onsdag 1 augusti 2012

Fråga: Hur vet man att det funkar?

Branschkollega undrar: Hej hopp! Nu när lucumapulvret verkar ha fått en testperiod vill jag lägga in ett önskemål :) Jag vill minnas att lucumapulver, kokosvatten, superbär och random dundernötter har omnämnts i bloggen. I egenskap av att du är en kritiskt tänkande människa vore det grymt intressant att läsa en recension typ utifrån pris, smak och faktisk effekt. Mår man verkligen bättre eller är spökar placebon? Tack för en fin blogg!

Svar: Oh, bra fråga!

Gissar att det är mest det som brukar kallas superfoods som du syftar på. Och ja där har jag ju lite smått och gott i lådorna och eftersom jag försöker bli lite mer holistisk i höst så provar jag det mesta som jag hör talas om och som låter intressant (och inte verkar vara omgivet av allt för mycket mumbo-jumbo). Jag älskar att prova nya spännade livsmedel och skulle nog köpa hem hela hälsobutiken och alla internetshoppar om jag inte har en sambo som nog skulle höja på ögonbrynen då, vårt skafferi börjar bli lite fullt... ;-) Självklart gör jag ett urval och försöker att inte vara allt för lättköpt men provar gärna det mesta innan jag avfärdar det!

Men tillbaka till din fråga. Mår man bättre? Mitt svar är: Jag har absolut ingen aning och kommer nog aldrig få veta det heller. Lucumapulver som du nämnde är a) gott b) en trevlig sockerersättning c) innehåller bevisligen koncenterade nyttigheter. Men jag vet inte hur pulvret påverkar mig, jag vet bara om att jag mår bra efter en morgonsmoothie med lucuma i och gillar smaken. Jag använder väl just lucuma 1-2ggr/veckan kanske, det blir ungefär en tjuga i månaden (3kr/tsk) så man får fundera. Kokosvatten tycker jag som skrivet nyligen är ovanligt läskande och gott och visst innehåller det elektrolyter and what not men jag vågar inte tillskriva det någon effekt. Det är ungefär som att fråga "funkar spenat?"

Att superfoods innehåller saker som är nyttiga för kroppen tycker jag knappast går att säga emot. Sen får man väl fråga sig om man är en person som tror att man mår lika bra utan dem, eller om de kan vara ett sätt att få kroppen att må ännu bättre. Om man tillhör den senare kategorin och dessutom gillar att experimentera och prova nya smaker, är det värt ett köp tycker jag!

P.S. Placebo rockar ju också, så länge man får effekt eller hur ;-) //Elbe

5 kommentarer:

 1. Placebo is the shit! Jag är övertygad om att mycket av välmåendet jag får av ren och nyttig mat sitter i huvudet, likväl som tröttheten, deppigheten och det magonda jag får av skräpet. Men i slutändan, vad spelar det för roll? Äter bra = snygg, energisk, glad och LYCKLIG (och lite fattigare, men bara lite, för det går att äta bra och hålla kostnaderna relativt låga). Är inte det vad man alltid eftersträvar?

  SvaraRadera
 2. Elbe, på tal om superfoods och hösten - har du hört talas om den galna sexiga dieten? http://dengalnasexigadieten.wordpress.com/

  SvaraRadera
 3. Inga garantier på att det inte är placebo men jag blev jämt sjuk förut och fick tipset att äta lactiplus (piller med magbakterier, tog utökad dos under en period) och är numera friskare och får mina munsår max en gång per år istället för per månad. Även mat med bakterier så som surkål kan vara bra, men kanske inte gör jobbet ensamt.

  SvaraRadera
 4. Superhärlig blogg du har! :)

  SvaraRadera
 5. Oh, vad jag glad jag blev över att gå in på din blogg och läsa ett långt svar. Man tackar!

  Du har en bra poäng i att placebo inte ska föraktas, vilket jag glömmer i min skeptiska läggning.
  Om jag käkar en raw bar istället för en kexchoklad hamnar jag ju i ett trevligare sinnestillstånd. Då är det ju win.

  Nästa gång jag går in på hälsobutiken ska jag släppa garden litegrann ;)

  SvaraRadera