torsdag 20 oktober 2011

Frågor: Bort med fetrumpan och koll på 3-splitten

Anonym: Alltså jag behöver så mycket hjälp! Jag har så länge försökt att gå ner mina 10-15 kilo jag vill bli av med. Men jag kommer aldrig igång, eller jo jag kommer igång så håller det kanske tre dagar, sen börja jag äta som jag alltid gjort innan. Jag är så trött på mig själv, de verkar som alla kan klara att gå ner och komma in i bra vanor men jag lyckas aldrig. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att klara detta elr vad jag ska äta. Jag är jätte beroende av socker, om jag inte får socker så kan jag sitta och sura jätte länge pinsamt men så är det. Jag hade ett gymkort i 3 månader och ja gick några gånger sen orkade jag inte mer.
De skulle verkligen vara så snällt om du skulle kunna hjälpa mig att komma igång ge lite tips på vad jag ska äta och hur jag ska orka träna. För jag tycker träning är kul egentligen men bara de att jag inte orkar röra på mitt feta rumpa. Tack och hej! :)

Elbe svarar: Hej fröken! Jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Då jag var överviktig så kändes det verkligen som om jag var helt maktlös, det var totalt omöjligt att ändra på mina vanor, stå emot suget eller hitta karaktär hur jag än försökte. Och det har tagit sin lilla tid. Det är klart att det kommer att gå för dig med, du måste bara hitta ditt sätt.

Vi börjar med träningen. Det där med att gymma verkade ju inte som något för dig - du sa att du inte orkade mer efter några gånger bara, då kan det inte har varit så kul, eller hur? Det sätter dig framför ett vägskäl: antingen så lägger du ned tid på att hitta en träningsform du faktiskt gillar; må det vara konstsim, orientering, skidskytte eller parkour. Eller så bestämmer du dig för att du ska köra mer traditionell träning (kondition + styrka) men då måste du hitta strategier. Stenhårda strategier. Kan du börja träna med en kompis? En sån där jobbig en som står utanför och pling-pling-plingar på tills du öppnar och jagar upp dig ur soffan, sliter chipspåsen ur din hand och knuffar in dig på gymmet. Eller så börjar du gå på pass, gärna sådana där du lär känna de andra deltagarna och känner dig lite skyldig om du inte kommer varje vecka. Flera gym erbjuder numera träning och viktminskning i mindre grupper, på SATS heter det "Small group weightloss", om du dels har betalt för att vara med i en sådan och dels är en av endast sex medlemmar är det också större chans att du känner att du måste delta. Eller slå vad med din sambo/mormor/kollega om vem som kan gå flest antal steg på en vecka. Var tuff! Se på ditt psyke som en schackmotståndare; du måste alltid ligga ett drag före.

Okej, sen maten. Spontant tänker jag att du, om du främst har problem med sockerberoende, borde prova LCHF. Det handlar nämligen inte om att stå emot det där galna suget - det handlar om att aldrig känna det! Jag vet att LCHF har omvänt många godisråttor. Men det gäller att du läser på ordentligt, kolla in min väns blogg, Framtidsjeansen, hon har en bra LCHF-skola som du hittar här.

Om suget ändå hinner kicka in, i mitten här hittar du några tips. Slutligen. Något som jag sagt tidigare här i bloggen men som är värt att sägas igen: det är inte när du råkar överäta något enstaka tillfälle som förstör något. Det är när du, efter det tillfället, tänker "okej nu har jag ändå sabbat allt så då kan jag lika gärna skita i det här". Lycka till nu! Du KAN! Kram!


Katarina: Elbe! Jag är helgrön på det här med styrketräning. Var inne på Styrkeprogrammet och läste på lite om olika styrkeupplägg. Tänkte köra 3-split och då rekommenderar de uppdelningen överkropp (armar/axlar/bröst) - bål (mage/rygg) - ben/rumpa. Har dock sett att flera träningsbloggare (inkl dig) mixar grupperna mer och kör typ rygg/biceps, ben/axlar osv. Vilket är bäst och varför? :)

Elbe svarar: Hejsan Kattis! Kul att du ska börja styrketräna. Jag kan mest tala för mig själv och då handlar det om att jag väljer och vrakar lite bland de muskler jag vill ska utvecklas mest. Till exempel kör jag axlarna utan att använda armarna i någon annan övning under det passet; då är de starka och pigga då det är dags för dem att jobba. Det här är ett pusslande som man kanske ägnar sig åt först då man tränat ett tag. Men det är klart att det finns en tanke bakom att blanda. Om du tränar hela överkroppen i ett pass så kommer armarna antingen (om du kör bröst först) vara helt slut då det är dags för armträning eller (om du kör armar först) vara rätt veka då de ska stötta upp i bröstövningarna (vilket i och för sig kan vara en fördel för då kan du isolera bröstet). Ja, du ser. Det finns fördelar och nackdelar med allt. Jag tycker du ska börja med ditt upplägg eftersom du är grön på området som du säger. Sen kommer det ge sig självt om ändringar krävs, du kanske märker att någon muskelgrupp släpar efter eller drar iväg.

3 kommentarer:

 1. Måste bara få instämma! :) den hemsk bulimin jag har i min ryggsäckar har gjort att jag alltid måste kämpa mot sug av olika slag! Särskilt socker! Sär kommer LCHF in och är riktigt bra anser även jag! Det
  Är så lätt att när man går ner i vikt sätter i gång någon hemsk soppdiet, men det får ju inte. Man måste se til att ändra sin livsstil till något man faktiskt klarat av att leva med! Samma gäller träning, jag ändor gym och gruppträning, men det för inte alla. Seb tror jag att man måste ge alla fall gruppträning fler chanser då det kan vara knepigt i början med koeregrafi och andra rörelser. Man måste tro åå sig själv och inte ge upp! Alla kan! :) kramar

  SvaraRadera
 2. tycker det är himla fint att du svarar så omsorgsfullt på dina kommentarer! tack! :)

  SvaraRadera
 3. Rebecca: Det låter fint! Kramar till dig!

  Katarina: Vassego, det är ju intressant det ni undrar ;) Kram!

  SvaraRadera