fredag 19 augusti 2011

Frågestund: Svaren del 3.

Anonym sa: vad tror du är lagom kalorimängd när man ammar och vill samtidigt gå ner i vikt? Tack för en inspirerande blogg :)

  • Det beror dels på hur gammal din bebis är och hur ofta du ammar, dels på hur mycket du tränar. Men i snitt blir du av med 400-500 extra kalorier om dagen genom amning. Plussa detta på vad jag tycker brukar vara lagom antal kalorier för att gå ned i vikt (c:a 1100 - 1600 beroende på aktivitetsnivå och kroppssammansättning) så skulle jag föreslå någonstans mellan 1500-2000. Men man blir väldigt hungrig av att amma också så om du har möjlighet, träna så mycket du känner att du klarar och ät mer, kanske 2500? Jag ammade min bebis i ett halvår och tränade samtidigt men inte så mycket. Dock valde jag att istället att förenkla föräldratillvaron med att äta exakt vad jag kände för eller vad som fanns att tillgå (och stå stilla i vikt på grund av amningen på en kalorimängd jag normalt skulle gått upp i vikt av).

Karin sa: HEJ
jag är super taggad och tränar mkt just nu ska springa ett millopp i mitten av sept. men jag tycker att det är svårt att veta hur mkt vila jag behöver skulle hellst träna 7 dar i veckan men vet att det är fel. nu tränar ja 3-4 dar och vilar sen 1 dag. hur ofta tränar du.

efter loppet är jag sugen på att göra en riktig deffning som du gjorde, för att bli kvitt de sista kilona. vad är ditt bästa råd o tips om upplägg för det. jag äter lchf redan nu och har tänkt fortsätta med det. tack för en superblogg

  • Vad kul att du gillar bloggen! Jag vet hur det är att ha sprall i kroppen då man borde vila. Jag tränar c:a 5 dagar i veckan. Men det innebär inte att jag är inaktiv resterande dagar. Det går alldeles utmärkt att till exempel ta en powerwalk på sin vilodag, eller gå och simma. Om man var tvungen att sitta stilla hela dagen skulle det bli väldigt svårt för människor som jobbar som förskolelärare eller byggarbetare till exempel. Deras jobb är ju ofta som ett träningspass i sig!
  • Angående din deff, jag är inte särskilt kunnig inom LCHF, även om jag lär mig så jag vågar inte ge tips på ett upplägg. Om du vill ta del av exakt vad jag åt och tränade varje dag under min formtoppning kan du börja läsa från juli och fyra veckor framåt.
Bianca sa: Heey!
Jag tycker att du är så grym, kool och rolig. (Jag har läst bloggen i vecka, love it!) Du känns som tidningen Darling när den var som bäst, fast nu lite äldre och i bloggform. Jag undrar varför du använder lightprodukter och sötningsmedel? Sedan så undrar jag vad det var som fick dig att hitta drivkraften? Tack för en fantastisk blogg!

Tack för komplimangen, Darling var en grym tidning : )
  • Sötningsmedel är väl inget jag aktivt skulle rekommendera någon att lägga till i sin kost och det är inget jag ger mitt barn. Men jag tycker det är okej i små mängder, kanske blir det ett projekt i framtiden att skära ned på det men just nu tror jag att jag skulle äta betydligt mer socker annars. (Jag äter socker också då och då också).
  • Lightprodukter använder jag då jag vill skära ned på kalorier, fett- eller kolhydratsprocenten i en måltid, och låta exempelvis proteinet ta mer plats. Ibland föredrar jag förstås fullfeta varianter, jag gillar turkisk yoghurt och ibland använder jag grädde i maten - man kommer långt med en liten mängd!
Sofie sa: Jag vill också fråga! :) Vad tror du om kcalintag vid viktnedgång? Jag hör så mycket från olika håll. Vissa menar att det enbart är kcal in/kcal ut, vissa menar att kroppen går i svältläge, vissa menar att kalorierna måste komma från vissa livsmedel, att det inte är kalori som kalori, utan att vissa är bättre än andra.

Kort sagt, vad tror du?

Jag håller på och går ner i vikt, såhär långt ligger jag på drygt -6 kg, jag siktar på i vart fall 5 till. För mig (jag har i omgångar gått ner i vikt) fungerar det bäst med massa träning och stenhård diet måndag-lördag kväll, sen svulla. Äter jag samma diet fast veckans alla dagar stannar vikten upp (och ja, jag har koll på att det då är samma kcalintag). Vad tror du att det kan bero på?

  • Jag skulle säga att jag oftast anser mig tillhöra kcal in/kcal ut-lägret. Eller, jag tror att det är en bra grund att ha koll på. Utöver det tror jag att (ibland stora) variationer kan ske beroende på när och hur ofta du äter och hur du tränar. Och om du äter för lite tror jag absolut att kroppen gör av med mindre energi som du sa, svältläge.
  • Angående din dietmetod så tror jag att dina ätardagar ger dig energi, påfyllda förråd och framför allt motivation att träna hårdare de följande dagarna då du håller strikt diet. Och därmed gör du av med mer energi. Dessutom tror jag kroppen mår bra av lite förändring och förvirring och det kan också ha påverkat positivt. Se det inte som svullande, se det som en uppladdning :)

Isabelle sa:
Vad anser du varadet minsta antal kalorier man kan äta per dag för att kunna ha en lyckad viktnedgång samt kunna träna?

  • Väldigt svårt att säga, beror helt på kroppskomposition och aktivitetsnivå. Men under 1100 skulle jag inte rekommendera någon att gå. Men det betyder inte att jag tycker att du ska satsa på det - börja högre och testa dig fram, 1500 kan ge dig kanske ännu bättre resultat! Det är också viktigt att sprida ut måltiderna över dagen om du ska överleva och orka träna på så lite mat.

Emma sa: Just det! Hur mår håret ditt? :)

  • Hm... fortfarande weird, återkommer med ett inlägg om det snart! : )

Anonym sa:

Hi! I have to write in English, cause although I do understand Swedish, you wouldn't understand a word if I wrote it:)
Ok, here's some questions:
1. How can you resist all the bad stuff, like ice cream, candies and junk food?
2. Could you keep photo food diary few days? It would be nice to see the portion sizes.
Greetings from Finland! N

Då svarar jag på svenska då! Vad kul att även ni finska läsare hittat hit : )
  • Det är jättesvårt att stå emot ett sug - bättre då att försöka att undvika att hamna i det läget! Jag skrev tips i svaret på en tidigare fråga till läsaren Carinni, kolla på det. Men generellt, ät mycket mat och grönsaker så du blir mätt, ät många små måltider ofta (15.20 är en klassisk tidpunkt då det kan vara bra att ha ett nyttigt mellanmål redo) och var förberedd till tusen så att du har nyttiga alternativ att ta till när det där supersuget sätter in!
  • Om du tittar under etiketten kost så finns det väldigt ofta bilder på hur mycket jag äter. Under formtoppningen åt jag mig alltid mätt, på gränsen till proppmätt, men mestadels på protein och grönsaker, de utgjorde huvuddelen av måltiden medan övriga kolhydrater och fett mer var komplement och smaksättare.
Anonym sa:
-Varför får man en sådan put-mage så fort man ätit något? Jag blir tokig! Haha, finns de något man kan göra åt detta? Får alltid det när jag har ätit.
- är de dålig att dricka något glas cola om dagen? Förstör det viktnedgången på något sätt?

- Bästa tränings tipset för att gå ned i vikt hyffsat fort? :)

  • Oftast tycker jag att putmagen kommer då jag ätit mycket kolhydrater. Du kan också vara känslig mot laktos, prova att skippa alla mjölkprodukter i några dagar. Men jag tycker inte att det gör så mycket med en putmage, min kille brukar klappa på den och vi vet att den försvinner snabbt : )
  • Dåligt och dåligt... inte om du äter bra i övrigt och om du dricker i samband med måltid - tycker jag. Det fräter ju på tänderna. Ett glas innehåller c:a 100 kalorier som du kanske kunde ätit något roligare för men älskar du cola tycker jag inte du ska tvingas sluta med det! Kanske kan du börja med att dricka lightcola varannan dag?
  • Mitt bästa träningstips för viktnedgång är intervallträning - spring snabbt/långsamt eller spring/promenera. Du kan även cykla eller köra på en konditionsmaskin på gym. Se till att få upp pulsen rejält! Det kan räcka med 20 minuter. Dessutom kan det hjälpa att ta en daglig rask promenad utöver träningen.

3 kommentarer:

  1. Ang kalorinivåer så har jag fått lära mig (men jag är ingen expert och kan inte hänvisa till någon källa!) att:
    - när man ammar ska man inte gå under 1800 kcal. Har man gått över till delamning, typ morgon och kväll, kan man ligga lägre men 1800 är ett bra riktmärke.
    - Om man viktminskar (som icke-ammande) bör man inte gå under 1300 kcal eftersom det sägs vara det som krävs för att få i sig tillräckligt från alla näringsämnen som behövs för kroppen.

    Eller jag vet inte...

    SvaraRadera
  2. Det låter sant och riktigt, och 1800 ligger ju emellan de nummer jag rekommenderade. Jag skulle nog våga ligga ganska mycket lägre men jag vill inte riktigt rekommendera det här i bloggen till en läsare jag inte vet något om. Det viktigaste under den tiden tyckte jag var att man hade energi att leva typ :)

    SvaraRadera
  3. Jag skulle säga att det är att rekommendera att ligga precis runt det basala energibehovet, basalmetabolismen, som är ca 1500 kcal/dag för de flesta. För att sedan ligga ännu mer på minus bör jag träna hårt. Då är det lättare att behålla mer av muskelmassan och förbränna fettet. Att ligga under basalmetabolismen är inte att rekommendera under längre perioder!

    SvaraRadera