fredag 10 augusti 2012

Att springa med barfotaskor, ytterligare funderingar

I förrgår då jag sprang hade jag mina Merrell Pace Glove, (minimalt uppbyggda barfotaskor). 8K på ungefär 60-70% asfalt, resten hårt packad grusväg.

Jag reflekterade inte ens över att jag valde de skorna för en sån lång sträcka med mestadels asfalt, jag springer jämt i dem nu. Jag gillar mina Nike Free också (plattare än vanliga löparskor men mer uppbyggda än Paceglove) men jag har inte sprungit i dem, de är stabila och sköna att ha på gymmet samt då jag tränar utomhus.

När jag först fick mina Paceglove så var jag lite tveksam och tänkte, "jag provar springa en kilometer bara, ifall jag skulle få ont". Fast när jag analyserar det så har jag faktiskt mer ont då jag springer med mina rejält stötdämpande tidigare älsklingar Mitzuno. Då brukar en vag smärta under de första tio minuterna röra sig från fotleden upp genom benet och ibland sätta sig i knät, tills jag är tillräckligt uppvärmd.

Det enda jag saknar är den där studsiga känslan av att springa i uppbyggda skor! Jag får ha dem att promenera i istället. Med platta skor är man mer som en tassande tiger ;-) Så värst sköna att gå i är de dock inte. Och jag fick skavsår i början ovanpå foten för de sitter så tight över mina [ovanligt höga] fotryggar.

Lite klurar jag ändå över detta med att de är så fruktansvärt platta. Jag måste kanske läsa på lite mer och kolla på rekommendationerna, kanske springer jag för långt och på för hårt underlag med barfotaskorna, jag brukar tänka "så länge kroppen säger att det känns bra" men samtidigt vill jag ju inte få problem...?

Ni andra med barfotaskor, hur gör ni?

Och ni som kör med stötdämpade skor, kan ni tänka er prova barfotaskor, varför/varför inte?

När man säger barfotaskor tänker de flesta på de skor som finns på marknaden med tår, t.ex Vibram Fivefingers. Jag har läst på lite och så vitt jag kan utröna är de skor jag har identiska i uppbyggnaden och i belastningen (Paceglove har t.ex. en Vibram-sula). Dock väger PG mindre.

13 kommentarer:

 1. Jag vill gärna prova barfotaskor. Det känns nämligen som att jag snart är den enda som inte har provat. Jag älskar mina löparskor (kör typ alltid samma modell) men jag känner mig ändå sugen på att prova den där trippande känslan. För mig handlar det nog många gånger om pengar. Jag anser mig inte ha råd att köpa två träningsskor. Egentligen handlar det så klart om att prioritera och kanske är det bara en bortförklaring för att prova någonting nytt. Jag fyller trots allt år om en månad och det kanske är bra tillfälle att införskaffa ett par. Du kanske kan länka till de skor du har, eller till andra barfotaskor du tror på? Det känns lite som en djungel för mig :)

  SvaraRadera
 2. Jag invigde mina PG igår, endast 200 meter men det kändes!

  SvaraRadera
 3. Jag älskar att både gå och springa i mina vibram five fingers och kan inte tänka mig att "vanliga" löparskor någonsin kommer sitta på mina fötter under ett springpass.
  Ang. risken att skada sig så är mitt råd: Känn efter och göra inga plötsliga avanceringar vad gäller distans eller hastighet eftersom fötterna behöver tid på sig för att bygga upp sin styrka. Jag fick en överbelastningskada när jag sprang över en mil efter bara en månad som barfotalöpare. Det fick jag lida för i tre månader så det är inget jag rekommenderar :(

  SvaraRadera
 4. Jag beställde ett par paceglove men fick dem aldrig. Istället köpte jag ett par new balance minimus billigt i ny. Vi ram sula och jättelätta. Har bara pw:at i dem hittills men tycker de är supersköna! Har i te känt nåt i fötterna än, men jag tror det kan bero på att jag är gymnast och är van att träna barfota och tack vare gymnastiken har starka fötter från förr. Köpte också ett par lätta nike löparskor (lunarMTRL) och har inte känt nåt i benen trots att de varken stöder eller dämpar lika mycket som mina gamla..

  SvaraRadera
 5. Jag pronerar så mkt att det gör skitont att springa i barfotaskor :/ måste ha dämpande och uppbyggt.

  SvaraRadera
 6. Jag älskar löpning men har kämpat i flera år med smärtande benhinnor. Benet läkte aldrig trots att jag gjorde allt korrekt enligt läroboken. Vet inte hur mycket pengar jag har lagt på skor från löplabbet, hur försiktigt jag trappade upp löpningen efter månader av vila, likförbannat slog jag upp skadan så fort jag tog ett löpsteg. Efter ha läst forum efter forum tänkte jag att jag skulle ge barfotaskor en chans. Jag utrustade mig med ett par Nike Free (vågade inte löpa heeeeela linan ut) och kompressionsstrumpor och jag har inte haft ont sen dess. Nada ont. Uppbyggda skor kan slänga sig i väggen.

  SvaraRadera
 7. Jag kör också paceglove, har några par asics 2160 också.
  Nu använder jag asicsen vid dåligt väder. Jag trappade inte upp speciellt mycke. Sprang 1km, 2,5km och nästa pass 13km. Visst blir man öm under fötterna, lite skönt-ont:-)
  Springer mest asfalt.

  SvaraRadera
 8. Gå inte ut för hårt! Oftast kommer smärtan först när skadan är skedd. Av erfarenhet kanske det dröjer "sålänge" som 2-3 mån. Trappa upp försiktigt, trots att allt känns bra. Det tar längre tid för senor och ligament att bli starka än muskler.
  /van löperska

  SvaraRadera
 9. Har nyligen halkat in på din blogg, gillar den skarpt!
  Angående barfotalöpningen kan jag som sjukgymnast bara rekommendera att träna upp fart och längd i barfotapjucks LÅNGSAMT! Tycker 8 km på asfalt låter väldigt mycket, men det beror på hur länge och mycket du springit i dem tidigare? Risken för stressfraktur och diverse överbelastningssymptom vid långa distanser och hårt underlag för den ovana är inte så liten som många tror. Ofta kommer besvären rätt plötsligt och sen segdragna att bli av med, så även om det känns bra skulle jag alltid rekommendera en lång uppbyggnadsperiod där man tränar utökad längd, fart samt hårdare underlag.

  SvaraRadera
 10. Jag har sprungit mkt med barfotaskor och det har fungerat bra. Dock blir jag fort trött i benen när jag springer på asfalt. Tänker mig att asfalt kanske är lite väl hårt underlag när det gäller längre sträckor med fivefinges. För hård asfalt fanns ju inte på den tiden då man sprang barfota som vi är gjorda att springa.

  SvaraRadera
 11. Måste bara lämna ett boktips - Born to run! Läs den!!! Tack för en mkt trevlig blogg/ M som springer ca 4-5 mil i veckan men är i grunden en judoka.

  SvaraRadera
 12. håller med en av anonymarna. smärtan och skadorna kan ta en tid på sig att uppkomma. rekommendationerna som jag googlat fram är att lära sig gå i skorna först. när detta inte längre är obehagligt, kan man gå över till jogging, kanske 5 minuter åt gången EFTER ett konventionellt löppass. sen öka successivt allt eftersom fötterna , hälsenorna och vaderna vänjer sig. lycka till och kör på. // vibram fivefingers-löparen OCH uppbyggdsko-löparen

  SvaraRadera
 13. Har extremt mycket dämpning i mina skor nu men ska nog ta steget och testa barfotaskor.

  SvaraRadera