitt liv tråkigare. Då äter jag hellre mer och tränar mer! Men som sagt, alla är vi olika och nu blev detta jättelångt och förmodligen lite upprepande, my bad... :-) Ha en bra kväll allihopa!

  SvaraRadera
 8. *Annie menar jag ovan, inte Anna (slarvläste). :-)

  SvaraRadera