onsdag 14 september 2011

När resultaten inte syns i spegeln men på papperet

Styrke-Stina på ditt jobb försöker övertala dig att börja gymma. "I början kommer du öka vikterna enormt på bara några veckor!" säger hon och menar att det är så tacksamt för nybörjare att styrketräna.

Men du är tveksam. Du försöker gå ned i vikt och vill bli mindre - inte större. Och så länge du har några extra lager på kroppen kommer ju inte några muskler att synas tänker du.

Och jag håller med. Det är inte kul att gymma och se hur armarna växer - under allt hull. Och Styrke-Stina har nog ingen förståelse för att dina jeans börjat spänna över låren igen.

Att se resultat i spegeln är en kick som inte går att förakta. Bättre kondis, längre liv, mer ork - absolut. Men att se höftben som legat gömda alldeles för länge titta fram är också rätt grymt. Jag fattar.
Men om du tänker så här då: Nu, när du ännu är lite rundare än du önskar, kommer inte magrutorna synas i spegeln även om de finns därunder. Men de syns på papperet! Varje gång du gymmar - se hur dina muskler växer svart på vitt i din träningsdagbok. 10 kilo i bänkpress idag, 20 kilo nästa månad.

För du måste faktiskt styrketräna, det måste du. När du skalat av några lager så kommer skotten i din drivbänk fram och du kommer sluta känna dig sladdrig långt tidigare än om du bara tappar fett. Jag har vänner som har ett BMI under 20 men som klagar över att magen rinner över byxlinningen på deras jeans i storlek 23, och på att de har gäddhäng. Lösningen heter inte fettminskning utan muskler.

Som en bonus på slutet: Då du har byggt de där musklerna, kommer de jobba gratis. Du har då din alldeles egna inbyggda lilla fettförbränningsfabrik. För those babies kommer kräva energi dygnet runt, även då du ligger i soffan och kollar på Desperate Housewifes.

Pick up that kettlebell.

8 kommentarer:

  1. Fuck yeah :D
    skitbra inlägg!! Alldeles för många tjejer som är rädda att de ska bli stora, och de där musklerna är ena riktigt krävande kaloriförbrukare!

    SvaraRadera
  2. Alltså Elbe! Jag måste bara tacka dig, hinner inte kommentera så mycket som jag vill, men jag läser ett par gånger om dagen och du ger mig så mycket inspiration! Så många bra recept, tips och trix, övningar och allt! Keep it up, keep it up!

    SvaraRadera
  3. du är så äkta, ärlig och en riktig inspirationskälla rakt igenom! mycket bättre än de andra träningsbloggarna där tjejerna aldrig haft problem och inte erkänner sina brister.. tack!!

    SvaraRadera
  4. Jag är en av dom där som vågar vara tjock å stark :-)
    Gymmar hårt nu under bygg-period, äter massa och ser mig växa trots att jag eg kanske i andras ögon hellre skulle behöva droppa 15 kg.

    Har helt hittat min grej, jag älskar att vara stark med muskler även om dom ligger lite gömda under fluff.

    SvaraRadera
  5. Tack alla vad gulliga ni är!

    Jennie: Fasen va bra! Jag tycker definitivt det är skitsnyggt med muskler och kurvor ihop, slår skinnyfat-looken med hästlängder!

    SvaraRadera
  6. Vilket inlägg!
    Du har verkligen rätt! När jag vägde 10 kg mindre än nu var jag inte nöjd, för jag hade "putande" mage, gäddhäng osv.
    Idag är jag inte sjuk längre och har insett att man måste äta för att leva. Jag trodde att jag skulle få synliga muskler om jag var smalare, men hade i själva verket inte några stora muskler.
    Ett jättebra inlägg, för jag tror att det är många som missuppfattar detta, och svälter sig själva!
    tack för en jättebra och inspirerande blogg!

    SvaraRadera
  7. Hurtbullen: Så kul att du är frisk. Du får var vaksam på dig själv, sjukdomen brukar alltid ligga på lur. Tack för beröm och lycka till!°

    SvaraRadera