Hej mina älsklingar! Måndagstrött och fullt upp på jobbet. Bildkavalkaden ligger på att göra-listan men ni får nöja er med lite frågestundssvar så länge nedan.
Här ska matplaneras också och, ja ni läste ju rubriken. Har ni goda tips?
Som mjölkallergier brukar jag experimentera med soya-yoghurt (soygurt) och tofu-creme freish. Sedan smaksätta med allt som kan tänkas; avokado, dill, citron, majonäs, kryddor, örter...
Mosad avokado känns som en given bas att utgå ifrån eller krämig(!) kokosmjölk med nötsmör, kryddor, currypaste, mosad frukt, etc :) Och såklart majo/äggbaserade såser, mmm...
Ser fram emot alla kommentarer på detta inlägget för inspiration! Lätt att fastna i att alltid köra kvarg/turkisk yoghurt som bas...
Kolla in raw food-recept där man använder nötter/fröer som bas. Tänkte själv testa detta recept från bloggen Raw Clarity.
Creamy Dreamy Dressing Recipe:
1 cup pine nuts or any of your favorite soaked white nut (almonds, cashews, etc.) 1/2 cup soaked sunflower seeds 2 cloves of garlic or more to taste chunk of onion 1 lemon juiced 1 to 2 tablespoon dried dill 1/2 teaspoon of sea salt 1/4 teaspoon of cayenne powder
Jag tycker också att majonnäs är en bra grund som går att mixtra med. Favoriten hos mig just nu är mosad avokado med majonnäs eller med hackad chili. :)
Gremolata 4 pers. 2msk rivet citronskal,1knippe hackad pladpersilja, 2 vitlöksklyftor. Vänd i den varma maten som smaksättning tex i vita stora bönor. Fisk
Sesamdressing i asiatiska rätter, nudelsallad 2msk risvinäger,2msk soja,2-3 tsk sesamolja,4 msk vatten,ev lite socker+3 msk rostade sesamfrön. Trevlig spis! Charlotta
pesto i alla varianter! vanlig med basilika, olja, vitlök, pinjenötter. mandelpesto med dill, persilja. variera med olika nötter, olika örter, olika oljor! funkar till både kött, fisk och grönt :)
Testa att rosta majs i ugnen och sedan mixa tillsammans med vitlök, sambal och salt. Prova också att mixa bönor eller kikärtor med olika smaksättning, olja och vatten ger bättre konsistens. En snygg och god röra är mixade gröna ärtor med vitlök, spiskummin och salt.
Detta är ju iofs mer röror än såser, men de passar till många saker och innehåller en massa nyttigheter!
att köra soltorkade tomater i mixer tillsammans med cashewnötter, grillad paprika kryddor och ev färska coctailtomater om röran blir för tapenadeliknande" är ju mums till kött och nån god sallad=9
Majonnäs (kan smaksättas i det oändliga: örter, senap, ajvar, citron/lime, pepparrot, chili, sweet chili, parmesan (gott!!), tryffel)
SvaraRaderaAioli
Bearnaisesås
Hollandaisesås
Jordnötssås på kokosmjölk
Mosad avocado (kanske med lite kokosmjölk?) och valfri kryddning. Busenkelt :)
SvaraRaderaSom mjölkallergier brukar jag experimentera med soya-yoghurt (soygurt) och tofu-creme freish. Sedan smaksätta med allt som kan tänkas; avokado, dill, citron, majonäs, kryddor, örter...
SvaraRaderaMosad avokado känns som en given bas att utgå ifrån eller krämig(!) kokosmjölk med nötsmör, kryddor, currypaste, mosad frukt, etc :) Och såklart majo/äggbaserade såser, mmm...
SvaraRaderaSer fram emot alla kommentarer på detta inlägget för inspiration! Lätt att fastna i att alltid köra kvarg/turkisk yoghurt som bas...
Olika salsor. Bara att ta vad du har hemma. Tomat, mango, lök, vitlök, balsamvinäger, honung, olja.
SvaraRaderaEller varför inte guacamole. Har ett underbart recept på bloggen 😜
Guacemole. Mosa avocado, finhackad tomat, pressad vitlök, peppar och salt (chili om man gillar). Heaven :)
SvaraRaderaKolla in raw food-recept där man använder nötter/fröer som bas. Tänkte själv testa detta recept från bloggen Raw Clarity.
SvaraRaderaCreamy Dreamy Dressing Recipe:
1 cup pine nuts or any of your favorite soaked white nut (almonds, cashews, etc.)
1/2 cup soaked sunflower seeds
2 cloves of garlic or more to taste
chunk of onion
1 lemon juiced
1 to 2 tablespoon dried dill
1/2 teaspoon of sea salt
1/4 teaspoon of cayenne powder
ajvar relish! Svingott till det mesta, linser, halloumi, falafel m.m. Hummus och tapenade är ju också jättegott.
SvaraRaderaJag tycker också att majonnäs är en bra grund som går att mixtra med. Favoriten hos mig just nu är mosad avokado med majonnäs eller med hackad chili. :)
SvaraRaderaGremolata
SvaraRadera4 pers. 2msk rivet citronskal,1knippe hackad pladpersilja, 2 vitlöksklyftor. Vänd i den varma maten som smaksättning tex i vita stora bönor. Fisk
Sesamdressing i asiatiska rätter, nudelsallad
2msk risvinäger,2msk soja,2-3 tsk sesamolja,4 msk vatten,ev lite socker+3 msk rostade sesamfrön.
Trevlig spis! Charlotta
Guacamole!
SvaraRaderaAvokado, chili, vitlök, citronsaft, salt, peppar. OMNOM!
pesto i alla varianter!
SvaraRaderavanlig med basilika, olja, vitlök, pinjenötter. mandelpesto med dill, persilja.
variera med olika nötter, olika örter, olika oljor! funkar till både kött, fisk och grönt :)
Testa att rosta majs i ugnen och sedan mixa tillsammans med vitlök, sambal och salt. Prova också att mixa bönor eller kikärtor med olika smaksättning, olja och vatten ger bättre konsistens. En snygg och god röra är mixade gröna ärtor med vitlök, spiskummin och salt.
SvaraRaderaDetta är ju iofs mer röror än såser, men de passar till många saker och innehåller en massa nyttigheter!
Alva
att köra soltorkade tomater i mixer tillsammans med cashewnötter, grillad paprika kryddor och ev färska coctailtomater om röran blir för tapenadeliknande" är ju mums till kött och nån god sallad=9
SvaraRadera