söndag 19 augusti 2012

Ett kanske för crossfit?

Åh, ni inspirerande tjejer som tränar crossfit ni gör mig avundsjuk och sugen!

Sen jag hörde talas om crossfit, någon gång för ungefär ett år sen (fast det tog mig nog ytterligare ett år att fatta vad det faktiskt handlade om) så har det tilltalat mig. What's not to like liksom; intensiv och rolig träning med gymnastiska inslag (jag gick på barngymnastik som liten och var inte bra så en revansch är man ju alltid sugen på) och mätbara framgångar. För att inte tala om de där supercoola gymmiljöerna eller ja boxar som det heter och det faktum att man kan ha knästrumpor utan att någon höjer på ögonbrynen ;-)

Men hittills har det ju varit så att förutsättningarna för mig att träna crossfit inte varit så goda. Jag jobbade hemifrån förut (långt till närmaste box), hade dessutom SATS-kort och inte ekonomin riktigt för vad det kostar att vara medlem i en box i Stockholm. Nu har allt ändrats; jag jobbar i stan, har lön och friskvårdsbidrag. Samtidigt så jobbar jag ju på världens bästa ställe hälsomässigt med ett fullt utrustat gym i huset och dessutom gratis klasser man kan ta varje dag. Utöver detta vill jag träna löpning (som jag kan göra till och från jobbet), bikramyoga ibland och förstås hemmaträning i form av KB-pass och liknande, blir det inte så mycket tid över.

Samtidigt så, när jag satt häromdagen och gjorde mitt styrketräningsschema kände jag att "näe, det här har jag ju redan gjort, jag vill ha något nytt".... och dessutom pratade jag med Mr om mitt oanvända friskvårdsbidrag på ett antal tusenlappar som inte behövts ännu då jag tränar gratis på jobbet.

Någonstans där föddes en idé om att "men jag får ju träna på lunchen (har utöver det 1 personlig timme + en grupptimme som jag kan träna på arbetstid) och många WOD:ar (CF-pass) är ju bara 10-30 minuter, om jag skulle hitta en box nära jobbet..." och jag tänkte att, om jag får in 2-3 lunchpass/vecka så kan jag addera ett kvällspass (för just nu är jag inte borta och uppbokad ngn kväll i veckan) och kanske köra någon morgon också, då skulle det kunna bli en hyfsat insats ändå.

Well. Vi får se. Men jag har lyckats hitta en box som inte ligger allt för långt bort (jag kan uppvärmningsjogga dit på 10 minuter) och de har några få platser kvar. Ska eventuellt träffa dem och snacka i nästa vecka om möjligheterna och kolla in utbudet.

Ni CF-frälsta, hur mycket tid måste man lägga i boxen? Räcker det om jag går på 2 längre, ledarledda teknikpass/vecka och kör resten bara wod:en? Hur mycket tid måste man lägga kring wod:en, dvs uppvärmning före, måste man köra teknik efter osv?

12 kommentarer:

 1. I våran box är passen en timme och då ingår "allt". Jag upplevde, och upplever fortfarande, att det faktiskt krävs en hel del tid i boxen. Att som jag gjorde förut, även gå på gym och annat, det blev för mycket. Jag kunde t ex ha kört biceps och axlar dagen innan, komma till boxen och så var det bara pullups och armhävningar i woden. Inte bra! För att verkligen få ut helheten av cf av det "krävs" nog att man kör mestadels i boxen. För att känna att man verkligen blir bättre på alla moment, eftersom det annars kan ta för lång tid mellan gångerna.

  Sen beror det ju på vem man frågar... De som är helfrälsta säger "inget annat än boxen räknas" medan andra säger "gör som du vill, huvudsaken är att du mår bra". Jag tillhör den senare gruppen, och kör ju löpning parallellt just nu. Men att både gymma och crossfita känns som det krockar.

  Du kommer att ÄLSKA det när du testar, och så tänker jag att om du går på två pass i veckan så kan ju dina hemmapass och gympass på jobbet ändå vara "wodar". Fast att du kör på egen hand, inte i boxen? Men att kombinera med regelrätt styrketräning, nja, jag vet inte...

  Sen tänker jag att du kanske VILL köra massa crossfit när du väl börjar, och gymstyrketräningen finns ju kvar! :-)

  Långt svar! Vi får dryfta det lite mer, snart!! :-)

  SvaraRadera
 2. Åh, tack för bra svar. Nej när jag tänker på det kan jag absolut tänka mig att byta allt gymmande mot boxen. Men behålla det andra; Slänga in lite yoga ibland och springa till jobbet, just becuase I love it!

  Ja vi får definitivt diskutera vidare live sen ;-)

  SvaraRadera
 3. Spännande detta.Jag har turen att ha crossfit-klasser på jobbet - men är också sugen på att köra på riktigt, i box. Samtidigt som jag är väldigt sugen på vanlig gymstyrka till hösten...hm. Får man fråga vilken box du tänker på Elbe?

  SvaraRadera
 4. Tyvärr vill jag inte gå ut med det Astrid, i den mån jag kan undvika det :) Dock finns ju det bara ett tiotal boxar i Stockholm så om jag fotar mycket så blir det väl uppenbart snabbare än hur det var då jag tränar på SATS eller jobbgymmet där majoriteten inte tillhör min målgrupp :)

  SvaraRadera
 5. Räkna med en timme per gång, även om själva WODen är intensiv och bra är det inte direkt fullvärdig träning bara det. Man behöver uppvärmning (ja, även om man uppvärmningsjoggar), skill och styrke-delarna också. Jag kör ungefär två gånger i veckan och varvar med löpintervaller, lite tung KB-träning, samt de två övriga sporterna jag håller på med. Det är roligt, även om jag själv föredrar de tunga styrkelyften framför gymnastikdelarna.

  SvaraRadera
 6. I småstäder som den jag bor i finns inte tillstymmelse till box. Men det går finfint ändå, med redskap man har hemma, på lekplatsen eller nåt enstaka besök på gymmet. Vi kör uteslutande crossfit just nu, min man ska vara med i sm i september. Sen behöver man ju veta hur och vad man ska göra så klart, men man måste ju inte alltid vara i en box.

  SvaraRadera
 7. Läs på mainsite: www.crossfit.com
  Följ den programmeringen så kommer du långt.
  För dig är det knappast nödvändigt att köra i en box, du kan lika gärna köra på ditt jobbgym.

  SvaraRadera
 8. Jag tränar i en box (i Stockholm faktiskt. Kanske är det samma som du funderar på :) ) Jag kör efter eget upplägg, men lägger in lite gruppträningspass då och då om det är nåt jag känner att jag vill köra. Dagens pass läggs ju alltid ut antingen kvällen innan eller samma morgon. Där jag kör har de också fokuspass, där de fokuserar på en övning. Jättebra tycker jag om man behöver öva extra på nåt.
  Poängen med kommentaren var att även om du blir medlem i en box så betyder det inte att bara måste träna där. Jag skulle lika gärna kunna köra mitt upplägg på vilket gym som helst, men det är ju så kul i boxen. Plus att man får experthjälp av tränarna där.

  SvaraRadera
 9. Sen har vi ju mig då va.. Jag har tränat i boxen här i stan typ 12 gånger och då bara på open gym. Jag har lärt mig allt jag kan om Crossfit på egen hand och via mailkontakt med min "coach"

  Det beror ju lite på vad du är ute efter. Jag menar de olympiska lyften är inget man lär sig på ett pass eller två. Det tar tid och ordet NÖTA borde nog vara mitt mellannamn. JAg vet inte hur många timmar jag lagt på att bara träna med pinne. Visst, nu är det lite annorlunda för mig då jag inte har någon instruktör som hjälper mig, men som sagt.

  Har du en box att gå till så testa dig fram. Gå på några pass för att få in känslan i hur passen är uppbyggda. Själva Wod:en är ju som sagt inte så långa. Mina brukar vara från 5-30 minuter. Igår gick jag 500 m utfallsgång. 21 min tog det.

  Ja, nu blev detta en lång kommentar och jag vet inte ens om du fick ut nåt av den, men jag tycker som bodycomf. Bara för att man tränar Crossfit betyder det inte att man inte kan träna annat

  SvaraRadera
 10. Ja, o så min tur då :) Jag skulle säga - lär dig lyften och de komplexa övningarna i box alt. med PT som har OL eller minst Lev1 utbildning i CF. När du kan lyften har du en bred bas och kan jobba själv. Kroppsviktsworkouts kan du göra i gymmet på jobbet, på väg till/ från jobbet eller hemma en ledig dag. När du väl kör på boxen kan du då köra främst wod:s som kräver redskap och få pepp, teknik och hjälp av medtränare och coacher. Det bästa med CF är ju att du egentligen inte skall vara bäst på nånting, du skall bara vara tillräckligt bra på allting för att komma först :), om det nu är det man vill, och det vill man tillslut, man vill liksom FAAAAN, va jag e bra :)!!!! Löpning e stor del av CF, o för att klara av flera av de gymnastiska övningarna krävs mycket god kroppskontroll, som du lättast klarar genom att träna hemma på grästmattan eller fotbollsplanen typ! Jag ser inget negativt i att blanda upp träningen med annat, du kommer dock att bli hooked rätt snabbt och känna att du inte vill "ödsla" tid på att köra annat för du vill hinna med den workouten och den workouten o den workouten :)!!! Kör hårt och gör det du tror på/känns rätt för din kropp. O ha kul på vägen!! CF boxar är världens öppnaste klimat och peppande stämning. Lycka till! Kram Sofia

  SvaraRadera
 11. som redan sagts så räkna med en timme. viktigt med uppvärmning med teknik. Vi kör styrka direkt efter uppvärmning för att sedan köra en metcon och sen stretcha. ibalnd går passen snabbare och då är det ju bara gött :)

  SvaraRadera