torsdag 8 mars 2012

Nyttig kladdkaka

Återigen ett sånt där "lika nyttigt som vilket mellanmål som helst"-recept. Innehåller bra med protein, riktigt långsamma kolhydrater (och inga från spannmål utan från frukt och bönor) samt nyttigt fett. Jag utgick ifrån receptet på black bean brownies som vandrat hälsobloggarna runt, och förbättrade samt mixtrade. Med bättre proportioner och nya smaksättare tycker jag det är en stor förbättring. Om du gillar mörk choklad kommer du att tycka detta är tillräckligt sött i sig. Om inte; tillsätt lite sötningsmedel/agave/ät vaniljglass till ;-)

4 portioner (jag använde en form i porslin som är c:a 15 cm i diameter)

1 mellanstor banan (c:a 75 gram)
0.75 deciliter kakao
0,5 burk (125g) svarta bönor
2 äggvitor
0,5 dl proteinpulver med choklad/vaniljsmak (c:a 1 skopa eller 20-30g)
1 tsk vaniljpulver (fröna från vaniljstång, finns på burk)
1 krm salt (viktigt!)
1 msk smält kokosolja (eller smält smör)
1 tsk snabbkaffepulver

Häll av spadet från bönorna och skölj noga. Mixa banan och bönor med stavmixer. Smält olja/smör och blanda med snabbkaffepulvret. Rör ihop alla ingredienser. Häll ut i en form och grädda i 175 grader i 15 minuter. Då klockan ringer, stäng av ugnen och låt kakan stå i eftervärmen för rätta kladdigheten! Gott med hackad mandel till. Tips: Kakan blir godare av att stå till sig en natt i kylen.

1 sats=530 kalorier (1 bit = 132 kcal), protein: 35% kolhydrater: 35%, fett: 30%

16 kommentarer:

  1. Äntligen! Känns som många har väntat på detta receptet! :) Grymt av dig att du experimenterar som du gör!

    SvaraRadera
  2. Jag vet att skottdagen redan passerat, men vill du gifta dig med mig? Efter den här kakan måste du bli min fru! :p

    SvaraRadera
  3. UUUUNDERBART med en nyttig kladdkaka!!! Den ska jag pröva när min bästa vän kommer långväga över helgen :) Finns det något ok alternativ till proteinpulvret månne (mer kakao och vaniljpulver t ex)? Har inte det... Apropå proteinpulver, vid vilken träningsnivå bör man (är det nödvändigt) dricka protein för att förbättra resultatet? Jag tränar sex dagar i veckan (45 min åt gången, tre dagar cardio och tre dagar styrka), dags för mig eller klarar jag mig ändå skulle du tro?

    SvaraRadera
  4. Hej!kan man mixa bönorna direkt,eller mâste de stâ i vatten o kokas först?ahr läst att man mâste tillaga bönor sà????

    SvaraRadera
  5. Svarta bönor i kladdkaka?! Klart otippat. Måste nästan baka för att se om det verkligen kan fungera :)

    SvaraRadera
  6. Åhå! Denna ska jag baka till mannens födelsedagsfirande i helgen! Fast utan att nämna nyttigheten till resten av den icke ont anande familjen, hehe :)

    SvaraRadera
  7. Låter fint, har bara ett problem, gillar verkligen, verkligen inte banan. Gör mig nästan illamående, står liksom inte ut med banan :/
    Kan man ersätta den med något annat tror du?
    Tack för toppen blogg!

    SvaraRadera
  8. Åhå, så det var black bean brownie. Smarrigt!

    SvaraRadera
  9. Jag har gjort den här kakan tidigare men blev inte förtjust... För mycket banansmak, men kom just nu på att det ju går att ersätta den med JORDNÖTSSMÖR!! Eller hur? Det är ju typ lika kladdigt. Ja, det måste jag testa! Och med dina förbättringar från grundreceptet. Kan ju inte bli annat än lyckat :-)

    SvaraRadera
  10. Sara: Jag fyller mest ut med proteinpulver för att få en bra energibalans, kolla din i ett kostverktyg, 30-50% protein är bra tycker jag! Angående vad du ska ersätta med; tja, mixade havregryn eller dinkelmjöl kanske? Blir mer carbs och mindre protte då förstås. Annars mandelmjöl eller kokosmjöl?

    Anonym1: Det är torkade bönor de menar då... jag menar konserverade.

    Anonym2: Jag tycker inte den smakar ett uns banan, prova. Annars hm.. osötat äpplemos?

    AnnaPanna: Näe vadå, jag har ju gjort om det - mycket godare nu! Salt, som du gillar ;-) Bättre proportioner, andra ingredienser, annan tillagningstid!

    Bodycomf: Det tror jag absolut kan funka... vet inte hur det blir i ugnen dock? Kan hända att kakan blir stenhård?

    SvaraRadera
  11. Den jag har gjort var också omgjord men minns inte riktigt receptet. Den såg ut som en riktig chokladkaka men smakade ju inte riktigt lika gott, alla i familjen blev besvikna och jag blev glad för att den var bra näring. Det är perfekt att ta med när man är på språng och inte vill dra med keso och grejer. Din provar jag så fort bananerna mognat tillräckligt. Det går ju inte att göra på halvgröna bananer...
    Idag börjar fö min styrkeperiod med dig som inspiration. Men jag är mycket svagare än du var när du började så jag har endel att bygga upp.
    Ha en härlig fredag!

    SvaraRadera
  12. Låter intressant, måste testas helt enkelt!

    SvaraRadera
  13. Herregud vad jag älskar dig och dina egengjorda recept!!

    SvaraRadera
  14. Den var GOD! Fantastiskt – vilken bra fredagkväll det blev :)
    hälsar Anna

    SvaraRadera
  15. Elbe! Efter två omgångar med lite variation kan jag utvärdera receptet. MVG! Supergott. Jag har lagt till mandlar/kokos (med ökat fettinehåll som konsekvens) och det blev väldigt gott. Om man tar kvarg till får man ändå upp proteinet lite. Kanske kvarg med vaniljprotein? Eller fluff? Mycket lyckat.

    En annan fråga. Den Hack squat-maskin du har jobbat på, har man benen i luften där? Verkar som det finns två varianter, ben uppåt eller ben neråt.

    SvaraRadera
  16. AnnaPanna: Kul! Jag hade kokos i en variant men det blev liksom så att jag fick för mig att kokosbitarna var bitar av de svarta bönorna så jag rös lite då jag åt ;)

    Hack squat:en jag menar är med benen upp i luften. Alltså rakt upp. Tar görbra på rumpan...

    SvaraRadera