onsdag 13 juni 2012

Plankutmaningen: utgångspunkt


Så bra detta med utmaningen, känner verkligen att jag gör fler plankor än jag tänkt! Ska bli spännande att se hur musklerna förändras. Egentligen ska jag kanske fota från sidan också för mig själv bara, för att se hur 'korsetten dras åt' :-)

30 kommentarer:

 1. Du ser faktiskt VÄLDIGT smal ut på den här bilden. Inte vältränad utan mager. Visst kanske det är byxlinningen som klämmer åt under höftbenen men DETTA SER INTE UT SOM ETT HÄLSOSAMT FÖREDÖME.

  Jag är en tvåbarnsmor som önskar bli peppad av din blogg och har följt den i flera månader, men bilder som denna i kombination med att du nu försöker bli ännu smalare gör att jag undrar om det är mentalt och fysiskt hälsosamt för mig att fortsätta att följa den.

  Träning och hälsosam mat i all ära, men när en sådan som du går på 1100 kCal om dagen blir det lite pro-ana-varning...

  Jag hoppas att du uppskattar min ärliga kommentar. Tack för allt annat pepp.

  SvaraRadera
 2. Det tycker inte jag! Alltså du är smal Elbe men Mams såg du inte magbilden hon la ut förra veckan eller när det nu va. Det är ju omöjligt att se vad som är fett eller inte.

  SvaraRadera
 3. Fast jag kan hålla med Mams. Gillar verkligen din blogg och har följt den länge, men jag har också fått hjärnspöken sedan bikini bootcamp drog igång. Det gör mig kluven - för det är ju din fulla rätt att skriva vad du vill, och min att lämna. Men jag har ju trivts så bra här! :(

  SvaraRadera
 4. Mams: Elbe har väl aldrig sagt att hon försöker bli smalare än så där? hon är ju nästan klar med formtoppningen. och hon äter ju inte 1100 d var förra året.

  SvaraRadera
 5. Jag är faktiskt beredd att hålla med Mams lite...fast det jag reagerar på allra mest är inte huruvida du är för smal eller inte, utan att mat och hur och när man ska äta har blivit så problematiserande. Visst, en del mår säkert bra av att inte äta vanlig pasta eller att bara äta under vissa timmar på dygnet. Men jag tror att risken finns att allt laborerande med kosten, alla do's and dont's, uträknande av näringsvärde m.m. skapar en osund inställning till mat. I värsta fall kanske ätstörningar.
  Jag har läst din blogg i snart ett år och älskat den! Men tyvärr måste jag säga att den utvecklats i en riktning som jag inte anser helt sund. Sedan är jag fullt medveten om att vi läsare bara ser en liten del av dig och ditt liv. Men den delen du presenterar är en bild av en högpresterande tjej men en jättefin kropp men som ändå inte verkar riktigt nöjd utan strävar efter något bättre, något större. En strävan efter kontroll som tar
  sig uttryck i kontroll över maten.
  Jag tycker att du är fantastisk Elbe, du skriver väldigt bra och har lyckats fånga många med dina ord och ditt inspirerande sätt. Jag vill inte kritisera dig utan bara få dig att fundera över vad du förmedlar.
  För att inte väcka gamla hjärnspöken i mig så säger jag tack och hej för ett tag! Förhoppningsvis på återseende snart:)

  SvaraRadera
 6. Elbe du visste inte vad du drog igång med den där bilden :)

  Jag för min del har följt dig från start och tänkte innan du drog igång formtoppningen att okej nu kommer vissa bli kritiska och det är lite konstigt med tanke på att det var en sån du startade med!

  Jag tror många blir "kära" i en bloggskrivare och tänker "åh vi är så lika och hon förstår hur jag känner" och sen blir de sårade då något som inte stämmer med bilden de har i huvudet plötsligt kommer.

  Eftersom formtoppningen bara är en vecka till kan ni som är negativa ju kolla vad som händer sen :)

  jag är i alla fall här för att stanna. Jag håller inte med om allt vad du skriver men jag väljer det som passar mig och bort det andra det är ju det fina med bloggar! Stor kram till dig Elbe! //Jossan

  SvaraRadera
 7. Kunde inte skrivit det bättre själv Fia. Jag fick ont i magen av bilden, den påminde mig om mina 10 år med anorexi/ortorexi. Även om det är ljuset/vinkeln som gör att du ser så mager ut så kan jag inte blunda för att bloggen tagit en utveckling som jag personligen ser som osund. Som jag personligen inte mår bra av att läsa.

  Du har förmågan att skriva Elbe. Du kan förmedla och trollbinda. Fortsätt med det. Jag hoppas även att du fortsätter ta hand om din kropp, för det är den enda du har.

  Tack för den här tiden.

  SvaraRadera
 8. Detta är inte sunt! Snälla Elbe, sluta upp med detta och ta hand om dig själv istället - på riktigt! Stor kram

  SvaraRadera
 9. Ojoj, det här var inte så bra läsning då man är PMS-känslig känner jag... ska svara lite längre senare.

  SvaraRadera
 10. Men jag kan liksom inte förstå att alla tycker hon är mager då hon la upp den där bilden på sin högst normala mjuka mage typ nyss? Och flera som är med i utmaningen har ju visat bilder på magar med mycket mindre fett än Elbes?!

  SvaraRadera
 11. Holder med Karin her. Elbe er ikke for mager eller usunn, bare se bilder av typ mage samme dag i ulike vinkler osv. Og ja, mange andre er mye mye smalere/mer mager og selv om dette er en formtopping for å tappe fett så er Elbe etter min mening en sunn jente og en god forbild!
  Siri

  SvaraRadera
 12. Elbe du får lägga upp den andra magbilden bredvid. Kram Jennifer som tycker du är en sund förebild!

  SvaraRadera
 13. Fin mage men jag kan absolut förstå om man vill ha mer "definition". När man står upp och kanske inte har ätit på ett tag så kan ju magen se rätt platt ut, men det kan ändå vara ett ordentligt fettlager på, som vi ju såg för ett tag sen.

  Ja, det är nog inte rätt att vara populär bloggare alltid. Kram på dig Elbe, du är jättebra!

  SvaraRadera
 14. Badabo0oom vilken snygg mage! Platt & fin!! Grattis!

  SvaraRadera
 15. Men oj vilken uppståndelse det blev över en bild på en mage som ser högst sund ut. Om man ser anorektisk ut när man har en sund mage med underhudsfett, hur upplevs man då när underhusfettet saknas? Man behöver inte vara sjuk för att man är smal eller har en platt mage, det går nämligen att träna sig till en sund, slank, & definierad kropp. ELBE, stå på dig och fortsätt med ditt fantastiska skrivande. Denna bloggen speglar dig och för de som inte klarar av det kan välja att avstå. Alla har vi ett val och givetvis ska vi avstå från det som vi mår dåligt utav med all respekt, men såvida du mår bra utav det du gör så finns det ingen anledning att förändra något! En stor kram till dig:)

  SvaraRadera
 16. Jag tycker inte heller att du ska ta åt dig av sådant Elbe. Tycker att du ser väldigt sund ut, men framförallt så verkar du ha ett riktigt sunt tänk kring kost och träning överlag. Men jag kan samtidigt förstå att om man har haft problem med ätstörningar och/eller ortorexi så kanske det kan vara triggande att se bilder på en smal tjej som har stenkoll på sin träning och vad hon stoppar i sig, även om det handlar om en tillfällig formtoppning och finslipning. Och om det är så att det känns triggande så kanske man ska ta en paus från Smaljeansen tills formtoppningen är över. Kör på som du brukar Elbe, du inspirerar hela tiden, på ett för mig väldigt hälsosamt sätt!

  SvaraRadera
 17. Att du är smal är ingen nyhet, att du har målet att få fram definition är ju inte heller något nytt. Läsarna är många med olika förutsättningar och bakgrund och det är fullt förståeligt att det finns de som reagerar. Men så länge Du mår bra och är tydlig med att det du äter/tränar är anpassade till dina förutsättningar ( vilket jag tycker du gör bra) så borde det inte vara några problem. Vi läsare har privilegiet att välja läsa det vi vill läsa... och vi bloggare skriva det vi vill skriva :)
  Kram till dig!

  SvaraRadera
 18. Jag förstår inte riktigt; var har Elbe skrivit att hon tycker hon är tjock och vill bli smalare? Att träna och äta hälsosamt och att UNDER EN BEGRÄNSAD PERIOD formtoppa är väl inte alls samma sak som att svälta? Elbe har skrivit att hon vill tighta till kroppen. Då krävs förändringar. Men hon har skrivit flera gånger att man måste utgå från sig själv och sina egna förutsättningar.
  Bilden är ju dessutom en "före-bild" till en utmaning där man ska planka i en månad och se skillnaden på MAGMUSKLERNA. Inte fettmängd på magen.

  Jag tycker du är super Elbe! Får grymt med inspiration härifrån. Keep it up!!
  Kram

  SvaraRadera
 19. Oj vilken uppståndelse det blev runt denna bilden då :)
  Jag tycker du är fin som du är, men samtidigt förstår jag strävan efter att få definitionen på magen.

  Dock tycker absolut inte du är för smal eller ser anorektiskut, däremot har du en väldigt smal midja men det är din formation på kroppen. Själv kan jag aldrig få den midjan då jag är alldeles pojkkroppsformad ;)

  Jag tycker du ser alldeles sund och fin ut, däremot kan jag förstår folks reaktioner med tanke på formtoppningen och att de är oroliga att det ska gå för långt. Men sålänge man stannar vid att toppa en månad är det inget konstigt egentligen. Det är när man fastnar det blir farligt.

  Dessutom står du ju rakt ut för att du trivs som du är och och att du är underbart som du är. Sen att vi alla strävar efter saker - det är bara normalt.

  SvaraRadera
 20. Jag tycker att din mage är jättefin och ser väldigt frisk ut! En sån vill jag ha :-)

  Kram / Jenny

  SvaraRadera
 21. Nä men nu får ni väl ta och kamma er. Det finns inget ohälsosamt med den här bilden över huvud taget! Det är en normal mage.

  Jag håller själv på och formtoppar och försöker få fram tydligare konturer och jag vågar inte ens tänka på vad ni skulle kalla mig.

  SvaraRadera
 22. Oj vad många kommentarer. Tack, intressant att höra av ni ska säga. Jag respekterar era åsikter, självklart. Även om jag måste säga att jag tog det rätt hårt, känslig som jag är... men det känns bättre idag. Om ni inte trivs här så ska ni inte hänga här, självklart. Men en liten förklaring angående bilden innan ni drar:

  Som tidigare skrivet så har jag ju formtopppat i några veckor nu och tappat en del fett på magen och bilden är därför alltså inte på något sätt en bild för att visa 'det här är min mage och nu ska jag tappa fett'. Den här bilden är för att dokumentera muskelutvecklingen de kommande veckorna i plankutmaningen. Magen ska alltså växa... i alla fall musklerna. Ingen aning om det kommer synas genom det lager av underhudsfett jag har på magen - för ett sådant har jag.

  Angående min kroppsform så har jag alltid haft utstående höftben. När jag var gravid stod de till och med ut i sjätte månaden! Magen växer liksom i mitten. Och som Annie säger har jag en smal midja, en liten bröstkorg liksom. Men det är inget magert eller sjukt med mig det kan jag lova - därför la jag upp bilden på min mjukmage häromveckan - jag garanterar att man fortfarande kan grabba tag i en härlig näve på magen och även om man bara fick tag i lite hud mellan tummen och pekfingret vore det inte sjukt - för sådana sjukdomar sitter i huvudet.

  Så. Nu har vi talat färdigt om min kropp for now tror jag.

  SvaraRadera
 23. Åh, Elbe. Jag vet hur ont det gör med den typen av kommentarer. Även om dom är vänligt formulerade (och välmenande), vilket samtliga kommentarer här var, så tar det hårt. Jag vet.

  Jag tycker i alla fall att du driver världens bästa blogg. Jag tycker att du inspirerar (big time!), att du verkar ha en hälsosam och avslappnad relation till mat och jag tycker att du har en fin kropp.

  Jag är så less på vårat samhälle, att man inte "får" vara smal och vilja förbättra det. Att det någonstans ska vara idealet att proppa i sig kakor, bullar och pasta och bära runt på x kg extra. Less på att det är okej att hoppa på någon som är smal och äter bra mat. Det är alla gånger bättre för kroppen att gå på underskott av energi men få i sig bra, nyttiga grejer, än att gå på ett stort överskott av skit. Önskar att alla kunde förstå det.

  Försök att inte bli ledsen Elbe, vi är många som tycker att du är skitsnygg!

  SvaraRadera
 24. Hm. Har läst och funderat och det har stört mig hela dagen så nu väljer jag att kommentera.

  Din blogg är stor Elbe. Stoooor. Självklart kommer det komma hit tjejer som kanske inte borde läsa. Det viktiga här är att du alltid kommer ihåg att det inte är ditt ansvar. Man blir inte anorektisk av att läsa en blogg.

  Du har ju, som några påtalat, ändå visat dig vara mänsklig. Och ibland tummar du på maten, lösgodis slinker ner. Du skrev att du vägde 68 kg, hur kan man ens koppla anorexia-tankar till det?

  Jag får dock också känslan av att du mådde bättre förut, men det har väl sin naturliga förklaring med din familjesituation antar jag.

  Det här är en av mina favoritbloggar, jag hoppas du fortsätter, framförallt att du fortsätter vara Elbe.

  Och kanske försöker att inte tänka så mycket på vem som läser, eller vad läsarna vill osv. Våga vara ego. Innan läsarna äter upp dig. Du är toppen!

  SvaraRadera
 25. Tack Linda. Jag har faktiskt tänkt på flera gånger det du skrev förut, om att inte försöka skriva det läsarna vill ha. Alltså - jag vill ju ändå ha en blogg som hjälper och stöttar men det är ju en annan sak än att servera på fat och det håller jag på och lär mig.

  Du har rätt i att jag inte riktigt mår lika bra nu och även rätt i orsaken men hur jag mår i min egen kropp, det är detsamma som tidigare. Eller bättre. Stark ibland, svag ibland, vissa issues men för gammal och för bekväm för att noja på allvar ;-)

  Jag får ju nästan aldrig negativa kommentarer. Och de som är negativa är ju nyanserade och tänkvärda, inget "jäkla h*ra du är ful". Som till exempel stackars Engla vars kommentarer jag brukar läsa för att påminna mig om hur hemskt det kan vara...

  Ändå är jag emellanåt papperstunn och igår redo att helt packa ihop. Hm. Tur att man kommer över sig själv.

  SvaraRadera
 26. Det var inte min mening att såra dig, Elbe, men kanske att ruska om.

  Att få kontroll över sin kropp och vad man stoppar i den kan vara ett sätt att kompensera för att andra delar av livet inte är så som man vill ha dem. Kanske behöver både du och en del av oss läsare fundera på om det är så, och om en månads "formtoppning" med målet att tappa fett är rätt investerad livsenergi.

  En formtoppning med fokus på styrketräning eller löpning är så klart sunt. Men som jag har förstått det så handlar detta bara om att en redan smal kvinna vill bli smalare. Därför reagerade jag på bilden. En mage kan absolut vara platt och sund, men var är dina kvinnliga former? Det var höfterna/rumpan jag reagerade på och det har många missat i sina kommentarer om min kommentar.

  Så, nu har jag förklarat mig lite och det var aldrig mening att detta skulle bli en debatt. Kram på dig. Lev väl!

  SvaraRadera
 27. Mams! Din kommentar skriven 14:58 gör mig arg.
  Blir döless av allt tjat om kvinnliga former. En kvinnlig form är inget man har per automatik för att man är kvinna. Men nu HAR elbe en kvinnorform. (timglasform). Hon har ju tusen gånger skrivit att hon vill få mer definierade muskler.

  Det känns mest som ett påhopp på någon annans kropp, vad ger dig den rätten? Vet du ens hur utelämnande det är att fota sin halvnakna kropp och få såna här kommentarer? Spelar ingen roll om det var "välmenat."

  Det är precis såna kommentarer som gör att man till slut blir störd. Man duger inte som tjock och inte som smal heller. Du har ingen rätt att kommentera någon annans kropp på det sättet.

  SvaraRadera
 28. Jamen hallå, det här var nog lite mycket höna-av-en-fjäder tycker jag.

  Elbe, du har en jättefin mage! Och du har jättefina kvinnliga former! Jag vet inte var Mams får sin "var är dina-kvinnliga-former"-fråga ifrån, hon har uppenbarligen inte sett särskilt många bilder på dig. Särskilt inte den du lade upp häromagen när du skulle gymma i långärmad grå tröja *ler*

  Så jag tycker att du ska bortse från alla löjliga kommentarer. Den här bilden var ju bara för att (förhoppningsvis) se en skillnad i magmuskler, inget annat.

  Detta är ju nackdelen med en populär blogg och det förstår att det kan vara svårt att inte ta saker personligt när du faktiskt är en riktig människa som ligger bakom. Men strunt i dem om du kan. Jag tycker att du är jättebra, jätteinspirerande och du gör ett kanonarbete med att hålla bloggen igång!

  Kramar,
  ealina

  SvaraRadera
 29. Fina Elbe!

  Jag brukar vara en av de som står på den kritiska sidan och gnäller lite på "magra" människor som är missnöjda/vill förändra MEN inte när det gäller dig och absolut inte i det här fallet. Jag är 100% på din sida!!! Du är hälsosam och fin! Som jag förstått dig så är du sällan ute efter att smalna av utan gillar att se vad du kan göra med din kropp och att lägga på sig mer muskler är väl ytterst sällan fel?

  Kör ditt race och skit i de missunnsamma tråkmånsarna!

  Massa kramar!

  SvaraRadera
 30. Elbe!

  Jag tycker det är modigt och inspirerande att du lägger ut din "före"-bild för allmän beskådan, jag tycker det är tråkigt att vissa som kommenterar kanske inte läst bakgrunden på Annies blogg till varför du lägger upp den och jag tycker det ska bli spännande att se vilka resultat som alla som är generösa nog att dokumentera och dela med sig av sina före- och efterbilder får.

  Jag är med i utmaningen men vet inte ännu om jag själv är modig nog att lägga upp bilderna, men beundrar er som gör det. Keep upp the good work, nu plankar vi och blir starka!
  Jag

  SvaraRadera