lördag 16 juli 2011

Kvällsgöttet

Framtidsjeansen skrev ett för mig otroligt träffande inlägg om att äta på kvällen.

Kvällsgottet, kvällsmyset, nattamackan, oh ja vi är gamla goda vänner vi två.

En gång i tiden var det ostbågar och en halvliter kolaglass som var mitt favoritsällskap. (Ni skulle blir förvånade över hur många kvällar i veckan jag kunde äta detta).

När jag var mindre var det mackor och oftast också jordgubbskräm eller cornflakes (eller kräm med cornflakes), gärna en lite för stor portion (som mamma och pappa inte såg att man smög upp med från köket).

De senaste åren har det varit samma smörgåsar i olika varianter: rostat bröd, smör, chilisås, dragon, ost och en kopp te till det. Lite märkligt va? Men det är liksom min ultimata goda macka.

Gärna läser jag en kokbok också till kvällsmaten. Det blir liksom lite extra gott då? Ingen i min närhet har genom åren fått störa mig under kvällsmackan. Absolut tystnad och ensamhet tack! Och kvällen har inte varit komplett utan den. Ångest!

Jag har inte, allt eftersom jag börjat leva mer hälsosamt, strukit mitt älskade kvällsmys helt. Mackan har gått från 2-3 till 1 och blivit grövre. Chilisåsen har blivit tomatpuré. Smöret har försvunnit, osten blivit lättare men dragonen får fortfarande härja fritt :)

Och lustigt nog, har jag plötsligt börjat tappa suget! Känns mig nöjd ändå. Det har för första gången börjat kännas okej att lägga sig utan.

Äter ni på kvällen? Vad och varför?

2 kommentarer:

  1. Kvällsätandet har alltid varit en stor grej för mig. Helst ensam i soffan, med ett gäng serier eller en film... Helst chips och choklad. Eller några rostmackor med ost och oboy. Eller så gör jag scones till bara mig själv. Comfort food för det finns alltid något som behöver comfortas... På sistone blir det snarare keso med lite hallon och valnötter eller avocado med skinka. OM jag är hungrig. Men när det blir lite mer kvällsgotter, som nu på sommaren på landet, så märker jag hur snabbt min kropp svarar och vill ha mer, mer, mer. Oavsett om jag är hungrig eller ej.

    SvaraRadera
  2. Oj vad du gör mig hungrig - rostmackor med ost och oboy, I die! :) Eller scones, mmm... med smör, ost, marmelad och te till.

    SvaraRadera