måndag 5 december 2011

Recept: Blomkålsrisotto gratinerad i ugn

Riven blomkål kommer förvånansvärt nära ris i smak och konsistens när man blandar in den i en rätt så här. Ett fantastiskt sätt att få i sig en nyttig grönsak utan onödiga kolisar.

1 rivet blomkålshuvud (grövsta sidan på rivjärnet)
1 hackad gul lök
1-2 vitlöksklyftor, hackade
1 dl finhackad stjälkselleri (gör stor skillnad för smaken så ta inte bort!)
1,5 dl hönsbuljong
2-3 dl riven ost, jag blandade lightmozzarella med västan 10%
salt och peppar

Fräs lök, vitlök och selleri i smör tills det mjuknar. Koka blomkålsrivet i 10 sekunder, häll av i ett durkslag. Lägg i den rivna blomkålen och fräs ett par minuter, slå över buljongen och koka ihop till vätskan till stor del försvunnit (c:a 5 minuter), krydda. Lägg över i en ugnssäker form och strö över ost. Gratinera i ugn på c:a 200 grader tills gratängen blivit gyllene på ytan.

Servera med till exempel kyckling, köttfärsbiffar eller kryddig korv och en sallad. Återkommer med näringsvärde. Som är suveränt förstås.

Recept inspirerat av detta från Lannes köksblandning. Tack!

3 kommentarer:

  1. Åh, ska absolut testas! Jag har aldrig ätit "riktig" risotto ens så jag borde ju inte kunna bli besviken :-)

    SvaraRadera
  2. Det ser väldigt gott ut! Skall testas i snar framtid. Fråga: är det rotselleri eller stjälkselleri du använder? Spelar det någon roll?

    SvaraRadera
  3. Det ska jag skriva i receptet. Det är stjälkselleri.

    SvaraRadera