fredag 1 juli 2011

Formtoppning: kostplan

Eftersom jag är så van att äta som jag gör så har jag inget exakt schema men här är lite exempel på hur jag äter. Proteinrikt, mycket frukt och grönsaker, fett från bra källor.

Frukost: keso med frukt och nötter/äggröra med ost (10%) och grönsaker/kesella med nötter och frön/smoothie på frukt, lite havregryn samt proteinpulver. Alltid en stor kopp te.

Eventuellt mellanmål om jag vaknat tidigt: Ett päron - älskar päron! Kaffe förstås.

Lunch: Oftast sallad (alla möjliga spännande grönsaker i) kanske äpple eller jordgubbar, fett i form av olja eller avokado eller nötter samt protein (lax, kyckling, tonfisk, rostbiff, quorn, ägg)

Mellanmål: Kesella med mandlar/keso med banan/smoothie/proteindrink med frukt/ägg

Middag: Varm mat, varierar, massor av grönsaker till.

Jag äter en multivitamin på morgonen, dricker 1-2 koppar kaffe, massor av vatten.

Jag brukar inte räkna kalorier exakt men vet att jag ligger någonstans kring 1100-1200. Energifördelningen brukar vara c:a 40% protein, 30% fett, 30% kolhydrater.

Varje fredagskväll blir det några bitar mörk choklad och varje lördagskväll tänkte jag laga en nyttig dessert som tips till er!

6 kommentarer:

  1. 1200? Skulle aldrig klara mig på det :o

    SvaraRadera
  2. Jag har provat mig fram, det funkar bäst för mig. Det blir rätt mycket mat om man väljer rätt sorts :)

    SvaraRadera
  3. då är frågan - mängd?

    SvaraRadera
  4. Det märker du om du räknar kalorier. Du måste använda ett kostprogram och mäta maten. Jag har använt Shapeup Club, skriv in något mellan 1100-1500 kcal (väger du över säg 70 kan du ligga på 1500) och sikta på energifördelningen 40% protein, 30% kolhydrater och 30% fett (50% protein är skitsvårt och ej nödvändigt vet jag så här i efterhand). Om du äter fyra måltider landar det alltså på omkring 300 kalorier per måltid. Jag tror jag landade på omkring 300 till frukost, 300 lunch, 400 middag och 200 mellis.

    SvaraRadera
  5. Jag kör också en formsatsning just nu. MEN om - man släpper kontrollen och avviker från planen - hur rekommenderar du att man tänker då?

    Jag märker att jag gärna försöker att kompensera med extra träning och extra underskott i några dagar.. Men jag vet inte om det är sunt? Kanske man bara ska stryka ett sträck över sitt snedsteg och inte göra nån extrem kompensationsplan?

    :) Tack söta Elbe

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym! Jepp jag tycker definitivt alternativ 2 låter sundast. Och framför allt, halkar du snett - akta dig för den där "nu är allt kört då kan jag lika gärna äta en påse chips och 50 kakor"-mentaliteten, det är den som förstör, inte den där enstaka kakan.

    SvaraRadera