måndag 17 september 2012

Kalla såser utan mejeriprodukter?

Hej mina älsklingar! Måndagstrött och fullt upp på jobbet. Bildkavalkaden ligger på att göra-listan men ni får nöja er med lite frågestundssvar så länge nedan.

Här ska matplaneras också och, ja ni läste ju rubriken. Har ni goda tips?

14 kommentarer:

  1. Majonnäs (kan smaksättas i det oändliga: örter, senap, ajvar, citron/lime, pepparrot, chili, sweet chili, parmesan (gott!!), tryffel)
    Aioli
    Bearnaisesås
    Hollandaisesås
    Jordnötssås på kokosmjölk

    SvaraRadera
  2. Mosad avocado (kanske med lite kokosmjölk?) och valfri kryddning. Busenkelt :)

    SvaraRadera
  3. Som mjölkallergier brukar jag experimentera med soya-yoghurt (soygurt) och tofu-creme freish. Sedan smaksätta med allt som kan tänkas; avokado, dill, citron, majonäs, kryddor, örter...

    SvaraRadera
  4. Mosad avokado känns som en given bas att utgå ifrån eller krämig(!) kokosmjölk med nötsmör, kryddor, currypaste, mosad frukt, etc :) Och såklart majo/äggbaserade såser, mmm...

    Ser fram emot alla kommentarer på detta inlägget för inspiration! Lätt att fastna i att alltid köra kvarg/turkisk yoghurt som bas...

    SvaraRadera
  5. Olika salsor. Bara att ta vad du har hemma. Tomat, mango, lök, vitlök, balsamvinäger, honung, olja.

    Eller varför inte guacamole. Har ett underbart recept på bloggen 😜

    SvaraRadera
  6. Guacemole. Mosa avocado, finhackad tomat, pressad vitlök, peppar och salt (chili om man gillar). Heaven :)

    SvaraRadera
  7. Kolla in raw food-recept där man använder nötter/fröer som bas. Tänkte själv testa detta recept från bloggen Raw Clarity.

    Creamy Dreamy Dressing Recipe:

    1 cup pine nuts or any of your favorite soaked white nut (almonds, cashews, etc.)
    1/2 cup soaked sunflower seeds
    2 cloves of garlic or more to taste
    chunk of onion
    1 lemon juiced
    1 to 2 tablespoon dried dill
    1/2 teaspoon of sea salt
    1/4 teaspoon of cayenne powder

    SvaraRadera
  8. ajvar relish! Svingott till det mesta, linser, halloumi, falafel m.m. Hummus och tapenade är ju också jättegott.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker också att majonnäs är en bra grund som går att mixtra med. Favoriten hos mig just nu är mosad avokado med majonnäs eller med hackad chili. :)

    SvaraRadera
  10. Gremolata
    4 pers. 2msk rivet citronskal,1knippe hackad pladpersilja, 2 vitlöksklyftor. Vänd i den varma maten som smaksättning tex i vita stora bönor. Fisk

    Sesamdressing i asiatiska rätter, nudelsallad
    2msk risvinäger,2msk soja,2-3 tsk sesamolja,4 msk vatten,ev lite socker+3 msk rostade sesamfrön.
    Trevlig spis! Charlotta

    SvaraRadera
  11. Guacamole!

    Avokado, chili, vitlök, citronsaft, salt, peppar. OMNOM!

    SvaraRadera
  12. pesto i alla varianter!
    vanlig med basilika, olja, vitlök, pinjenötter. mandelpesto med dill, persilja.
    variera med olika nötter, olika örter, olika oljor! funkar till både kött, fisk och grönt :)

    SvaraRadera
  13. Testa att rosta majs i ugnen och sedan mixa tillsammans med vitlök, sambal och salt. Prova också att mixa bönor eller kikärtor med olika smaksättning, olja och vatten ger bättre konsistens. En snygg och god röra är mixade gröna ärtor med vitlök, spiskummin och salt.

    Detta är ju iofs mer röror än såser, men de passar till många saker och innehåller en massa nyttigheter!

    Alva

    SvaraRadera
  14. att köra soltorkade tomater i mixer tillsammans med cashewnötter, grillad paprika kryddor och ev färska coctailtomater om röran blir för tapenadeliknande" är ju mums till kött och nån god sallad=9

    SvaraRadera