torsdag 30 augusti 2012

Av med oskulden

Jahapp, så har jag kört mitt livs första (officiella) Crossfit-pass dårå. Jag deltog i en gruppövning imorse, en recap:

Det var inte en skock testosteronstinna killar i 20-årsåldern som samlats i gymmet imorse. Snarare mestadels donnor i min egen ålder eller äldre! Så härligt! Men kroppsligt var de nog yngre än mig, wow vilka starka damer :-)

Vi gick igenom en övning, körde ihop i par och avslutade med en WOD (workout of the day) på tid. Overhead squats (knäböj med stång på sträckta armar), min stång vägde blygsamma 12 kilo tror jag, varvat med burpees, ett jämfotahopp över skivstången mellan varje burpee dessutom ;-) 15 reps av varje sen 12, 9, 6 och allt skulle ske inom 10 minuter. Jag hade 10 sekunder till godo och var hyfsat slut efteråt :-) Men ingen kräkvarning! Bara så där härligt röd-i-ansiktet-slut.

Kämpade mest med att göra tillräckligt djupa knäböj och hålla balansen på stången samtidigt (dumt att jag körde en massa knäböj igår.....)

Burpeesarna (säger man så?!) gjorde de flesta tycker jag inte genom en armhävning ned utan snarare genom att kasta sig i golvet efter plankpositionen... måste kolla upp det där ;-)

Tio poäng för gemenskapskänslan, tjejerna skakade hand med mig redan i omklädningsrummet. Inte riktigt som på SATS, men så är det ju bara något hundratal medlemmar! Tyckte heller inte andras synpunkter kändes påträngande så som jag fruktat, kan bero på att jag fick beröm och pepp ;-)

Summerat trevligt, väldigt lärorikt och lagom uttröttande, så himla glad att ingen illvilling bestämde sig för att totalt köra slut på mig som ny. Om man är ovan att träna blir det nog en chock men jag har tydligen varit hyfsat duktig på att pressa mig själv innan eftersom intensiteten inte kändes extrem ;-p

P.S. Kom på efter passet att jag inte, som jag gjort i alla år (mindre nu men fortfarande ibland), tittade på de andra tjejerna och tänkte "hon är snyggare än jag", "hon har fastare rumpa", "hon har plattare mage". Vad tänkte jag då? Jo, jag tänkte ingenting. Jag hade ju fullt upp med att fokusera på träningen och lära mig! :-)

CrossFit kan nog vara bra för att ytterligare förbättra min personliga kroppsrelation!

23 kommentarer:

 1. Vad kul! Härligt kämpat! Ikväll är det dags för mitt 3:e crossfit pass, alltid lite pirr i magen innan.... : )

  Finns tydligen två olika varianter av Burpees, berättade min kompis på förra veckans crossfitpass när jag också var frågande till hur burpeeserna utfördes. Istället för armhävning ska man ta i med bröstet i golvet innan man går upp igen.

  SvaraRadera
 2. Bra och allsidig träning. Låter härligt med gemenskapskänslan, mer sånt till träningsfolket!

  SvaraRadera
 3. Armhävningen i burpeen blir ju när du trycker dig upp på raka armar från helt utsträckt med bröstet i golvet......

  SvaraRadera
 4. Marie: Aha, ska läsa på.

  Anonym: ...............så man ska inte gå ned som en vanlig armhävning och använda sin styrka då utan bara låta gravitationen göra sitt.....................................? För det var ju nedvägen jag skrev om ;-)

  SvaraRadera
 5. Tävlingsstandard föreskriver bröstet i golvet. Inte mätbart på tävling utan det!
  Du tar väl emot dig med armarna på nedvägen? Du slänger väl dig inte med bröstet före?!

  SvaraRadera
 6. Trevligt bemötande för övrigt...

  SvaraRadera
 7. Aaaah...skriv inte så....äldre. Och damerna. Aaaaahhhh....ålderskris ;)

  Härligt pass du fick vara med om :)

  SvaraRadera
 8. Men herregud alla idioter! Anonym: DU skrev en hyfsat syrlig kommentar. Elbe svarar och förklarar sig och pikar dig lite genom att härmas med punkterna, men med en smiley på slutet. Och du svarar ÄNNU mer syrligt och har dessutom mage att klaga på henne? Vill du att hon ska komma och sitta i ditt knä eller? Vart är världen på väg...

  SvaraRadera
 9. Anonym: Snacka om att inte kunna smaka sin egen medicin haha, vilken surkart.

  SvaraRadera
 10. Elbe skrev väl att De andra just slängde sig med bröstet före, inte att hon tyckte att man skulle göra det...?

  SvaraRadera
 11. Tina: Alltså äldre än MIG hehe, menade jag. Inte äldre som i en äldre medborgare ;-)

  Anonym: Läs det Dantes mamma sa. Och för all del det Hannah sa ;-)

  SvaraRadera
 12. Åh vad jag blir avis, hade hemskt gärna velat gymma. Men denna veckan är gymmet i Skara stängt pga av flytt, nya lokaler from måndag och det kommer förhoppningsvis kicka i gång min tränings motivation igen. Men först ska focus ligga på Tjejmilen på lördag...

  SvaraRadera
 13. Härligt! Kul pass :-) Och ja, burpees i boxen är utan en regelrätt armhävning, men som sagt, du tar ju emot dig och trycker upp dig, men nja, en armhävning kan man knappast kalla det. Skönt det tycker jag :-)

  SvaraRadera
 14. Åh jag saknar morgonpassen och nästa vecka kommer det inte bli några heller eftersom det inte passar med mitt jobbschema. Lät som ett roligt pass. Skulle gärna köra det om det inte var så att jag fortfarande inte kan göra OHS utan smärta.

  SvaraRadera
 15. Åh, vad härligt! Det är preciiis så jag hoppas att det ska kännas när jag själv väl kommer iväg på crossfit! *drömmer* Gäller bara att det blir några platser lediga här, hmm, lär ju inte hända, haha.

  SvaraRadera
 16. Vad härligt att läsa att det gick bra! Planerar själv att köra mitt första crossfitpass snart.... Skoj, men lite pirrigt :). Verkar som en kul träningsform, och framförallt bra.

  SvaraRadera
 17. Låter härligt!
  Som jag fått det förklarat så är intensiteten i en wod så pass viktigt att övningar ska göras så ekonomiskt som möjligt - därför görs exempelvis burpees utan strikt armhävning. Det verkar även kunna innebära att om man måste göra sina Push-ups på knä för att hålla tempot så gör man det, osv. Men att det också är individuellt, tycker man teknik är viktigare så fokuserar man på den och accepterar en sämre tid/färre varv. Men rätta mig om jag har fel, alla som vet!

  SvaraRadera
 18. Jag tror att det är lite så som Astrid säger att intensitet är det man är ute efter samt att det är lite mer funktionellt och kanske så vi använder kroppen till vardags men jag är intygen expert jag heller :)

  SvaraRadera
 19. Ha, ha det var ju tur det ;) (som svar på kommentar längre upp om ålder). Tur att man känner sig som 20 fast man snart är det dubbla (huh). :-D

  SvaraRadera
 20. Vill också köra crossfitt, men tror inte det finns något sånt i Jönköping, någon so m vet?
  Måste även göra lite smygreklam för på Friskis och Svettis har dom HIT och cirkelfyspass som jg tycker påminner om crossfitt!! Så alla friskismedlemmar tummen upp ;)
  Förresten, gillar din blogg haha älskar alla dina inlägg, har blivit beroende av att gå in på din blogg ^^
  //Sara

  SvaraRadera
 21. Hrmm.. läser din blogg från och till och blev lite fundersam över detta inlägg med ditt "första Crossfit pass" - är det inte så att du tränat det ganska länge? eller hur är det du menar?
  Kanske finner jag svaret om jag läser alla inlägg bakåt som jag missat mellan varven men just nu är jag alltför nyfiken på vad du menar för att ta mig tid till det... =)

  SvaraRadera
 22. Cissan: nä då blandar du nog ihop mig med ngn? :-) Jag har precis gått med i en box och aldrig ens gått på ngt prova på-pass. Har gått på ett crosstrainingpass på SATS än gång samt ngn gång kört på eget hand CF-liknande workout men jag är helt grön :-)

  SvaraRadera