torsdag 21 juni 2012

Björksocker / Xylitol

Att det fanns något som hette björksocker visste jag. Och att det fanns något som hette Xylitol. Men det trodde jag var en sockeralkohol. Tydligen är dessa samma sak. Jag trodde xylitol var kemiskt, nu landar det alltså i samma kategori som stevia - naturligt sötningsmedel.

Måste läsa på om detta, ont om bra information.

P.S. Ja, jag har sett www.xylitol.nu men som jag sagt tidigare; en bra och opartisk källa är inte någon som tjänar på att tala väl om produkten i fråga. Jag vet inte hur många bloggar som jag sett skriver "här kommer lite fakta om" och så saxat från en tillverkare/återförsäljare/hängiven anhängares blogg. Var kritiska!

6 kommentarer:

 1. Det kommer kanske från en naturlig källa men är ju förvisso en väldigt processad produkt. För mig är dock största problemet att jag får supersvullen ultra-prutt-mage av mängder större än vad tyr fyra tuggummin innehåller. Det är ju laxerande.

  SvaraRadera
 2. Jag jobbar ju mkt med xylitol och mest då kopplingen till tandhälsan. Det stämmer att xylitol utvinns ur björkved och att det är en sockeralkohol. Påverkar inte blodsocker och bra för tänder bland annat men är energigivande (17kJ/g). Stevia är dock inte energigivande :)
  Trevlig midsommar Elbe!

  SvaraRadera
 3. Glömde skriva...kritisk ska man ALLTID vara :)

  SvaraRadera
 4. Ja blir alltid lite skeptiskt till sant som ar "naturligt" for aven om ursprungsprodukten ar naturlig sa ar ju sallan slutprodukten det. Skulle verkligen vara intressant att lasa mer, hoppas du kan komma tillbaka med ett inlagg om du hittar mer information!

  SvaraRadera
 5. Skeptiskt ska man vara, såklart! Jag har använt björsocker endel och tyckt om det, t ex att söta te med, det gå även riktigt bra att baka med, beteer sig mer som riktigt socker än sötningsmedeln gör, tex när man ska vispa ägg och socker fluffigt. Idag föredrar jag dock stevia och sötar i nödfall teet med agave. Björksockret är dock godare än stevia!

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag och min man startade www.xylitol.nu eftersom vi älskar xylitol och vill göra det lättare & billigare för människor att få tag på det i sverige. Vi har själva använt det sedan 2007 då vi av flera orsaker slutade äta socker. Vi älskar även stevia och använder ofta en blandning av xylitol & stevia när vi bakar. Har du några frågor om xylitol får du gärna höra av dig till mig. Trevlig midsommar! :)
  Mvh, Emelie - emelie@xylitol.nu

  SvaraRadera