torsdag 15 december 2011

Smaljeansen testar: BCAA


Som ni minns skrev jag tidigare kort om det här med aminosyror och att jag börjat med det, nu ska jag berätta mer!

Numera så har nämligen jag en finfin ursäkt att slappa en kort stund innan passet - då sätter jag mig ner bekvämt i gymsoffan och klunkar i mig BCAA. Lite dryck får följa med ibland in på passet också och ibland efteråt. Varför har jag börjat med detta? Jo som jag skrev i förra inlägget så har jag tidigare använt proteinpulver som komplement till proteinet från maten (gott, bra variation, m.m.) snarare än som aktivt muskelbyggande (d.v.s raskt klunkat i mig en drink direkt efter varje gympass).

För några månader sen, i och med min styrketräningssatsning så började jag fundera på om det var aktuellt att börja köra med det och upptäckte då jag läste på att många ansåg att vassleprotein efter träning var en förlegad metod - BCAA ger en mycket bättre effekt. Well - det tåget ville jag hellre hoppa på förstås!

Så - jag fick ju en burk av BCAA Explode (Olimp) från Sportkost.se vars innehåll numera hamnar i min mage innan varje pass. Det första jag märkte var att det gjorde mig pigg som en lärka. Jag kilade därför hem och letade efter koffein eller guarana på innehållsförteckningen. Då jag inte hittade något sånt började jag misstänka min optimistiska tokhjärna - jag är en person som faller sjukt lätt för placeboeffekten. Men så var det inte, en uppiggande effekt är vanlig. Trevlig bonus!

Smaken är "äpelsin" (det lät hemskt spännande men det handlade om en felstavning på burken, apelsin ska det vara) och det smakar som C-vitaminbrus. Sjukt nöjd då jag kom på den liknelsen, klockren! Syrligt utan att vara sötsliskigt, brusigt, saftaktigt.

Funkar det bra då? Tja - ni har ju sett min kropp så man kan knappast påstå att det inte funkar. Placebo-Elbe tycker dessutom att tillväxten varit extra bra den här månaden - men det vågar jag inte påstå säkert. Jag kommer i alla fall inte byta till att dricka proteinpulver efter passen igen!

17 kommentarer:

 1. Hej elbe! När intar du BCAA:n exakt? har själv köpt men vet inte riktigt när jag ska ta det. Under träningspasset, direkt innan eller 30-60min innan. Hjälp!

  Din blogg är min drog! kram

  SvaraRadera
 2. Halloj! Tack ;)

  Direkt innan. På tom mage ska det vara (eller ja typ gröt 1,5h innan) så planera måltiden innan så du inte sitter och tuggar i dig en banan samtidigt då funkar de inte. Om jag inte får i mig allt dricker jag det sista under uppvärmningen typ..

  SvaraRadera
 3. Alltså jag äter gröt innan efs jag tränar efter frukost du kan äta vad som passar ;)

  SvaraRadera
 4. Grymt! Jag kör EAAXXX (med koffein i) EAA är nästan som BCA & jag är supernöjd! Min smakar "orange blast" haha... hej syntet!

  SvaraRadera
 5. Kan man blanda kasein och BCAA? Alltså bcaa innan träning och att man efter träning (typ 1 timme efter) äta kaseinpudding? (tänker på kvällen nu alltså)

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Nu svarade jag för snabbt. Javisst, de fyller liksom olika funktioner då. Det är så jag gör!

  SvaraRadera
 8. Hej Elbe! Tack för jätteintressant inlägg! Jag tränar ju direkt på morgonen (Typ 4.30 eller 5 på morgonen) Vanligtvis så tar jag en proteinshake före och sedan grötplättar inkl ägg med banan efter. Jag köpte också BCAA, men är lite fundersam hur jag ska ta det. På tyska texten står det, ta 2 tabletter FÖRE träning och 2 tabletter EFTER träning men på svenska står det bara 4 tabletter EFTER träning? Jag skulle verkligen uppskatta ditt råd. Lotta

  SvaraRadera
 9. MÅSTE.PROVA! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 10. Hej!
  jag är också nyfiken på detta... men det jag funderar på är vad som står på: "xtreme anabolic/anticatabolic stack", Vad betyder det? Vet du?

  Tack för en härlig och upplyftande blogg!

  //Johanna

  SvaraRadera
 11. Fokuserad energi: Jag vet inte om tabletterna (är det kapslar) tas upp lika snabbt som pulvret men den generella regeln är ju att man ska ta BCAA direkt innan träningen. Och på fastande mage. Jag äter oftast tätt inpå träningen (1-1,5h) så jag försöker ta mina aminosyror så sent som möjligt för att magen ska hinna tömmas lite.

  Johanna: Jepp. Anabolic = muskeluppbyggande. Catabolic=muskelnedbrytande. Så de bygger upp muskler och förhindrar nedbrytning av dem helt enkelt!

  SvaraRadera
 12. men vadå?
  då är det alltså snabba kolhydrater i eftersom det ger snabba energi.
  och något anabolt eftersom det ger bra tillväxt (låter olagligt)

  SvaraRadera
 13. Tja elbe!
  tar du bcaa även på vilodagar eller enbart när du styrketränar? Tar du det även när du kör kondition?

  Sen var det även en lite fråga om kasein. Tar du den på vilodagar? på morgonen dagen efter ett träningspass?

  Många frågor. haha :)

  SvaraRadera
 14. Sissi: Nepp bara innan styrketräning och inget annat. Kasein använder jag inte som proteintillskott innan träning utan mer som komplement till proteinet i kosten, dvs när jag känner för det!

  SvaraRadera
 15. Hittade ditt inlägg geom att Googla "bcaa för tjejer" och har nu blivit lite förskräckt av att du bytt ut ditt protein efter träningen mot bara aminosyror. Lite farligt eftersom du nu hemmar muskeluppbyggnaden istället för att boosta den med hjälp av proteinet direkt efter. BCAA bör ses som ett komplement för ökad prestation och muskelkapacitet. Jag är ingen direkt "du gör fel, jag gör rätt" människa, men tänkte att du kanske ville veta. Kram och allt gott :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Louise för omtanken men nu är du faktiskt helt ute och cyklar. Var har du fått detta ifrån? Du verkar inte riktigt veta vad aminosyror är. Du får läsa på lite tror jag. Jag har skrivit mer om aminosyror och det finns mycket forskning på området. Och BCAA är inte annorlunda för tjejer än för andra, vi är alla människor :)) //elbe

   Radera
 16. Hej! Jag har kört EAA två månader nu (blev tipsad av en kompis). Tycker du jag borde byta ut detta mot BCAA? Jag har aldrig riktigt förstått skillnaden. Vad saknar EAA för effekt som BCAA inte har. Är Eaa egentligen bara en komplement till det man inte får i sig via mat? Jag tycker jag får i mig relativt bra protein via kosten. Försöker äta mycket kyckling, fisk och bönor osv.
  Skulle du rekommendera BCAA istället? Jag kör relativt hård styrkepass, minst 5ggr i veckan.
  //Maja

  SvaraRadera