onsdag 14 september 2011

Recept: Plättar/raggmunk på blomkål fulla av protein

Ännu ett stordåd i köket! Det här blev min lunch. Mycket gott och mättande.

Jag åt turkisk yoghurt + lättkesella + grönsaker till.

Antingen gör du dessa på överblivet blomkålsmos (blanda isf i de ingredienser ur receptet som moset inte redan innehåller från början), eller från scratch:

2 små/en stor portion
150g frysta blomkålsbuketter
2 ägg
1 msk fiberhusk
100g ost, 10% (gärna smakrik, typ Västan lagrad)
salt, peppar, muskot
420 kcal, 50% protein, 45% fett, 5% kolhydrater / sats (killer stats va!)


Lägg blomkålen i en skål, ha över några matskedar vatten. Micra på full effekt i 5 minuter. Mixa samman med övriga ingredienser. Snåla inte med kryddorna! Stek i smör.

Smakar som matiga plättar eller raggmunk. Funkar finfint som tillbehör till kött t.ex. Smakar inte blomkål (trogen läsare vet att jag ogillar blomkål och då jag tog ut skålen ur micron idag fick jag nästan hålla för näsan).

1 sats ger 4 glasunderläggsstora, fluffiga plättar, jag åt två till lunch och blev mätt. Variationsförslag: Dra bort en äggula och lägg till en äggvita för mer protein. Byt ut en del av osten mot lättkvarg och/eller Philadelphia light för att sänka fetthalten. Ha i rivna morötter/broccoli/bacon.

Funkar för LCHF:are också, ni kan ju använda fet ost istället och kanske grädde?

3 kommentarer:

  1. måste depinitivt testa detta, låter spännande! // K

    SvaraRadera
  2. HAr en liten fråga... är inte så haj på det där med matlagning men kan man byta ut osten mot keso... eller blir det fel konsistens då? håller dom ihop sig.... kanske du inte provat det... jag får nog ta och experimentera lite själv kanske =)

    SvaraRadera
  3. Jisses vad goda dom här var!
    Skulle kunna okynnesäta direkt ur stekpannan=)
    Tack för ett toppenrecept!

    SvaraRadera