onsdag 29 augusti 2012

Recept: Hemgjort mandelsmör

Dags att sluta betala löjliga summor för miniburkar i affären. Rosta valfri mängd mandel i en stekpanna 5-10 minuter med lite flingsalt. Passa dem så att de inte bränns! Häll i matberedare eller kör med stark mixer. Lääääääänge. Typ tio minuter! Men pausa då och då så maskinen inte blir överhettad : ) Rätt vad det är blir det smör! Smaka av med salt, krydda om du vill, förvara i kylen. Ha en klick i smoothien, bre på frökex, ät med sked ;-) Supergott!

18 kommentarer:

  1. Gör typ en burk i veckan, finns inget bättre!

    SvaraRadera
  2. jag gillar inte mandelsmör så mycket, däremot har jag gjort hemgjord nutella som blev sjuuuuuuuuuuukt god och istället för socker hade jag stevia strö från ica!

    SvaraRadera
  3. TIO minuter, BARA?! Vad är det för supermixer du har? Jag har fått köra nästan en timme någon gång, men ändå värt det för det blir så. himla. gott. Mandelsmör är min eviga (hoppas jag!) kärlek.

    SvaraRadera
  4. Visst kan man ta vilka nötter som helst?! :) Borde ju funka tycker man ju iaf!

    SvaraRadera
  5. Kan man inte hacka det först? Eller missuppfattade jag receptet? Har aldrig provat mandelsmör, men det låter kul!

    SvaraRadera
  6. Jag har gjort på hasselnötter - jäkla gott i äggmjölk! :)

    SvaraRadera
  7. kan göra med vilka nötter som helst typ!
    jag gör mandelsmör, jordnötssmör, hasselnötssmör...! just try!!!

    SvaraRadera
  8. Hasselnötssmör är min nya kärlek.
    Men min blender är för klen, måste skaffa mig en riktig mixer!

    SvaraRadera
  9. Brukar göra eget jordnötssmör. Rostar i ugn och häller på lite salt när jag mixat färdigt nötterna. Om jag vill ha crunchy slänger jag i några hela nötter i smöret och mixar bara en liten stund så det blir bitar. Har länge tänkt göra mandelsmör så nu ska jag göra det bara mina mandlar som jag beställt kommer.

    SvaraRadera
  10. Åh va smart, ska jag testa!!! :-)

    SvaraRadera
  11. Ska lätt göra! My god en liten burk i butiken kostar ju 70 hutlösa kronor!

    SvaraRadera
  12. Mm det måste jag testa! Jag har gjort nötcreme/nutella på liknande vis. Farligt gott!

    http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/08/21/notcreme-en-nyttigare-variant/

    SvaraRadera
  13. Gott gott! Men ett tips: förvara det i glasburk! Jag har hört att feta livsmedel tar åt sig de farliga ämnena i plasten (precis som att man inte bör micra i sin plastmatlåda osv)... Även om jag inte är säker på att det stämmer tar jag glas just in case!

    SvaraRadera
  14. Mmmmandelsmöör.. *går zombieartat mot kylskåpet med en sked i handen...*

    SvaraRadera
  15. tack för tipset!
    ska göras i början på nästa vecka. :)

    SvaraRadera
  16. Ett annat mandeltips http://www.matvett.se/blogg/saltrostade-mandlar

    SvaraRadera
  17. Hej! När jag mixar så fastnar all hackad mandel under bladet eller på kanterna av maskinen och kniven går i tomma luften. Blir inget smör av det....Är det bara jag som har det problemet?

    SvaraRadera
  18. Tålamod!

    Skrapa ned/fram det, kör igen, skrapa osv. kan ta typ 20 min....

    SvaraRadera