torsdag 5 april 2012

Hur man gör för att aldrig någonsin misslyckas

Nu ska jag berätta hemligheten bakom mina framgångar: Jag misslyckas aldrig någonsin! Jo, jag fattar. Det kanske du inte har så mycket hjälp av. Men jag tänker också lära dig hur du kan göra detsamma! Nu lät det bättre va?

Att misslyckas. Vad ligger bakom ordet? Ett mål, en avsikt, en förhoppning om att åstadkomma någonting. Och att detta sedan inte händer. Det måste vara en av de vanligaste orsakerna till att man lägger av med att träna/äta hälsosamt/ta hand om sin kropp; du känner att du inte lyckats med de mål du satt upp - du känner dig misslyckad.

Känner dig misslyckad ja - men är det samma sak som att vara misslyckad? Det bestämmer bara du!

Till exempel att du bestämt dig för att springa tre gånger i veckan i en månad. Men du orkar bara springa två gånger i veckan, eller du lägger av efter tre veckor. Du känner att du har misslyckats.

Men om vi vänder på steken då?

Du har lyckats med att: springa två gånger i veckan i tre veckor. Betydligt mer än de där 0-1 gångerna du avverkade sporadiskt!

Du förstår vart jag vill komma va...? Du, och ingen annan, bestämmer definitionen av ordet, och du bestämmer huruvida du misslyckats med din satsning eller inte. Gör om, gör rätt:

"Nu ska jag börja springa. Jag siktar på att springa 3ggr/veckan. Om jag springer så pass mycket, eller mer, är det bra. Om jag springer färre gånger så har jag ändå garanterat åstadkommit mer än vad jag hade gjort om jag inte gjort den här satsningen.
Jag har alltså lyckats...
...och, ojdå, jag har inte längre någon ursäkt att inte fortsätta..."

Jepp, det blir plötsligt mycket tuffare då du inte kommer undan längre med att ta på dig offerkoftan.

Det är så himla lätt att, sätta sig med glassbyttan i soffhörnet och tjura och söka någon slags tröst/ursäkt/tillåtelse från sig själv att ge upp "jag misslyckades".

Nu är det slut med det. Från och med nu kommer du nämligen aldrig någonsin misslyckas, eller hur?

7 kommentarer:

  1. Bra inlägg och jag var själv inne på liknande idé häromdagen:

    http://www.stefannilsson.com/its-not-a-failure/

    SvaraRadera
  2. Precis vad stark självkänsla handlar om tror jag. Man måste förstå att man är en fin och bra människa oavsett vad man presterar, att man inte är sina prestationer :) Bra inlägg Elbe!

    SvaraRadera
  3. Mycket bra! Håller med till fullo och jag tänker, faktiskt, inte ens i de termerna längre. Jag är inte perfekt (särskilt inte med maten) men jag kallar det inte att misslyckas. Samma sak som att "synda", "tabba sig" osv.

    SvaraRadera
  4. Uj vad du är klok! Sparar inlägget bland favoriterna :)

    SvaraRadera
  5. Bra och tänkvärt inlägg :) Och ju längre jag kommit på min resa sedan den startade i slutet av juli 2011, desto mer närmar jag mig precis just det sättet att se på misslyckanden och framgångar. Jag tror det sitter ihop med självkänslan som hela tiden växt med träningen.

    SvaraRadera