torsdag 9 augusti 2012

Höstplaner del 1: frisk insida


God morgon! Stora kaffekoppen för mig idag, är inte helt i fas känner jag... men det är ju snart helg.

Sitter och funderar lite på höstens fokus - hela kroppen kanske jag ska kalla det. Vill ju jobba med insidan mer, både var jag stoppar i mig och hur kroppen mår. En sak som jag vill få bukt med är ju dessa ständiga förkylningar, har skrivit en actionlist!

To do:
 • Äta D-vitamin och Omega-3 varje dag. Hur? Ta med till jobbet (eftersom jag äter min första måltid där) då kommer jag ihåg det bättre. Eventuellt kolla så att jag får tillräckligt med vitamin B12.


 • Vara mer försiktig och inte utsätta mig för smitta. Hur? Tänka på att inte ta i handtag och/eller tvätta mig efteråt. Skaffa våtservetter och en liten flaska handsprit att ha i nödfall i handväskan då aktiv smitta går på fsk och jobb.


 • Äta mat som stärker immunförsvaret. Hur? Läs på, handla hem, inkorporera med våra middagslistor.


 • Vara utomhus mer. Hur? Planera helgaktiviteter utomhus. Träna mer utomhus, t.ex. löpning.


 • Tvätta händerna oftare och mer noggrannt. Hur? Tvätta händerna med kotten på förskolan tillsammans innan vi går hem. Sjunga blinka lilla stjärna x 2 då jag tvättar.

14 kommentarer:

 1. Gillar din approach, summera problemet, hitta lösningar och sedan göra planen för genomförande:-) Låter som mitt jobb. Jag skulle lägga till sömn som en viktig faktor. Hoppas att vi alla får en frisk höst.

  SvaraRadera
 2. Jag sitter också med tankar inför höstens fokus. Både in- och utsida ska arbetas igenom. Det har hänt mycket det här året för mig, och jag tror att det ger mig andra förutsättningar för mitt fokus. Vissa saker går numera av sig själv som jag tidigare fick lägga ner mycket jobb på. Därför finns det andra bitar att ta tag i när det kommer till välmående, in- och utsidan. Det där med händer och handsprit är sannerligen något jag ska bli bättre på. Jag har flaskor hemma men jag är dålig på att bära med mig. Och det där med mer utomhus måste jag också anamma. Eftersom att jag ofta har en gigantisk rättningshög att sätta tänderna i tenderar jag att bli inomhus mycket även på helgerna, och det ställer krav på mitt eget engagemang för att se till att vara ute. Kanske framför allt välja mer utomhusträning istället för gymmet. Hmm, en fokuslista måste skrivas. Det känner jag!

  SvaraRadera
 3. Hej kära du, gillar verkligen din blogg!

  Jag tänkte bara bidra med en fundering. Jag har som du och många börjat köra periodisk fasta. Resultat när det gäller viktnedgång och mer synliga muskler definitivt MEN...jag är en sån som aldrig blir sjuk men för första gången på år ficjag tidernas värsta förkylning. Den varade i 2 ve veckor och jag undrar om det har samband med pf?

  Mini

  SvaraRadera
 4. Lotta: Ja sömn tänkte jag på, men jag är lyckligt lottad, sover alltid 7-8 timmar :)

  Cilla: Ja älska listor! Det gäller att vara konkret bara. Funderar också som du vet mycket kring mitt tänkande om kroppen och där är det svårare med en actionlist...

  Mini: Det är ju kanske lite av en chock för kroppen med omställningen, i början - det tror jag. Och visst kan det innebära att ditt immunförsvar försvagas, men nu gissar jag bara. Så länge den försvann och inte återvänder så... jag själv har dragits med mina förkylningar långt innan PF.

  SvaraRadera
 5. ÅH vad bra action list, den snor jag! Fast låter dig göra researchandet om hur man ska äta och härmas sen, såklart :-D. men noggrannare handtvätt, handsprit, utomhusaktiviteter och tillskott ska jag få till NU. Handtvättande och spritandet försökte jag öva med kidsen igår, inte helt lätt...

  SvaraRadera
 6. De där förkylningarna man drar hem från förskolan är ingen lek. Jag snor din to do-list rakt av :-)
  Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 7. Låter som en bra plan! Även jag försöker boosta immunförsvaret inför hösten, haha. Mitt primära fokus är att få magen i "perfect condition" och att det ska göra att jag klarar mig ännu bättre. Dvitamin och omega3 kör jag redan. Och Bvitamin borde jag ju verkligen få i mig med tanke på alla ägg jag äter.. Och vi är ruskigt effektiva på handtvätt efter att vi varit iväg nånstans *flinar*

  (Om du får i dig tillräckligt med Bvitamin märks genom att kolla vad du kissar för färg. Om det är sådär ruskigt lysillgult så får du absolut i dig tillräckligt och färgen beror på överskott som kommer ut har jag för mig.)

  SvaraRadera
 8. Tips för att förebygga förkylningar är att skölja näsan morgon och kväll. Tar cirka 1-2 minuter och är sjukt värt hälsovinsten för oss med toddlers :-)

  Forskningsartikel:
  http://www.swenurse.se/Sektioner-och-Natverk/Specialistforeningen-for-Oron--Nas-och-Halssjukskoterskor/Omvardnad/Nasskoljning/

  Finns att köpa i de flesta hälsokoster + hos Skandinavisk yoga och meditationsskola vid Odenplan.

  http://www.yoga.se/Butik/Naesskoeljningskannor/Bruksanvisning

  SvaraRadera
 9. Tack Elbe för en underbart härlig blog. Jag hamnade på den i somras och blev helt beroende. Du har verkligen en grymt skön stil -jag gillar det anonyma : ) och bloggen är super-überpeppande att läsa.
  Läste din lista för att undvika förkylningar ….jag har två troll i förskola resp skola och jag känner verkligen igen mig i att vara sjuk stup i kvarten. För ett år sedan gjorde jag en ”livstilsförändring” efter att ha läst boken isodieten. Sedan dess är det träning 2-3 ggr/vecka, inget smågodis från självplocken och isomat varje dag (förutom på fredagkvällar då jag och lilltrollet först bakar sedan smaskar chokladbollar… yepp the ”real stuff” med smör, socker och havregryn… hemskt va ; ) but we like it..). Utöver vanlig isomat så äter jag Probi mage (Probiotika tablett som finns på apoteket – eftersom en stor del av immunförsvaret visst finns i magen/tarmarna) och några ggr/vecka så dricker jag lite Reds Holistics (massa antioxidanter). Jag har minskat min förkylningsfrekvens drastiskt och jag mår överlag så mycket bättre. Svårt att säga exakt vilket av mina tilltag som gav mest effekt men ändå, förkyld 2 g/år istället för 10 gjorde mig glad. Nu får man se då det snart är höst igen… så Igår köpte jag en påse vetegräs för det ska visst vara bra och nyttigt… det blev en spännande grön drink …med underlig smak : ) … funderar om jag vill fortsätta dricka den…
  Men som sagt mina tips är Probi, Reds!
  Hoppas du och din familj får en fin och frisk höst och att du fortsätter blogga och förgylla tillvaron för oss läsare!
  Förlåt, förlåt att det blev dubbla kommentarer… jag råkade först klicka kommentar på ”fel” inlägg..den skulle inte vara på wrapkoma

  SvaraRadera
 10. jag märker att vi är många som har ahft en omtumlande sommar, mycket tankar, filosofiskt och Aha-upplevelser.
  Sitter själv med mina mindmaps som skall omvandlas till att-göra-listor.

  Det du tar med som många glömmer är just HURet, jättebra att man kommer fram till vad man vill, men utan en handlingsplan är framgångsfaktorn minskad.

  Jag ska fundera på det där emd att sjunga "blinka..." men min tanke är att ha med sig alkogel till de stunder då det som bjuds inte håller måttet.

  SvaraRadera
 11. Hej Elbe! Förra året drogs jag med ständig snuva och återkommande förkylningar som satte käppar i hjulet för mina träningsplaner. Har barn i samma ålder som dig så jag skyllde på dagisbaciller (men ungen var ju aldrig sjuk). Gick till läkare för jag ville ha utrett om nåt var fel med immunförsvaret. Efter tester visade det sig att jag var allergisk mot kvalster. På nåt sätt försvagades mitt immunförsvar så jag blev mer mottaglig för bacillerna. Jag hade aldrig gjort den kopplingen själv. Sedan jag började ta allergimedicin för ett halvår sedan har jag inte haft en enda förkylning:-)
  Kram Malin

  SvaraRadera
 12. Din todo lista påminner om min. Har också jobbat hårt med att hålla mig från förkylningar. Men för mig är det vinter/vår som är värst jan-april. Jag jobbade hårt med dessa "to do". Förkylningarna upphörde men jag vet inte om det rörde sig om mina krafttag eller om det helt enkelt var så att "förkylningstiden" tog slut. Nu har jag en längre period som jag ätit mer av dessa immunförstärkande vitaminerna så det kanske hjälper bättre då. Läste immunförsvaret även behöver glutamin en aminosyra. Har inte riktig koll på hur man får i sig det men det ska vara en av byggstenarna i proteinet. Vet inte om det gäller all protien. Hittar du något om det får du gärna dela med dig :)

  SvaraRadera
 13. Hejja dig! Vilken bra och konstruktiv lista, ska bli roligt att följa dig :)

  Jag vet inte hur din fördelning av näringsämnena ligger nu, men jag vill tipsa om att ett lågt intag av kolhydrater kan ge sänkt immunförsvar.

  Kram!

  SvaraRadera
 14. Lägg till dricka mycket vatten och sova bra så är listan komplett. Jag blir ofta förkyld på hösten och har skrivit en liknande lista till mig själv! :) har bunkrat med ingefärate på jobbet och färsk ingefära hemma som jag försöker dricka på morgonen. Min sambo tycker att det här med hälsa har stigit mig över huvudet men jag känner mig redan piggare! :)

  SvaraRadera