torsdag 14 juni 2012

Bikini bootcamp dag 21 av 28: Meze, flygmat och söta dadlar

Vilodag idag - men planka det ska jag ikväll! Ingen träning nu alltså utan jag kommer gå ut och äta lunch med en vän. Troligtvis blir det mezebuffé (har aldrig lärt mig hur man säger det ordet, är det mäsä, mätsä eller kanske mese?) och det känns som att det kommer finnas en del sunda alternativ. Jag kommer skippa ris och couscous men käkar gärna någon fet röra :) Och massor av kött och grönsaker förstås! Starkt får det gärna va. Gillar vinbladsdolmar också, måste kolla vad de innehåller egentligen...

Börjat tänka på resan till Skåne imorgon - Malmö Aviation, visst bjussar de typ på en liten macka eller nåt sånt då man flyger på kvällen? Funderar på vad jag ska ta med i ätväg. Troligtvis blir det ju min middag som ska intas då. Något som kan ätas kallt, kanske resten av kokosbrödet eller kalla pannkakor. Sen tänker jag kanske göra några goda bollar ikväll med sunt innehåll.

En tanke jag haft på senaste om dessa bollar - ofta har de en ingrediens gemensamt: torkade fikon eller dadlar. För sötmans skull förstås. Och de är ju så himla söta de där dadlarna, de är dessutom torkade så det måste ju vara koncentrerat också. Det är klart, blodsockerpåslaget blir väl minskat av att man tillsätter fett- och proteinrika ingredienser men hur stor är skillnaden egentligen om man skulle haft rent socker i bollarna, mindre än man kan tro kanske...?

14 kommentarer:

 1. Jag tror att för många så är det mer "principen" som gör att de använder dadlar, fikon osv. i nyttiga bollar. Socker är det ju hur som helst och det är samma sak för kroppen oavsett var det kommer ifrån. Martina skrev jättebra om "bra och dåliga kolhydrater för ett tag sen: http://lchfklubben.se/healthandscience/om-bra-daliga-kolhydrater-varfor-man-ej-bor-skilja-dem-at

  SvaraRadera
 2. Glömde en sak, man får ju med en massa mineraler och andra nyttigheter när man tar dadlar,fikos osv. också. Det är förstås ett skäl till att inte bara ta socker.

  SvaraRadera
 3. Vilken tid ska ni flyga? Beror lite på, morgonen bjuder de på en helt ok frukost och runt fyrasnåret brukar det också vara ok, fast väldigt väldigt lite må . Annars får man något som kallas havreboll resten av tiden ;-) tror det är något till lunch med, men den tiden flyger jag aldrig...

  SvaraRadera
 4. Gällande kolhydrater så finns det två olika skolor; de som förespråkar kolhydrater och vise versa. Länken ovan hänvisar till en blogg där tjejen bakom är emot intag av kolhydrater medan det även finns personer som förespråkar kolhydrater.
  För mig är det en självklarhet att det finns bra och dåliga kolhydrater (kolhydrater är ett samlingsbegrepp för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter ). Att äta en skål jordgubbar eller frukt är betydligt bättre än att häva en påse godis och då åsyftar jag inte "sockermängden" utan innehållet och vad du tillför kroppen). Det finns studier som styrker och dementerar även detta område. Dock anser jag att det är viktigt att vi känner efter själva vad vår kropp klarar av. Personligen kan jag inte kunna prestera bra under mina intensiva konditionspass utan kolhydrater. Dock begränsar jag mitt intag av kolhydrater och fokuserar enbart på det som är av naturlig karaktär. Sedan finns det säkert dem som klarar av att springa, cykla eller utöva annan konditionskrävande aktivitet med bra resultat utan kolhydrater. Vi är alla olika och bör lyssna mer till vår egen kropp istället för att fokusera på alla nya forskningsrön som å ena sidan förespråkar och andra sidan dementerar.

  SvaraRadera
 5. Annie: Typ 19! Ska kolla deras hemsida. Du ska inte med samma flyg? ;-)

  Marie: Ska läsa det, tack för tips. Och instämmer om vitaminer förstås!

  Energetica: Förstår hur du menar. Jag käkar ju lite likadant - väldigt få kolisar från spannmål men gärna grönsaker och frukt!

  SvaraRadera
 6. Nej jag åker tidigare ;-) du får en havreboll med kaffe... Och ett tuggummi, alltid samma sak :-)

  SvaraRadera
 7. Havreboll hm, om de är gjorda av mig kanske? ;-)

  Fick en sån + latte hos frissan förra året och gud vet varför jag åt, för att det var gratis kanske, och usch vilken äcklig klump i magen sen! Nepp det blir matsäck. Tack för info!

  SvaraRadera
 8. Coltingpannkakor tycker jag funkar kalla och som matsäcksmat!

  SvaraRadera
 9. Håller helt med Energetica, mycket bra kommentar! :-)

  SvaraRadera
 10. man säger mäzä. typ.


  /hälsningar grekinnan

  SvaraRadera
 11. Fruktsocker tar längre tid för kroppen att ta upp än "vanligt socker"- sackaros då det först ska till levern innan upptag. Därför blir det inte riktigt lika snabbt. Precis läst näringslärokurs:) men visst för mkt socker i all form är inte 100 om man ska tajta till sig. Men inget är svart eller vitt? Hur många gr får du i dig rent fruktos när du äter bollarna...och vad äter du innan som gör att upptaget saktas ned...det måste man också ta i beräkning...

  SvaraRadera
 12. Ja, det där med bollarna är ju intressant. Kalorimässigt så kanske det inte är så stor skillnad på att använda dadlar eller vanligt socker. Men det är ju skillnad på kolhydrater och kolhydrater, det kommer vi ju aldrig ifrån. Personligen så äter jag kolhydrater, men företrädesvis rena och naturliga då. Därför äter jag hellre bollar på torkad frukt då det ger så mycket mer. Men visst är det gott med en "vanlig" chokladboll någon gång då och då.

  SvaraRadera
 13. Fast friska människor kan ju hantera socker i moderata mängder utan problem. Det är lchf-propaganda att alla livsmedel med stor andel kolhydrater är lika dåliga.

  Läste ett relevant inlägg ang detta för några dagar sedan förresten: http://tranastyrka.se/frukt-ar-inte-bara-fruktos-socker-och-vatten/

  SvaraRadera
 14. Ja thanks marie för sista kommentaren.. Inget emot lchf men mycket propaganda körs, som med varje ny livsstil, diet osv (inte bara lchf)

  Finns bra och dåliga saker med allt!!

  SvaraRadera