Den där typen av middag som man vill äta då hösten stormar utanför, soffan är laddad med filtar och det känns som dags för säsongens första tända ljus. Det kan verka krångligt men går faktiskt rätt snabbt att laga, särskilt om du gör frikadellerna större, ungefär som golfbollar. Perfekt mat då du känner dig lite rosslig i halsen också.
Ursprungsreceptet är från kocken Leila, sen har jag lagt till lite grönsaker och hetta och gjort om. Protein, vitaminladdade grönsaker, ökad förbränning av chilin och ingefäran, nyttigt fett från jordnötterna. Frikadeller betyder helt enkelt kokta köttbullar för dig som undrar!
Frikadeller:
350-400 g lammfärs
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk sweet chilisås
1 msk thailändsk fisksås
Lite hackad salladslök
c:a 1 cm finhackad röd chili utan frön
salt & svartpeppar
Buljong:
1,5l kyckling/hönsbuljong
4 msk soja
1 msk thailändsk fisksås
2 cm färsk ingefära
2 cm färsk röd chili
Limesaft (färsk eller på flaska)
Tillbehör:
Böngroddar och/eller wokgrönsaker
Mer salladslök
Glasnudlar
Ovanpå:
1 kruka färsk koriander
hackade torrostade jordnötter
rostad lök
Koka upp buljong + ingredienser. Stäng av plattan, fiska upp ingefärs- och chilibiten.
Lägg i frikadellerna. Koka upp, de är klara då de flyter upp, fiska upp dem då.
Lägg ned glasnudlar + grönsaker i buljongen. När nudlarna verkar klara (går snabbt), ta av kastrullen.
Servera i djupa skålar. Lägg först i buljong/nudlar, lägg på några frikadeller och strö över koriander, jordnötter och rostad lök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar