söndag 10 juni 2012

Raw food-dag!

Idag har jag haft en mycket trevlig förmiddag. Jag har varit på Concor Crossfit på ett raw food-event ordnat av Josefin Jäger och Erika Billysdóttir. Jag mötte Josefine på ett event för ett tag sedan och sprang nyligen på hennes blogg så det var väldigt trevligt då hon hörde av sig och undrade om jag ville komma. Utöver att få äta en massa god raw food-mat så fick vi lyssna till otroligt kunniga och inspirerande Søren Wolff, som pratade i flera timmar utan pekpinnar om bland annat hur våra kroppar är byggda, hur de reagerar på dagens mat och vad som enligt hans erfarenhet gör störst skillnad för hälsan.

Sören och Erika

Jag blev väldigt engagerad och det var särskilt några diskussionsämnen som satte igång mina små grå;

Infektioner i kroppen - har de med det vi äter att göra? Jag har läst mycket på senaste om mjölkprodukter och hur de påverkar oss (bland annat har Martina skrivit ett par intressanta artiklar) och detta bland annat kom upp. Sören talade också om att vi har skjutit på gränsen för hur det är normalt att må. "det är inte normalt att vara sjuk fem gånger om året, det är inte normalt att vakna med halsen full av slem, det är inte normalt att vakna alldeles stel i lederna". Träffande för mig, i alla fall det där första... och han menar att detta kan vara symptom på inflammatoriska tillstånd i kroppen, sånt som bland annat kan orsakas av att vi äter mat som vi egentligen inte tål. Jag ska tillägga att för något år sen eller så skulle jag kallat detta mumbojumbo men ju mer jag läser om denna holistiska syn på kroppen desto mer känns det logiskt för mig - och jag har insett att det faktiskt finns vetenskap bakom. Det är bara det att de krafter som bevakar andra sidans intressen är så mycket starkare ur ett ekonomiskt perspektiv...tänk GMO. Grönsaksjuicer som kosttillskott. Jag har ett tag tänkt på juice som något "inte så bra" och då menar jag fruktjuice eftersom det oftast är vad som avses. Pang upp åker blodsockret och alla fina fibrer från frukten får inte vara med. Hellre smoothies då, blandar för att balansera impact. Men om man gör juice från grönsaker så är det ju fine and dandy och dessutom, vilket superkoncentrat av näringsämnen det är. Flytande kosttillskott, helt enkelt! Sören förespråkade "juicing" i massor, så som många raw food-anhängare. Synd att ren grönsaksjuice är så hrm vedervärdigt...? ;-)

Många åhörare

Då han talade om evolutionen kände jag igen mycket från boken Matrevolutionen som jag plöjde för ett tag sen. Jag har tänkt recensera den men vem vet då det blir av så jag säger bara: läsvärd, en lättsmält page turner om man är kostintresserad. Men behåll ditt kritiska förhållningssätt - Eenfeldt är inte opartisk direkt ;-)

Nåväl, tillbaka till eventet. Vad bjöds vi på då? Jo först en inledande bärsmoothie och en raw bite-bar. Jag hade inplanerat att tänja mitt ätfönster lite och prova all god mat vilket jag gjorde, detta blev min (sena) frukost och jag kan säga - jag fick ont i magen direkt : / Redan van vid fastemornar? Med det sagt var det jättegott förstås. Sen följde lunchen, en underbar zucchinipasta med cashewkräm och en massa gröna grönsaker, citrusolja och nötströssel. Åt allt :-) Till sist en rå chokladkaka med hallonsås - smaskig men mastig - jag lämnade 1/3. Proppmätt hela em sen, men ingen junk i magen i alla fall! :-)

En riktigt trevlig förmiddag alltså, som sådde många tankefrön. Jag tror den kommande hösten kommer bli sinnets tid, då jag fokuserar på insidan av både min kropp och min knopp!

En sak fick jag införskaffa själv :-) Att inte servera kaffe, det kallar jag riktigt 'rått' hihi..

7 kommentarer:

 1. låter spännande, är alldeles tokig i rawfood och äter på malmörestaurangen så ofta jag kan. Gör dock bara egna desserter i rawformat hittills.

  SvaraRadera
 2. Jag har sedan jag hörde talas om Rawfood för första gången varit extremt skeptisk till denna matform. Att den är attraktiv för många tjejer och kvinnor som vill gå ner i vikt förstår jag, men som alla andra drastiska omläggningar i vår vardags kost stagnerar snart resultaten och planar ut. Precis som med LCHF och GI. Allt är relativt, det får man inte glömma, men bara för att du får drastiska effekter till en början betyder det inte att de kommer vara långvariga.

  Jag själv är kille, väger mellan 85-95 kg och har mellan 6,5-11,5 % kroppsfett beroende på säsong. Men handen på hjärtat har jag inte varit sjuk de senaste tre åren en enda gång och mycket utav det tror jag beror på min kost. Kost och sömn får betydligt mer fokus än själva träningen - något som jag vet inte gäller för många.

  Utan att göra någon form av uppsats av det här ville jag bara säga att du är en individ och inte en maskin. Nyckeln till en hälsosam livsstil är att äta varierat och smart (likt Paleo) samtidigt som du lär känna dig själv och vad din kropp svarar bäst på och mår bra av.

  SvaraRadera
 3. Låter riktigt kul!! Kan inte så mycket om rawfood men är absolut intresserad :)

  SvaraRadera
 4. Jag vill lära mig mer om rawfood!! Låter och ser så himla fräscht ut!

  SvaraRadera
 5. Det är jätteintressant, jag är en adept av lite daglig detoxing, att leva sunt paret om istället för att skapa sig ett behov av avgiftning en gâng om âret... Dessutom tror jag inte pâ kosttillskott, det borde vi inte behöva om vi äter sunt och riktigt.

  SvaraRadera
 6. Annie: Ja jag tänkte på dig :) Avis på er restaurang - ska prova den i sommar!

  SvaraRadera