söndag 11 september 2011

Några frågor, några svar!

Har du kommenterat men inte fått svar? Förlåt bejbs. Här kommer några!

Anonym
: Först och främst vill jag tacka för en superinspirerande blogg! en av mina absoluta favoriter. sedan har jag även en fråga ang. träning. Jag håller just nu på att gå ner i vikt och detta är ett ganska långsiktigt projekt framöver. jag tränar kondition, i form av långa powerwalks och ska väl inom en närmre tid ta tag i löpningen. Men jag har sedan innan styrketränat en hel del, och det är styrketräning i form av maskiner jag brinner för. dock inte det optimala vid viktminskning, vad jag förstått. så därav till min fråga; hur mycket är optimalt att styrketräna i veckan - i kombo med kondition (nästan dagligen) - för att få¨en säker viktnedgång, men ändå tona kroppen undertiden och påbörja muskelbyggnad. take care and keep up the good work!

Svar: Hej och tack för ditt fina beröm! Glad jag blir!

Först och främst - "viktnedgång" - det är väl fett du vill bli av med? Särskilt då du styrketränar kan vågen bete sig styggt och förvirrande så vi kan väl tala om fettförlust istället. Bara så att vi klargör ditt fokus.

Jag har ingen åsikt om hur mycket eller hur ofta du bör träna styrketräning. Däremot så tycker jag det är viktigt att du tränar pulshöjande konditionsträning regelbundet (minst 4ggr/v, komplettera med promenader). Sen får du själv fundera över hur mycket styrketräning du kan/vill/orkar komplettera med!

Mitt bästa förslag är att du kör cirkelträning; en utmärkt kombo av kondition och styrka där du ser till att behålla hög puls mellan styrkeövningarna. Antingen genom att göra dem alla snabbt i följd eller genom att göra pulshöjande konditionsträning emellan, hoppa rep till exempel! Du sparar tid, du bränner fett. Yey!

Anna: Hej Elbe! Din blogg är finfin :) Har du tid med några frågor?
1. Vad tar du för vitaminer, alltså i pillerform?
2. Proteinpulver. Jag har precis köpt det för första gången (det heter Farings slow Vanilla icecream ungefär) och blandat enligt Olga Rönnbergs recept tex glass, jättegott. Men det är aspartam i, hur bra är det egentligen? Du oroar dig inte för att använda sötningsmedel?
Hej hopp

Svar: Tack söta du!
1.Just nu äter jag en vanlig multivitamin från Apoteket, något med Sport heter den? Jag äter mycket fisk, om jag inte gjorde det skulle jag ta en Omega3 också.
2. Det finns aspartamfria proteinpulver, men de är ju så klart inte så goda... Jag tänker inte så mycket på det negativa med sötningsmedel måste jag erkänna. Jag väljer mina strider och just nu är det andra saker som jag först vill förbättra med mina kostval, så som att äta mer ekologiskt. Men målet är väl i framtiden att sluta med sötningsmedel. Jag åt det mycket sällan som gravid eller ammande! Jag råder alla som äter sötningsmedel att läsa på och fatta sina egna beslut. Farings Slow är för övrigt utmärkt att göra någon god kvällsmåltid på.

Anonym: Hej!
Tack för en superbra träningsblogg, riktigt inspirerande! Jag har en fråga angående att forma kroppen. Har gått ner ca 10 kg på ett halvår,tappat flera centimeter överallt utom på mina vader! Jag äter hälsosamt, styrketränar 2 ggr/vecka samt löptränar 3 ggr/veckan. Har du några tips över hur jag ska få slankare vader?

Svar: Tack så mycket!

Ja du, stora vader - skitsvårt att bli av med. Jag vet många med ditt problem. Som jag ser det har du tre alternativ:

1. Satsa på att tappa ännu mer fett, även om vaderna är din mest envisa depå kommer det förr eller senare ramla av. Men. Du riskerar att bli ett tuttlöst benrangel på vägen. Jag har inte samma problem med rumpan. Där sitter allt mitt. Man får liksom välja.

2. Överträna vaderna. Om det inte är fett utan mer muskler som ger dina vader volym, kan du faktiskt ta ned muskelstorleken genom att överträna dem. Lite av ett proffstips, jag vet, men det är vad fitnesstävlande gör då inget annat hjälper.

3. Gilla läget och satsa på att bygga upp axlar + lår för att ge en illusion av en jämn kropp istället. (Väldigt trist och PK tips, jag vet, så jag skrev det sist...)

2 kommentarer:

  1. Vilket bra tips om att överträna vaderna, logiskt egentligen men inget jag hade klurat ut själv, har du tränat för fitness tävlingar? // K

    SvaraRadera
  2. Nepp, det har jag inte. Jag har tävlingsskräck! Men vem vet - kanske någon gång :)

    SvaraRadera