torsdag 16 augusti 2012

Man blir lite trött, ja. (om kostknas)

Efter semesterns utsvävningar i form av en hel del "vad som bjuds"-ätande och mer alkohol än vanligt försöker jag hitta tillbaka till en fungerade kost men det strular. Och jag blir så irriterad!

Problemet är att det krävs PLANERING - i form av veckoscheman, matlådor, planerad handling så att bra grejer finns hemma och energin och drivet för den planeringen har inte infunnit sig i detta hem ännu. Hos någon av oss. Snark.

Varenda dag är det "jahapp svindyr utelunch IGEN då" och jag är trött på och har ätit mig igenom precis allt hela centrala Stockholms [skrala nyttiga] utbud. Åt en sallad från Blueberry idag som var det enda jag inte provat och den var inte god. Och sen mellis efter jobbet "nähä allt är slut det blir två hårdkokta ägg IGEN eller fil och müsli som jag vet magen mår dåligt av". Och till middag anstränger vi oss kanske var tredje dag och lagar något fabulous och däremellan blir det mellismat och tråk och småätande.

Detta blir en ond spiral; jag äter dåligt vilket gör att jag mår dåligt i både mage och själ vilket i sin tur gör mig ännu mer seg och less och osugen på att lägga timmar på planering. Total olust inför att stå och baka och experimentera fram saker om kvällarna också, det är ju min grej annars. Blä!

Nä, jag har verkligen inte fått full snurr på det här med maten i livet ännu. En grön elev i livets långa skola. Men så har det ju varit struligt i si så där några decennium också. Vad är de dom brukar säga som ska tappa preggovikt, "nio månader upp, nio månader ner"? Well det är kanske så man ska tänka; 20 år av dålig kost, felinlärningar och allmän förvirran kring vilken mat som min kropp faktiskt mår bra av, 20 år att lära in rätt?

Den icke-goda salladen med nakenhavre. Blueberry I love you men - detta var bara för mycket tugg-tugg-kaninmat.


18 kommentarer:

 1. Det är helt okej att kräkas ut lite frustration. Jag tror att vi är många som har svårt att komma tillbaka till "planeringsmathjärnorna" efter en ganska lössläppt sommar. Kanske kan vi alla (både du och läsarna) ta ett gemensamt tag i saken och skriva ner våra bästa tips att komma tillbaka på rätt spår igen? Stor kram!

  SvaraRadera
 2. Panini är mitt tips! Vet ju inte var du jobbar, men det finns iaf relativt nära Blueberry - i Garnisonen! Deras sallader är mina räddare när matplaneringsorken tryter.

  SvaraRadera
 3. Panini e bra och om du sitter i city så är även Kalori ett bra val.

  SvaraRadera
 4. Ditt inlägg är jag. Har samma bakgrund som dig, förutom att jag inte står i köket och fixar läckerheter på kvällarna. Jag ligger mer i soffan och chillar med "tråkmellis" ist för middag.. MEN, jag kan kanske peppa dig genom att säga att du inspirerat mig otroligt mkt sedan jag börjat läsa din blogg!

  I magen ligger nu en asgod lax med fetaosttäcke som vi käkade blomkåls-"fried rice" till. Praise the lord - dina receptinlägg! TACK. Känner mig sjukt nöjd över att ha ätit lagad mat 2 ggr idag.

  Det där med planeringen är jobbigt, men absolut nödvändigt. Man har liksom inget alternativ. Go Elbe, du vet ju hur man gör! Annars hade inte jag suttit här mätt och belåten. :p

  En god gryta min mamma brukar göra funkar alltid när man får hjärnsläpp vid spisen:
  Lök + vitlök = svetta. Häll på krossad tomat. Krydda upp med syra som kanske lite vitt vin eller vinäger och en gnutta sötma som honung eller vad man nu sötar med. Fortsätt kryddningen med paprikapulver och ta antingen saffran eller curry som krona på verket. Glöm inte chili för sjyst hetta! Ett krav nästan. Lägg i räkor och koka inte för länge, annars blir de obehagliga gummistycken. Brukar äta med en stor hög riven zuccini & bönor men man kan ta vad han har.

  <3

  SvaraRadera
 5. Nä jag tänker på det brukar nog mamsi slänga på curryn (alt. saffran), paprika och chili medan löken svettas så frigörs smakerna ännu mer. Känns så proffsigt & luktar mumma i köket!

  SvaraRadera
 6. Känn lugnet och låt det bli lite som det blir ett tag. Du är bara människa precis som oss andra - alla har vi våra toppar och dalar. Hade också lite problem att hitta tillbaka efter sommaren, var inte heller ett dugg sugen på att stå i köket. Det var först när jag slutade störa mig på att jag inte tog tag i det som jag faktiskt tog tag i det, hittade tillbaka till glädjen när det inte kändes som ett måste längre. Kram!

  SvaraRadera
 7. Svarta lådan på Mäster Samuelsg. 8 eller 9. Dom frågar "hur mycket protein ska du ha?" Mycket gott och vällagat. Eller meze på lösvikt i hötorgshallen. Annars avskyr jag utelunch. Alltid flottigt, alltid i stora kantiner, alltid opersonligt och dyrt.

  /Majsan

  SvaraRadera
 8. organic green, frescos sallader (dock ganska dyra) eller cafe tidemans, matdistriktet (ekologiskt, närodlad mat) mycket rawfood. Alla dessa ställen är fantastiska. På matdistriktet väger de maten, så de brukar int ebli så dyrt. Jag kan komma därifrån med en fantastisk näringstät måltid för 60 spänn:)

  SvaraRadera
 9. Men, åh, jag förstår preciiis hur du känner! Jag är glad att jag kan gå hemma och skrota och fixa med min mat just nu. Hade aldrig klarat den här whole30grejjen om jag jobbat..

  Jag har däremot insett att det blir lite dyrt att springa ner till affärnpåhörnet för att köpa grejjer till spontanhittepåmiddagen varje dag, så även här måste jag planera lite nu. Funderar på att slå mig ihop med min bff (som har lika stor familj och äter som jag) och få ihop matsedel och shoppinglista för en hel månad eller nåt. För att slippa tänka varje vecka (dag?).

  Här är mina go-to-grejjer kokosägg (recept inne hos mig) och köttfärsröror/"pyttipannor" och lövbiff med wokade ta-vad-man-har-hemma-grönsaker.

  Hoppas du kommer upp på hästen snart igen, så att du mår lite bättre och får mer experimentlust :)

  SvaraRadera
 10. Min egna lösning är en lista på kylskåpet,
  en kolumn med lagade rätter, och en kolumn med mellanmål som även fungerar på morgon och kväll om det kniper.

  Allt på listen måste vara ok nyttgt, lättlagat och ha ingredienser man ofta har hemma. (behöver jag tillägga att det ska vara rätter jag tycker om ochså)

  Så fort jag kommer på en ny rätt som kvalar in så lägger jag till det på listan.

  När jag kommer hem från jobbet och är sådär vråltrött hungrig och oinspirerad så kollar jag bara listan väljer något därifrån. Det hjälper mig att få i mig mat, för dedär med veckomatsedel och planera flera dagar framför funkar verkligen inte för mig.

  SvaraRadera
 11. Men Elbe;
  du är ju så duktig resten av året!
  Pengar kommer pengar går (dyra luncher) but don´t sweat the small stuff!
  Ät så nyttigt som möjligt på lunchen så kommer du snart vara där du alltid är!

  SvaraRadera
 12. Förstår till fullo och tror helt enkelt att semesterkänslan drar över en bit in efter semestern också. Kanske ovilja att släppa det där goa, lite mer spontana. Kanske behöver hjärnan fokusera i prioordning - jobbet, komma upp på morgonen, familjen och sen kommer matplaneringen längre ner på listan. Jag var pepp första veckan, hade en suverän planering och massa mat i frysen. Nu andra veckan tillbaka blev det lite "näää, inte kålpudding nu igen, jag struntar i matlåda". Och sen inser jag att även om det är trevligt att gå ut och äta ibland så är det jobbigt att göra det jämt, behöva dra ut oavsett väder, oavsett hur mycket tid man har, kanske slänga i sig något dyrt. However, balansen återkommer. Min STÖRSTA utmaning är, som alltid, det där härliga kvällsmysandet...

  SvaraRadera
 13. Förstår till fullo och tror helt enkelt att semesterkänslan drar över en bit in efter semestern också. Kanske ovilja att släppa det där goa, lite mer spontana. Kanske behöver hjärnan fokusera i prioordning - jobbet, komma upp på morgonen, familjen och sen kommer matplaneringen längre ner på listan. Jag var pepp första veckan, hade en suverän planering och massa mat i frysen. Nu andra veckan tillbaka blev det lite "näää, inte kålpudding nu igen, jag struntar i matlåda". Och sen inser jag att även om det är trevligt att gå ut och äta ibland så är det jobbigt att göra det jämt, behöva dra ut oavsett väder, oavsett hur mycket tid man har, kanske slänga i sig något dyrt. However, balansen återkommer. Min STÖRSTA utmaning är, som alltid, det där härliga kvällsmysandet...

  SvaraRadera
 14. Just do it! Efter ett tag kommer inspirationen och motivationen!

  SvaraRadera
 15. Känner igen mig, sover dåligt just nu och det leder till att jag är för trött för att orka laga mat på kvällarna, dessutom är det bökigt eftersom jag och min kille ibland är hos mig, ibland hos honom (letar gemensamt boende), är vi hos mig har jag jätteliten frys och köket är mini, är vi hos honom finns inte alltid alla "verktyg" som man behöver (eller ingredienser). Handlar mat dag för dag (dyrt och jobbigt), igår gick jag omkring i affären i 30 minuter innan blodpudding hamnade i min korg. Hade ingen ork att laga nåt men ville inte ha "ute-mat" heller. Roligare mat än blodpudding kan man ju äta.... ; )

  SvaraRadera
 16. Men vet du, låt det vara ett tag! Jag vaknade en dag och ville kräkas på allt vad mitt livsmedelsselekterande och alla träningsbloggar, tidningar och program jag följer slaviskt heter. Jag tänker att i och med att kost och hälsa är mitt största intresse så gör det mig lyckligast i livet. Fram tills det inte gör det. Alls. Så denna dag bestämde jag mig för att inte öppna en endaste blogg eller tidning (för egentligen, när man läser om det hela hela tiden så blir det lätt att tro att det är den viktigaste prion i världen), stänga ner min egen träningsblogg, äta det jag känner för morgon middag kväll utan att tänka på kolhydratsinnehållet eller för-lite-protein-måste-komplettera grejen, gå iväg på middagar hos vänner med den enda tanken om hur kul det ska bli att få träffa mina vänner istället för hur jag ska få äta, hur jag ska förklara mig, vad som är ok undantag etc (för att sedan spendera halva dagen efter på att ångra mig). Och då hittade man balansen fort, tro det eller ej.
  Grejen är att jag vet att mitt förhållande till mat alltid varit komplicerat. Och i och med detta är det det mest okomplicerade jag haft.

  Så mitt bästa råd, ta en paus från det dåliga samvetet. Tänk att du gör det i två veckor. Kroppen hinner inte samla på sig dödlig fetma/för förtvinande muskler eller vad det än kan vara som man målar upp sitt dåliga samvete runt. Och det är så vansinningt skönt för själen.

  PS. (Och jag vet, har ju redan skrivit en uppsats :)) Om du tar en paus från nyttig-mat-tänket ett tag innebär det inte att du kommer att tappa en enda läsare. Ditt peppiga sätt att skriva behövs, och gör lika mycket nytta om det handlar om Wellness. DS.

  SvaraRadera
 17. Blä, jag vet hur det är! Och nånstans är det varken pengarna eller vikten som är problemet - utan välmåendet! Jag mår inte bra av uteluncher, halvdana mellanmål och panikmiddagar. Jag behöver ha det lite genomtänkt för att må bra!

  Jag tvingade mig att göra matlista igår, tog ICAs Buffé-blad och valde 4 rätter vi ska laga. Jag hoppas det räcker för att komma på banan igen!

  SvaraRadera
 18. Det värsta som finns är att inte ha mat hemma, så jag förstår till fullo! Vad jag brukar göra är att lägga ribban lite lägre, börja med att handla, köp mat så att det alltid finns bra frukost och mellis tillgänglig, köp mat som går fort att göra iordning tills lusten kommer tillbaka. Typ grillad kycklig, keso, ägg, avocado, oliver, bönor, kanske fetaost, grönsaker, ja du vet. Du behöver inte planera i timmar, det räcker med att planera in ett besök på ICA;)

  SvaraRadera