måndag 10 september 2012

Morgonträning + periodisk fasta

Som jag skrivit tidigare trivs jag med periodiska fasta men ett frågetecken kvarstår: hur ska jag äta när jag tränar på morgonen? Då jag tränar som jag ofta gör vid lunch funkar allt perfekt; jag äter på kvällen innan, tar lite aminosyror och river sen av ett toppenpass på 16 timmars fastande mage ;-)

Men när jag tränat på morgonen är det ju långt till lunchmålet och då har jag vid ett par tillfällen provat att äta frukost efter träningen. Det har gått så där, jag har inte direkt varit hungrig och blivit lite dålig i magen som ju inte är van vid det upplägget. Dock har jag ätit gröt då och det kanske inte varit det bästa eftersom magen är så ovan vid spannmål annars.

Senast jag morgontränade (CrossFit) tog jag mod till mig och bestämde mig för att inte äta förrän lunch, ett upplägg som instintivt kändes bäst (absolut inte hungrig) men på papperet lite knäppt. Jag hade läst att det är rekommenderat att man då intar aminosyror nån gång i timmen fram tills lunchen (i mitt fall 2 ggr) för att spara musklerna. [Edit: det var visst varannan timme man skulle ta!] Jag gjorde det en gång men glömde den andra och då kurrade det för första gången på länge i min mage (satt i möte så jag kunde inte gå och käka men åt lunch direkt efteråt, kring 11).

Kvar återstår alltså att prova att 1) äta en annan frukost än gröt efter morgonträningen och 2) ta aminosyror vid två tillfällen eller ta första dosen lite senare och se hur jag mår.

Det kan ju verka, särskilt för den som tycker PF är mumbojumbo, rätt crazy att hålla på med aminosyror (varje timme dessutom!) istället för att klämma en frulle. Jo, jag håller med - visst blir det lite konstruerat. Men jag vill ändå prova och har inte bestämt mig än hur jag kommer att göra. Jag kör ju PF för att jag tycker det funkar fint med mina morgonvanor. Det är så skönt att slippa stressa med frukost och packa mellis. Visst blir det lite pill med aminosyrorna också men de har jag ändå i en burk här på jobbet och det blir bara 2 ggr jag behöver dricka (typ 8 och 10).

Idag blir det dock lunchträning som vanligt och detta är vad som senast landade i min mage (igår kring 21): äggröra på 3 ägg på hemgjort fröknäcke, stor smoothie på jordgubbar, banan, mjölk och lucumapulver.
12 kommentarer:

 1. Enligt leangains är det väl varannan timme och inte varje som man ska klunka aminosyror mellan morgonträning o lunch?:) då räcker kanske 1 skopa om du tar den liite senare..? En smått kurrande mage är dessutom inget livshotande ;)

  SvaraRadera
 2. Jag har idag faktiskt börjat med periodisk fasta och känner mej riktigt taggad ! Men precis som du lite osäker på det här med "mat" efter träning på morgonen. Jag läste någon stans att man kunde ta en proteinshake bara. Dock lite osäker så jag behöver mer fakta om det, men hittar du något bra tips skriv gärna ut det på bloggen. :)
  Ha en bra dag !
  /Amanda.

  SvaraRadera
 3. Anonym: Jamen så var det ju! Tack! Då kanske det räcker ja... fast hm morgonträningen är klar 08.45, lunchen är 11.30... jo det funkar jo faktiskt.

  Amanda: Ja en proteinshake tror jag inte på för det är ju mat som vilken mat som helst, men det kanske var aminosyror som menades? Lycka till med din PF!

  SvaraRadera
 4. Eller nä nu tänkte jag fel 7.45 är passet klart så det blir två ggr, 8 och 10...

  SvaraRadera
 5. Hej.. Du som är insatt i mycket, jag har läst och hört att kroppen inte tar upp så mycket av proteinet och nyttigheterna i ägg om det är rått. Vet du något om detta? Klarar inte smaken av ägg så har blandat i rått i en smoothie.. Tack på förhand/ Erika

  SvaraRadera
 6. Men.. det här med PF. Det är väl egentligen helt enkelt så att man skippar frukosten. Som folk har gjort.. jättelänge. Bara ett coolt nytt namn på det?

  SvaraRadera
 7. Erika:Ja så är det har jag läst, kolla detta: http://traningslara.se/raa-agg-macho-coolt-och-smidigt-men-bra/

  Anna: Ja det kan man väl säga. Plus att man inte äter sent om kvällen? Skillnaden är väl kanske att det aldrig tidigare funnits vetenskapligt belägg för att det är hälosamt och det har inte varit ngt som vi hälsoråttor anammat. Och sen en tredje grej är väl detta med träning på fastande mage. Men du får kalla det vad du vill ;-)

  SvaraRadera
 8. Alltså, jag har kört PF nu en vecka, trivs väldigt bra och vant mig snabbt! har valt att inte äta något efter mina morgonpass, väntar alltså tills lunch 11-11.30, dricker en kaffe gör jag! men detta med aminosyror, är det viktigt? jag förstår mig inte på att.. är det något jag borde börja med , isf vilken sort kan rekomenderas och när tar man dom ?

  mvh frida

  SvaraRadera
 9. Varför måste det vara så hugget i sten? Kan du inte skippa frukost oftast och sen kanske köra en ordentlig frukost de gånger du tränar tidigt?

  Kör också PF och det funkar skitbra, men då och då fungerar det bättre med en stadig frukost i magen.

  Är det verkligen så att vi MÅSTE äta regelbundet? Det känns ju också som något efterkonstruerat, tror inte stenåldersmänniskorna hade en mat och sovklocka direkt. :)

  SvaraRadera
 10. Jag har druckit aminosyror även innan min tidiga morgonträning, det funkar bra!
  Man måste inte äta regelbundet med PF,en del klämmer i sig nästan all mat i ett enda mål, medan det för andra passar bättre att äta mindre mål oftare. Man gör som man själv känner, det är ju det som är så bra med PF!
  Kan tipsa om en facebookgrupp som heter Fit. Fierce. Fearless. Bara för kvinnor som tränar hårt och äter enligt PF. Den är GRYM! :)

  Ha det så bra!

  SvaraRadera
 11. Frida: Nä det är väl lite finlir egentligen. Jag har Olimps BCAA Explode. Det är för att spara musklerna liksom...

  Lovely coconut: Nä det var mest att magen blev sur av frukost då den inte var van vid det. Men jag varierar en del, det har du rätt i. Kroppen mår bäst av att överraskas :)

  Veronika: Bra tips, ska kika på den!

  SvaraRadera
 12. Vet du något om PF och amning?

  SvaraRadera