torsdag 15 september 2011

Fråga: Post-formtoppning

Katarina: Elbe! Jag är nyfiken på vilka förändringar som har skett sen du avslutade din formtoppning. Känns kroppen annorlunda? eller ser annorlunda ut? Har måtten förändrats? vikten? styrka? kondition? humör? Har funkar det att inte ha så strikta riktlinjer med kosten? Ofta tycker jag det är lättare att helt avstå än att äta lagom, har du hittat en balans? Och vad tycker du om de förändringar som har inträffat? Nyfiken som sagt! :)
Hej Katarina! Bra fråga. Jag tror jag svarar punkt för punkt! Men först tänkte jag berätta hur mitt leverne skiljer sig nu från då för er läsare. Just nu är jag ju inne i min fria period där målet är att låta livet leva åt mig. (Sen kommer en fokusperiod igen: muskeluppbyggnad).

Jag tränar omkring 5ggr/v, promenerar rätt sällan och verkligen inte varje dag utöver träning som under formtoppningen. Jag tränar inte efter något schema ännu och inte med långsiktiga mål, jag bara 'njutningstränar' det som faller mig in. Eller inte faller mig in.

Jag äter fortfarande rätt mycket av samma nyttiga mat - men mer. Och räknar inga kalorier. Frukostarna är oftast perfekta men middagen blir det som serveras; lagar jag blir det rätt nyttigt, lagar Mr kan det bli både och ;) Jag äter rätt mycket skit. Eller skit ska jag inte säga, för gott är det! Exempelvis kan en subwaylunch förekomma någon gång i veckan, smågodis eller choklad 1-2 kvällar i veckan, jag tackar inte nej till fikabröd, jag äter middag på restaurang utan att syna menyn och räkna efter. Jag äter helt enkelt som det faller mig in helt enkelt, det som korsar mitt bord.

Nu till dina frågor:
 • Kroppen ser rätt likadan ut. Jag trodde att jag rätt snabbt skulle få ett lager extra fett på mig som ett skydd mot framtida 'svält'-perioder (som kroppen uppfattar kcalminus) men det har inte hänt. Musklerna bränner väl bra. Däremot märker jag av att jag har mer vätska i kroppen pga ökat kolhydratintag. Så jag ser nog inte lika 'deffad' ut... tror jag? Ni får kolla bilderna : )

 • Musklerna på överkroppen har fått fart av de extra kalorierna. Ser skillnad!

 • Måtten tog jag inte tidigare (blev aldrig av), jag vet bara att midjemåttet var kring 65 och det är det nog nu med.

 • Vikten är densamma, ligger mellan 62-63 hela tiden.

 • Styrkan ökar ständigt! Kanske för att jag fick in en bra gymrutin.

 • Konditionen förbättrades ju inte nämnvärt under formtoppningen, det skulle behövts mer vila och mat då. Inte sedan heller, det är min svaga sida tycker jag. Det ska fokuseras på under min löpperiod i vår!

 • Humör? Jag känner mig superpigg och glad de dagar jag tränat, tyvärr har jag blivit lite endorfinberoende och känner märkbart av de sänkta nivåerna i kroppen de dagar jag inte rör på mig. Det är helt sant!

 • Att inte ha så strikta riktlinjer med kosten är otroligt skönt. Jag lever i en lyxig balans nu - äter jag på ett avslappnat sätt och behåller ändå min kropp. Frågan är om det håller i längden...

 • Jag har inte hittat någon vidare balans just nu - men det är inte meningen under den fria perioden. Det är absolut lite 'allt eller inget' över det hela (få kalorier från nyttig mat, fler kalorier från onyttig, summan blir plus/minus noll - därför går jag inte upp i vikt, för er som undrar).

 • Angående förändringarna, jag tycker det är väldigt kul att jag behållit så många av mina 'nyttiga' vanor. Förut kunde jag till frukost äta rostmackor och müsli av slentrian, nu känns det lyxigt bara att äta en skål gröt istället för en skål keso... jag är nöjd med mittemellanval i många fall känns det som! Jag är förvånad att kroppen ser likadan ut, nästan så att jag är lite besviken eftersom jag jobbade mycket mentalt med innan att acceptera ett visst kommande 'förfall'... men vi får se vart styrketräningsperioden och dess planerade matintag tar mig! Jag gillar också att jag fått sån rutin på träningen och lärt mig så många nya saker som jag har användning för.

4 kommentarer:

 1. Vad kul att du liksom har hittat balansen och kan behålla din grymma fprmtoppning // K

  SvaraRadera
 2. Kul, bra, super blogg!! Jeg er med!
  Kram fra Norge :D

  SvaraRadera
 3. K: Tack!!

  Norskan: Va kul! Jag har precis börjat kolla på några norska hälsobloggar, ni är ju riktigt aktiva därborta :)

  SvaraRadera
 4. Ja, det er mange mange trenings- og helseblogger her men jeg har ikke funnet noen andre som er så treffsikker for meg som din - du minner meg rett mye om meg selv (jeg er ikke like disciplinert og flink å trene (enda), men jobber med saken:) Samme alder, høyde og vekt (og var også litt blubb før..;) Så, takk for at du deler - jeg henger meg på i dragsuget!! Hiilsen Eline

  SvaraRadera