tisdag 4 september 2012

Frågor och svar om min periodiska fasta

Som ni vet har jag utövat periodisk fasta i ett par månader nu. Nåja, över semestern blev det rätt mycket frukost av sociala skäl och på kvällarna äter jag oftast kanske lite senare. Det är många som mailar och kommenterar med frågor, I botten av det här inlägget finns massa bra länkar men här kommer en personlig FAQ:

Varför kör du periodisk fasta? För att det passar min livsstil. Har aldrig gillat att stressa och slänga i mig frukost, packa otaliga mellanmål och träna med en matklump i halsen. Men jag har alltid trott att jag var tvungen att leva så för att mina muskler inte skulle förtvina. Dessutom gillar jag att äta stooora måltider :-)

Hur stort är ditt ätfönster? Oftast 8-10 timmar. Jag äter min första måltid kring 12.30-13 och är klar med min sista kring 21. Jag har inget stort intresse av att köra strikt om kvällarna, det enda jag är noga med att det är en stor och mättande måltid som gäller på kvällen och inte en massa småplock (även om det innebär att jag ibland sitter och äter i 45 minuter, med dessert inkluderad!), jag har aldrig fått ut något bra av småätande om kvällarna.

Vad äter du vid dina måltider? En stor lunch bestående av bra mat, på den kan det bli en lyxigare kaffe t.ex. cappuccino och ibland har jag med mig "fika", t.ex. ett par proteinbollar, och äter till. Sen äter jag antingen ett mellanmål kring 17-18 och middag på kvällen eller tvärtom. Mellanmålet består av "frukostmat" (typ smoothie+äggröra), jag brukar lägga till t.ex. nötsmör eller kokosolja för att komma upp i en stor, mättande måltid. Middagen liknar lunchen och ibland blir det "dessert" direkt efteråt ur mitt nyttiga register med te till. Jag mår bra av att äta efterätt för att stävja kvällssug.

Hur många kalorier äter du? Iiingen aning. Men varje måltid kanske ligger på kring 700 kalorier? Kan vara mer.

Vad äter/dricker du om mornarna: Jag äter ingenting. Jag börjar oftast dagen med grönt te på väg till jobbet. Massor av vatten. Sen en kaffe på förmiddagen. Strax innan träning dricker jag aminosyror! På helgen äter jag ibland frukost med familjen för att det är mysigt.

Känner du dig inte hungrig/irriterad/svag: Nej, jag är inte hungrig alls. Jag känner mig lugnare om mornarna då jag kan fokusera på familjen och det som ska göras (kotten äter frukost på förskolan och Mr på jobbet). På gymmet är jag pigg och stark och orkar mer och mer. I början var det mest ovant, jag saknade ätandet som en "sysselsättning". Men så ska det ju inte vara tycker jag, att man äter för att man har tråkigt. Nu tänker jag inte på det alls.

Om du tränar på morgonen, äter du direkt efteråt då eller först vid lunch? Jag håller på att laborerar med det där. Jag har ätit direkt efter hittills, men fått magproblem då. Jag ska fundera och skriva ett separat inlägg.

Har du märkt någon kroppslig förändring av PF: Ja, faktiskt. Muskeltillväxten känns som att den går snabbare. Något jag tänkt på de senaste veckorna. Även, jag vet inte hur jag ska formulera mig men, jag "kommer undan" med mer. Jag åt ju ganska slarvigt under semestern (mer alkohol, sämre kostval) och nu, även om jag äter bra mat i det stora hela, blir det en hel del t.ex. choklad och glass och annat gott. Tidigare så märktes det direkt på formen - ett extra lager fett på kroppen. Nu så visst, jag blir lite mjukare i kroppen om det är mycket extra i kosten men jag märker hur musklerna mejslas fram trots detta på ett annat sätt. Vilket får mig att tänka på hur rippad jag skulle vara om jag åt helt rent. Men det orkar jag inte ta reda på nu :-) Jag deffar ju inte med PF och ligger inte på kaloriminus. Men för den som gör det, tror jag PF har stor potential.

Vem tycker du ska prova periodisk fasta? Den som:


 • Har svårt att äta frukost om mornarna

 • Gillar att äta stora måltider

 • Är trött på att planera, laga och packa massor av matlådor

 • Är sugen på att prova ett nytt sätt att äta

 • Har problem med småätande/felaktiga val (det kan vara skönt att istället för att fundera på "vad får/får jag inte äta" så är riktlinjen under vissa delar av dagen "inte äta alls")

Jag skulle kunna lägga till "den som har ett problematiskt förhållande till mat". Det beror helt på. Det kan vara skönt att slippa äta väldigt ofta och tänka på att laga mat, planera mat, packa mat, ta med mat. Samtidigt så ska man väl försöka hålla det så enkelt som möjligt och inte snärja in sig i förbud. Det gäller att känna efter vad som ger minst ångest och komma ihåg att problem med mat ofta i grunden handlar om problem med något annat. Ta det varsamt!


Till sist; om du lever på ett sätt som funkar för dig och är nöjd med dina matvanor och dina resultat (och inte är en "prova allt"-galning som jag), kan du lugnt strunta i allt vad periodisk fasta heter. If it aint broke, don't fix it :-)

13 kommentarer:

 1. Tack för ett (återigen) bra inlägg!
  Jag har också testat PF i ca 1 månad, med undantag för någon helgfrukost. Trodde också att jag skulle bli helt slut på förmiddagen innan lunch men konstigt nog så var jag hungrigare när jag åt vanlig frukost. Jag vill också ha rejält med mat när jag äter så detta passar mig utmärkt. Nu är inte ambitionen att gå ner så mycket i vikt men jag är övertygad om att jag äter bättre och känner mig mer harmonisk i mitt förhållande till måltiderna. Dessutom har jag ju börjat träna mer fokuserat och känner mig trygg i att jag ändå inte bryter ner min kropp. Känns skönt att slå hål på myter! Ha en suuupertisdag!

  SvaraRadera
 2. Dricker du protein efter passen? Oavsett tidpunkt menar jag :)

  Grym blogg!!

  SvaraRadera
 3. Jag har tänkt länge att jag ska testa PF, men ännu inte fått tummarna loss. Jag älskar min frukost och inte velat vara utan den, men det finns ju inget som hindrar mig från att äta min frukost till lunch :) Så inom kort kör jag också igång!
  Har också läst att periodisk fasta är ett effektivt sätt att bli av med det där envisa bukfettet, men det är individuellt såklart.

  SvaraRadera
 4. Jag började med PF i slutet av maj i kombination med kaloriunderskott för att en gång för alla bli av med fluffet. Det har gått över förväntan. För mig har det nog varit lättare att ligga på underskott när jag ätit mig mätt 2-3 ggr/dag under 8 timmar istället för att sprida ut kalorierna under kanske 14 timmar.

  Nu har jag skruvat upp mängden igen men planerar att fortsätta med PF iallafall eftersom det funkar så bra.

  SvaraRadera
 5. Har alltid var övertygad om att jag inte överlever utan frukost, men nu är jag trots allt sugen på att testa :)

  SvaraRadera
 6. Ja jag är ju med på tåget;) Är helt med dig på alla punkterna och det trots att jag alltid varit en "frukost-är-dagens-bästa-måltid"-person. Framförallt enkelheten är det jag gillar mest, slippa tänka på mat så många gånger om dagen. Nu vet jag att mat är uteslutet under förmiddagen och kan fokusera på annat. Nu är det bara du som ska testa paleo nån gång också. Hur skulle du klara dig utan mejeriprodukterna? Prova kanske en dag och se om det går? Inte så att jag vill frälsa men om du nu är en prova-allt person så är detta värt en dag tycker jag.

  SvaraRadera
 7. Blir intressant att läsa ditt inlägg om magkrånglet efter efterträningsmålet. För känslan när jag testade då för några veckor sen var just att magen blev väldigt överlastad, och att jag hela tiden gick runt och kände mig tung i kroppen, även efter natten.Tråkigt, för jag är faktiskt attraherad av upplägget nu, trots min skepsis i början.

  SvaraRadera
 8. Hoppsan. Det var jag som skrev det där sista. /Astrid

  SvaraRadera
 9. har inte hört talas om detta koncept tidigare :) men låter spännande. Är alltid roligt att lära sej mer om olika sorters kost och kosthållningar! Jag är vrålhungrig när jag vaknar på morgonen, hinner knappt öppna ögonen så vill jag ha mat. Men är kanske till stor del en vanesak? Ska läsa på lite mer och se om det kan vara nåt att prova. Man vet ju inte om man mår bättre av något innan man testat :) tack för en bra blogg, och ha en fin dag!

  SvaraRadera
 10. Så kul att höra om era erfarenheter!

  Pepita: Ska nog ta aminosyror ja om jag inte äter efter morgonträning. På lunchen äter jag ju efter så då behövs det inte. Vanligt proteinpulver dricker jag aldrig efter träning, har det bara som mellis eller i bakverk ibland.

  AnnaPanna: Jo... men jag drar rätt mycket åt paleohållet märker jag redan, omedvetet, tror det är alla paleobloggar med recept som inspirerar! Gör allt fler sådana middagar och använder kokosmjölk ofta osv. Men en officiell satsning tja... kanske sen :-)

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag undrar en sak som inte hör till inlägget och som du säkert får jätteofta, men.. :)
  jag känner att jag, som de flesta andra, inte har ett helt problemfritt förhållande till mat. Jag går runt och tänker på det hela tiden, vilket gör att man blir "hungrig" (eller, sugen) och äter massa som man inte borde, jag kan äta rätt mycket -tycker jag- innan jag inser att jag egentligen inte är hungrig. Har du något tips på hur man kan göra för att undvika detta? Jag äter hellre bra mat, stora måltider än massa småskit hela tiden.. ;)
  Annars, tack för en superblogg, världens bästa motivatinskälla!

  SvaraRadera
 12. Men HUR gör ni för att inte bli råhungriga på förmiddagen? Jag vågar inte börja med periodisk fasta för att jag är rädd att magen ska börja kurra olidligt mitt i en föreläsning.

  SvaraRadera
 13. Hej Elbe!

  Intessant läsning! Har varit lite skeptisk mot PF, men eftersom du ger det tummen upp, och "matmässigt" ligger jag rätt nära dig så tänker jag ge det ett försök. En sak som jag dock funderat på: känner du inte av några blodsockersvängningar då du äter lite större måltider med PF? Själv har jag väldigt känsligt blodsocker och en större måltid brukar oftast resultera i blodsockerdipp, med efterföljande sug (även om jag äter enligt GI/lite kolhydater). Har du ngn erfarenhet om detta, eller tips hur jag skulle kunna undvika detta med PF? Jag vill ju ändå komma upp på lagom kcal-nivå, vilket innebär större måltider under ätfönstret.

  Tack för den bästa hälsobloggen!!

  SvaraRadera