söndag 9 september 2012

Höstplaner del 2: Träningstänket


Som ni vet är det ju insidan som är i fokus i höst (hålla så väl baciller som osunda tankar ifrån den) så jag satsar varken på att springa längst eller lyfta tyngst just nu. Men någon slags tanke om hur jag vill träna i höst måste planeringstokan ha ;-)

Jag har ju just börjat med CrossFit och även om mina framsteg i den sporten kommer att bli som små delmål i sig så vill jag i höst prioritera vardagsbalansen i träningen.

Jag arbetar (i mitt yrke talar jag om nu alltså) på ett annat sätt än jag gjorde i våras vilket gör att jag tränar på ett annat sätt (mängd, tider, platser). Förutsättningarna är annorlunda och bättre (mer tid att träna, bättre ekonomi, närmare till träningslokaler).

Jag vill fokusera på att hitta en bra balans mellan min gamla käresta styrketräning ( i höst i form av CrossFit som bas, styrka hemma och på jobbet som komplement) mina ständiga småflirtar (löpning och yoga) och en ny hatkärlek, något jag måste bli bättre på; skadeförebyggande. Jag är varken odödlig eller 20 längre (för vissa ett likhetstecken mellan dessa två) och det märks sannerligen i kroppen nu efter 30. Men om jag visar hänsyn och tar hand om den efter behov kan jag bli både starkare och friskare än jag var för 10 år sen.

I boxen (CrossFit-gymmet) finns utmärkta möjligheter att träna rörlighet/återhämtning, jag vill skaffa en skumrulle hem att köra med och sen har vi faktiskt rätt till 30 min massage varannan vecka på arbetstid (fast betala får man göra själv :-) En del av skadeförebyggandet gör jag ju också i och med mina nya ansträngningar att hålla mig frisk som ni kunde läsa om i höstplaner del 1!

Jag har bestämt att löpning och yoga inte har bestämda platser i schemat; det handlar om njutningsträning och det blir när det blir. Bra komplement till min träning men inga måsten! CrossFit-träningen däremot, den bokar jag in så mycket det bara går. Vetgirig! Minst 2 helst 3 ledarledda pass/veckan nu, särskilt då jag är ny och behöver lära mig allt jag kan. Utöver det har jag ju kvar 2/3 coachningar med tränare J, gillar jag dem kanske jag köper fler. Så 1 sådan/veckan. När desssa är inpusslade fyller jag tomma slots med resten, om jag inte redan kört rörlighet/återhämtning i boxen som pass fixar jag det på egen hand dessa stunder. Annars blir det styrka i ngn form: på jobbgymmet förmodligen CF-relaterad teknikträning, hemma mer troligt något cirkelpass (med kära kettlebellsen!) Så:
 • 2-3 CrossFit-pass (de morgonar jag inte lämnar och/eller efter jobbet då det passar)
 • 1PT-timme, CF (oftast lunchtid)
 • 1 teknikträning/återhämtning (lunchtid på jobbet)
 • 1 övrigt pass (KB-cirkel på helgen/löpning helg eller morgon/yoga helg eller kväll)

= 3-4 högintensiva pass, 1-2 lågintensiva, totalt träning 4-6ggr/veckan

Jamensådärja! More to come.

6 kommentarer:

 1. Kul med mycket träning:)
  Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  SvaraRadera
 2. Låter baske mig helt perfekt ju!

  SvaraRadera
 3. Blir lite nyfiken på hur gammal du är. Efter 30 skriver du, men hur mycket?(eller lite) :)
  Kommer du på ett bra sätt att hålla bacillerna borta får du gärna skriva om det. De har en tendens att fastna på mig :/

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig träningshöst!
  Själv vet jag inte riktigt hur jag ska få in träningen i höstens schema. Både jag och sambon pluggar heltid igen. En liten på förskola och en större i skolan. Dessutom håller jag på att ta körkort. Men nån liten lucka kommer det nog. Får bli hemmaträning med trx. Det löser sig alltid :-)

  SvaraRadera
 5. Låter som en bra planering tycker jag! Slipar på min egen just nu, så detta var perfekt läsning! :D

  SvaraRadera
 6. Malin: Fyller 33 i oktober :)

  Cillas: Jamen visst gör det - om man bara vill!

  SvaraRadera