tisdag 18 september 2012

Svar på frågestund: Del 2

Anonym: För att hålla mig kort så funderar jag på att testa periodisk fasta (för att förenkla vardagen, jag gillar att äta mycket, jag vill få mer synliga magrutor, mm). Nu till saken; Jag jobbar på förskola och mitt matfönster skulle ligga mellan 11-20 för att passa in i vardagen. Vad tror du om det? Eller är matfönster mellan 11-19 att rekommendera? Är du nöjd med ditt upplägg? Du äter väl enligt 16h fasta/8h ätfönster? Är det svårt att sova om kvällarna med så mycket mat i magen? Är detta en bra "helhetslösning"? Alltså är det lämpligt att äta enligt detta om jag tränar 3-5 ggr/veckan (styrka&cardio), vilodagar, sjukdagar, semester, mm? Funkar det enligt dig att leva med periodisk fasta i alla lägen? Skriv allt du hinner, kan och vill om ämnet :-) Jag läser intresserat!

Svar: Kul att du tycker det är intressant, det tycker jag med :) Jag tror det spelar mindre roll om ens matfönster är 7,8 eller 9 timmar men det är klart om man vill köra strikt funkar väl ett mindre fönster bäst. 11-20 låter bra om det funkar bra med din vardag! Och då menar du att du ätit färdigt vid 20 antar jag, inte att du börjar käka middagen då. Jag är nöjd med mitt upplägg, det funkar jättebra för mig även om jag gör några små justeringar ibland och fortfarande lär mig! Jag äter oftast första måltiden vid 12.30 (förutom då jag inte tränar på lunchen då äter jag kring 11.30) och sista måltiden 20.30 ibland senare. Om det är lämpligt att äta så märker du när du provat. Känner du dig stark då du tränar? Mår du bra i allmänhet? Är du pigg och frisk? Jag äter inte så i alla lägen. På helgen äter jag frukost med familjen 1 eller 2 dagar (socialt och trevligt!) och ibland äter jag då lite senare på kvällen (middag kring 20.30 sen dessert ngn timme senare kanske).

Elin: I vilka (vardagliga) situationer känner du dig osäker?

Svar: Ganska många. Då jag provar nya saker som jag vet (eller snarare tror) att jag inte är så bra på. Då jag träffar människor som imponerar mig. Jag känner mig ofta osäker men det framgår nog inte i en blogg ;-)

Siri: Heeeej fine Elbe, så mange bra spørsmål du har fått!! Jeg slenger i ett jeg tror jeg har spurt om før, men kan du si litt om hvordan du finner balanse mellom fokus (mengde) trening og tid til venninner? Har du et stort venninne-/nettverk som du får eller ikke får nok tid til?


Svar: Efter min förlossningsdepression fick jag kämpa för att ta mig ut och umgås med folk, den som haft en depression vet att det mesta som till vardags ter sig lätt då blir till oöverstigliga hinder. Typ som att träffa kompisar, svara i telefon och ringa, gå på fester och tillställningar. Det i kombination med att jag gått från att vara singel och partypingla till att ha sambo och barn har gjort att min vänskapskrets minskat rätt drastiskt. Men många av de där partypolarna är ju inget jag saknar. Mina närmaste vänner stannar snällt kvar trots att jag förändrats och även om jag är mycket friskare nu hänger vissa svårigheter kvar och jag är en mindre utåtriktad person tror jag... Men jag jobbar på det! Jag träffar någon kompis i veckan för lunch, fika eller häng, samt mailar och sms:ar med dem en del. Förut kunde jag prata i telefon i timmar och skicka 50 sms om dagen till vännerna och gå ut med dem flera gånger i veckan men så blir det ju inte riktigt då man har sambo, barn och jobb. Nya vänskapsrelationer har också dykt upp, jag har ett fint nätverk från min mammaledighet, vi chattar i en sluten Facebook-grupp dagligen. Och så har jag fått en bonusfamilj då jag blev ihop med Mr, de bor alla i Stockholm och jag trivs verkligen med att umgås med dem! Att träna ihop med kompisar är ju ett bra sätt att umgås men det är svårt att få till planeringsmässigt, har försökt länge med vännen V att boka något eftersom vi båda älskar träning men detta faktum gör även att vi båda har proppade scheman :-) Med vännen M som bor nära brukar jag promenera en del och då får man ju motion samtidigt som man kan babbla av sig. Men för att svara på din fråga upplever jag inte att min träning på något sätt stjäl tid som jag annars skulle lagt på umgänge med kompisar.

Maua: För två år senvar jag ganska normalviktig vägde 15 kg mindre är nu och åt ganska dåligt(lite) och tränade nästan inget. Nu äter jag tre mål om dagen, tränar 5 ggr/vecka men går inte ner ett gram. Vad skulle du gjort om du var jag? acceptera övervikt trots sunda vanor(för det mesta) eller köra på hårdare och droppa några kg för att vara nöjd med dig själv?

Svar: Jag har varit där.... och jag jobbade rätt hårt på att acceptera mig själv. Jag insåg att det fanns en risk att jag skulle kunna slösa hela livet på att försöka gå ned i vikt utan att lyckas. Och då skulle jag levt hela livet i väntan på någon lycka som jag såg vid horisonten istället för att trivas i nuet, hemska tanke! Att se tillbaka, "jag var aldrig nöjd med mig själv". Det skulle jag ångra.

men när jag äntligen började känna mig nöjd så började jag plötsligt gå ned i vikt. ...och insåg en massa saker som till exempel att livet inte var så himla mycket bättre på undersidan av 60-strecket som jag trott, att brösten blir tråjkigt mycket mindre, att kroppen kan vara sladdrig och hänga utanför byxorna fast man har BMI under 19, att man kan vara skitsmal och ändå känna sig ful. Det var nyttigt att lära sig. Sen insåg jag också hur mycket felaktiga föreställningar jag haft om vad för sorts träning och kost som är bra för min kropp, kanske har du sådana också? Om du är överviktig och inte går ned så är det ju något som är fel, det sitter inte i DNA:n. Men Maua, jag tittade på din blogg, flera sidor, och har väldigt svårt att föreställa mig dig 15 kilo mindre :-) Dessutom, när du tränar så bra nuförtiden så har du väl lagt på dig en massa muskelmassa? Så jag röstar på att du försöker gilla läget. Du är fin! KRAM!

Anonym: vet du hur (om) dina värden förändrats sedan du började träan och äta sunt? puls, blodtryck, blodvärden osv

Svar: Nej det vet jag inte. Det vore ju riktigt intressant att veta förstås. Men jag kan inte tänka mig annat än att det är en skillnad till det bättre.

Anonym. Om du hade haft ett lite mer ostrukturerat liv, tex jobba på timme, kvällar, helger.. aldrig riktigt veta hur dagen ser ur, hur hade du då lagt upp din träning? Hur hade du strukturerat upp ett ostrukturerat liv?

Svar: Jag hade skaffat ett gymmedlemskap på ett ställe väldigt nära jobbet eller hemmet och alltid se till att ha träningskläder redo (ett par tights och ett linne med inbyggd BH tar ingen plats) för en snabbis. Dessutom hade jag hittat ett gäng hemmaträningspass som var tuffa och intensiva, några längre och någon 15/20-minutare som jag vetat att jag kunde klämma in då tid fanns. Samt kanske övervägt att börja springa till/hem från jobbet.

Anonym: Hej! Jag har nyligen flyttat utomlands och därmed nya matvanor. Äter sundare än vad jag gjorde hemma, åt där mycket "bra" mat men knappt några riktiga måltider = ständigt småätande. Här äter jag kanske "riktiga" tre måltider per dag, med ev. mellanmål (frukt) MEN, får sötsug efter lunch som håller i sig hela eftermiddagen/kvällen om jag inte äter choklad. Inga mängder, kanske en rad. Ska jag försöka avstå från chokladen eller är det kanske inte så viktigt om man kollar på helheten?

Svar: Jag tycker inte alls du ska försöka avstå från chokladen om du mår bra av den :) En rad spelar ingen roll, det är först om du inte får de träningsresultat du eftersträvar eller om du mår dåligt/har magproblem som du kan överväga att skippa den.

Anonym: tjena! jag försöker träna och röra på mig så mycket som möjligt. Cyklar och går till jobbet oftast varje gång. Jobbar på mcdonalds, och det är verkligen ett svettigt jobb.. Min kost är jag rätt hård med, äter nyttigt, utesluter pasta, ris potatis osv. Min svaghet är dock att jag ofta kan käka lite glass och någon kaka då o då. Även fast jag rör på mig mycket förlorar jag inte fettet på kroppen, blir galen. Vad i all världen kan jag göra för fel? Kan det vara den där kakan? Även fast jag rör på mig så pass mycket???

Svar: Det är bra att du rör på dig men är det mest vardagsmotion vi talar om + att du har ett tungt jobb? Även om det gör kroppen gott måste du se till att dels få in intensitet i träningen så att hjärtat få jobba och även bygga upp muskelmassan och inte bara köra kondition. Jag tippar på att det är därför du inte får resultat, snarare än den där kakan. Om det inte handlar om enorma mängder, äter du en liten skål glass en kväll i veckan (kanske på kvällen dagen innan ett intensivt träningspass? Ger bra tryck!) och en liten kaka (typ någon skiva sockerkaka eller en bondkaka) vid en fika en gång i veckan, är det inte formförstörande i min mening. Men se till att du har koll på resten av kosten också; vitaminer och mineraler, massor av grönt, gott om protein och nyttigt fett. Och inte allt för många Big Macs på jobbet va ;-)

paulina: proteinpulver är ju sött, kan det förstora suget efter socker?

Svar: Ja, vissa upplever det. Andra känner inte av det. Du får prova själv! Det finns också proteinpulver som är osötade.

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Kaseinpulver, är det något du rekommenderar? Jag äter LCHF men är osäker om jag får i mig den proteinmängd jag ska.
  Om du anser att det är bra, har du något tips på sort? Jag har kollat lite på internet och det finns ju oändligt många sorter.

  Tack för svar!

  Keep going! :)

  SvaraRadera
 2. När det kommer till proteinpulver skulle jag vilja rekommendera Urtekrams ekologiska rena vassleprotein, utan smak, färg o andra tillsatser. Smakar lite mjölkigt och är supergott i smoothie! Näringsinnehåll per 100 g: 340 kcal, 50 g protein, 31 g kolhydrater och 2 g fett. Jag köpte på Life, en 350 grams burk för 12 euro som var det billigaste proteinpulvret som fanns i affären (sett till kilopris).

  SvaraRadera
 3. Tack för fint oc bra svar! :)

  SvaraRadera