tisdag 17 april 2012

Du måste styrketräna!

Ett vanligt uttalande (som jag säkert också gjort någon gång) är "den bästa träningen för dig är den som blir av". Simning, tennis, konståkning, klättring, rundpingis, fäktning... vad helst du går igång på.

Är det så? Ja. Eller nja. Du kan absolut satsa på att ta baddaren och guldgrodan och samtidigt bli vältränad men du måste styrketräna också tycker jag!

Näää... säger många. Det är ju så trist!

Jo, att gymma är något som tyvärr inte alla går igång på, 'tråkigt', 'ensamt', 'enformigt', 'jag känner att jag inte passar in där' brukar det låta. Och det är ju synd tycker jag för styrketräning:
 • formar din kropp som ingen annan träning (I live to prove it!)
 • ger dig snyggare hållning
 • höjer din förbränning i upp till två dygn efter ett pass, burn baby burn!
 • ger dig en ökad ämnesomsättning även i vila (större muskelmassa kräver mer energi)
 • förbättrar insulinkänsligheten
 • gör dig bättre på annan träning - du blir starkare, snabbare och mer uthållig!
 • motverkar benskörhet
 • är bra för din mentala hälsa (hej naturliga lyckopiller!)
 • gör dig piggare
 • ger dig en snyggare rumpa (okej, inga vetenskapliga källor på den men...)
Hur rimmar det då med tanken att man ska träna det man gillar? Jo nu kommer det fina i kråksången:


Du måste ju inte gå till gymmet.


Det finns många, många sätta att styrketräna på:

 • med kettlebells (hemma eller på gym)
 • i skogen (häng i grenar, gör armhävningar mot stenar, gå utfall upp för en backe)
 • på ett gruppträningspass
 • hemma framför tv:n (finns många videor på nätet)
 • i crossfit-form (i en box, hemma eller på gymmet)
 • i lekparken som jag brukar göra (fullt med redskap där!)
 • i ditt hemmagym
 • i en gruppträningsklass
 • ...och på gymmet förstås. Maskiner, eller fria vikter!

Du kan också variera träningen genom att välja sällskap:
 • med din älskling
 • med en kompis
 • i din mammagrupp
 • med kollegorna
 • med mormor
 • med främlingar på ett pass
 • ensam
Och du kan träna:
 • på morgonen (innan barnen vaknat?)
 • på lunchen
 • på friskvårdstimmen
 • direkt efter jobbet (packa väskan och ät mellis innan!)
 • sent på kvällen
 • på helgen
 • två minipass om dagen
 • på semestern
Så, någon sko måste väl passa? Har ni förresten fler tips på sätt att styrketräna på? Gör ni det på något okonventionellt sätt?

Jo, jag är väl en gymgrrl även om jag gillar att styrketräna på många olika sätt. Men gud ska veta att jag var skitskraj i början. Och kände mig som en elefant i en porslinsaffär. En rosa elefant. En stor, okunnig, rosa mammaelefant ;-)

23 kommentarer:

 1. Tycker nog du har täckt in det mesta! Jag älskar styrketräningen, det är sån power i att klara mer och se kroppen formas (om än långsamt i mitt fall). På sistone har jag tom blivit rätt hemtam i gymmet, trots att hemmaträningen fortfarande står för majoriteten av passen. Roligt! Säkert gör jag inte allt rätt, säkert tittar folk på mig. Men i mitt huvud tittar de för att de tycker att jag är grym. Det blir vad man gör det till :-)

  SvaraRadera
 2. Själv kör jag varje morgon (mån - fre) ca 30 min styrketräning hemma med hantlar innan jag hoppar in i duschen och gör mig redo. Ger en kanonstart på dagen och ser samtidigt till att jag verkligen genomför träningen istället för att dra mig för färre 60 min pass där jag tvingas ta mig till och från gymmet. På helgen blir det antingen kondition eller längre promenader.

  Känner man att tid inte finns så rekommenderar jag att dra ner TV-tittandet och gå till sängs tidigare för att vakna tidigare på morgonen och få tid för dig själv innan dagen drar igång på allvar. Svenskar tittar i snitt 162 minuter på tv men har på senare tid börjat spendera allt mer tid framför datorn. Många har en tendens att kolla igenom sociala medier (Facebook / Twitter) eller mail på morgonen. Strunta i det och lägg istället några minuter på träning.

  Du har redan gått igenom många av fördelarna med att styrketräna så jag vill bara tillägga att det är otroligt billigt att införskaffa ett par hantlar genom Rusta eller Blocket samtidigt som du i princip kan träna hela kroppen med dem. Utan tvekan mitt favoritredskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, det krävs inte mycket för att kunna träna hemma. Mest handlar det ju om tid och vilja.

   Radera
 3. jag har gått från att inte alls förstå mig på styrketräningens fördelar till att tycka att det är grymt! Både pga de resultat man får och pga att man mentalt känner sig så stark. För närvarande blir det mest crossfit men även vanligt hederlig styrketräning med fria vikter funkar fint.

  SvaraRadera
 4. Bra pepp-inlägg!!
  Jag tränar ofta på morgonen, gärna hemma, faktiskt med DVD eller Youtube där det finns massor med inspiration.
  Annars kvällstid på gymmet, både i grupp och själv.

  =)

  SvaraRadera
 5. Jag fullkomligt älskar din blogg. Du ger mig en otrolig motivation!

  SvaraRadera
 6. Jag trycker på "gilla-knappen" och instämmer helt i din åsikt. Klart man ska styretärna! Jag tror också att fler skulle hitta kärleken för det bara de tog sig tiden att testa ordentligt. Den där rosa okunniga elefanten är man ju bara de få första gångerna :) Spana in andra, googla övningar, läs bloggar och skaffa dig lite kunskap innan du stapplar in på gymmet.

  Jag trodde personligen ALDRIG att jag skulle bli en gymtjej men idag fullständigt älskar jag att spendera tid där. Fantastiska styrketärning!

  SvaraRadera
 7. Riktigt riktigt bra inlägg. Det blir till att länka vidare till detta inlägg :-)

  SvaraRadera
 8. jag brukar träna styrkegymnastik hemma eller gå på body pump pass! älskar body pump passen, man blir så peppad och pressar sig lite extra, så vaknar nästan alltid med träningsvärk dagen efter, toppen tycker jag! plus att om man går på ett pass så vet man att det blir av, man kan inte fuska sig igenom :D

  din blogg är superbra förresten, riktigt rolig att läsa & blir så motiverad att träna ännu mer ! :D

  SvaraRadera
 9. Du har fått med allt, mycket bra inlägg!
  Jag är som du vet en hemmatränare och numera enbart med mina kettlebells. Allt går bara man bestämmer sig, just do it är mitt motto :)

  SvaraRadera
 10. Instämmer till punkt och pricka! Och om man nu är en "sån som gillar cardio" så går det ju att kombinera! Kör lite benböj i högt tempo i cirkelform med nåt annat och få allt liksom! :-) Superbra inlägg! ALLA kan styrketräna och med alla dina förslag finns ingen möjlighet till undanflykter ;-)

  SvaraRadera
 11. Inte att förglömma träningsapparna! Jag känner fortfarande idag av träningavärk efter mitt "better butt" pass med ntc i fredags förmiddag!
  Sen kan ju vattengympa (egenkomponerad eller lett pass) även fungera somstyrketräning dåvattnet ger ett naturligt motstånd (simning också då). Körde boxrörelser under vatten igår med mina kids, och alla blev trötta i armar ochaxlar av alla slag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det var länge sen jag körde NTC, nu blir jag sugen!

   Radera
 12. Inte att förglömma träningsapparna! Jag känner fortfarande idag av träningavärk efter mitt "better butt" pass med ntc i fredags förmiddag!
  Sen kan ju vattengympa (egenkomponerad eller lett pass) även fungera somstyrketräning dåvattnet ger ett naturligt motstånd (simning också då). Körde boxrörelser under vatten igår med mina kids, och alla blev trötta i armar ochaxlar av alla slag.

  SvaraRadera
 13. Eftersom mitt gymkort gått ut nu kör jag inte längre på gym. Men jag kör hemmaträning 1 h minst 2 gånger per vecka och alltid 30 min styrka efter varje löparpass som blir minst 3 gånger per vecka.

  SvaraRadera
 14. Bra inlägg - som alltid!
  Jag har alltid tränat någon form, uppväxt med handboll men blev vid 20 års åldern mest gruppträningspass då jag slutade med handbollen. I perioder har jag vågat mig på styrketräning på gymmet, men har av olika anledningar inte hållt jättelänge. Nu är jag dock tillbaka, på allvar - styrketräningen är min kärlek och den ger jag aldrig upp. Ingen annan träning har format mig kropp så snabbt som styrketräningen, aldrig har jag fått så många positiva kommenterare kring min träningsutveckling. Dessutom är jag väldigt förtjust i att den går att variera i oändlighet, både vad man gör och hur man gör - vilka vönignar, muskelgrupper och träna själv eller med någon annan. Och det bästa av allt är nog nästan att jag själv bestämmer vilken tid på dygnet jag gör det - när det passar mig. Behöver inte sitta och vänta på att några pass ska börja osv.

  SvaraRadera
 15. för cirka 3 veckor sedan köpte jag mitt första gymkort i min livshistoria. bästa köpet jag gjort då jag verkligen är FASTBITEN i gymvärlden, lyfta skrot, trimma benen, träna magen, bränna kalorier i crosstrainerna. you name it. allt är kul, kanske för jag får så bra cred av min sambo som har en stor roll i min träning.. men det är verkligen en fantastisk känsla när man plöjt igenom ett tungt benpass, kommer hem och känner hur värken sätter in, (på ett bra sätt.) så I LOVE STYRKETRÄNING! :d

  SvaraRadera
 16. Riktigt bra inlägg! Jag älskar styrketräning men har en skum spärr som gör att jag inte riktigt vågar gå till gymmet ensam eller så är jag "orolig","stirrig" när jag är där själv. Får väl tvinga mig så jag kanske kan börja älska ensamträning på gymmet =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, stirrig - precis som jag kände förut. Och känner ibland på nya gym. Man irrar runt med rullande ögon som en nervös hund :)

   Radera
 17. Min rutin är att gå till gymet varje morgon. Det tar tid från annat men jag bara måste. Idag blev det inte av och jag känner mig hellt hoppig och rastlös. Det är den enda tiden på dagen då jag kan vara helt för mig själv, inne i min värld utan man, barn och annat. Jag är ju omgiven av folk men de är också fokuserade på sina övningar. Min egentid är = gymtid. Och så blir man snyggare också:)

  SvaraRadera
 18. Själv tränar jag pilates, ensam, i vardagsrummet! Finns otroligt många videos att hitta på nätet :)

  SvaraRadera
 19. Varför låter det alltid så enkelt när någon annan pratar/skriver?!? =0)

  SvaraRadera