onsdag 1 augusti 2012

Recept: Grön gazpacho (superfood!) och vitt formbröd på kokosmjöl (low carb)


Igår lagade jag som sagt den goda gazpachon som jag fick hembudad till mig av Vita Coco för någon månad sen. Det känns verkligen helt underbart att äta den med tanke på hur mycket good stuff det finns bland ingredienserna. Känner ni att ni ätit dåligt och näringsfattigt en dag; tanka in med den här soppan på kvällen och fyll på med vitaminer och mineraler mångfalt. Den är också jättegod som sås (har resterna av den i matlådan idag tillsammans med köttfärsbiffar!) Försöker ta kokosvattenhypen med en nya salt men sanningen är att jag faktiskt gillar det riktigt mycket. Så himla läskande och bra att göra smoothies på istället för mjölk. Men hälsoeffekterna får jag be att återkomma om ;-)

Vi åt soppa och bröd med ost, vill ni ha mer protein passar nog ett par kokta ägg finfint till! Barnvänligt? Nja... Kotten smakade några skedar. Det är en rund och fin smak (om ni inte kryddat för spicy!) men den tar tid att vänja små smaklökar vid, så den ska serveras flera gånger om för vanans skull :-)


Det här receptet är signerat duktiga Josefine Jäger.

2-4 portioner 
1,5 mogen avokado 
1 medelstor gurka 
3,5 dl kokosvatten
1 ekologisk citron, rivet skal och juice 
1 kruka koriander (eller mynta) 
1 kruka persilja 
40 gram babyspenat, välsköljd
1 dl gräslök
½ grön chilifrukt, urkärnad (jag tog istället 0,5 kryddmått cayennepeppar)
salt och peppar

Dela och gröp ur avokadon och hacka gurkan grovt (skal på!) Mixa alla ingredienser slätt. Späd med kokosvatten och citronjuice. Balansera smaken med havssalt, svartpeppar och eventuellt mera örter.


Vad har jag på soppan? Furikake.

Och så brödet ja. Jag har bakat det här brödet utifrån recept av Mariann som Birgitta Höglund modifierat. Tips: Baka i en liten och hög form eller gör dubbel sats - vår avlånga brödform gjorde att brödet blev alldeles för platt! Om man vill ha skivor som ser ut lite mer som rostbröd. För goda att rosta, de är de!

Här är min variant:

5 ägg
50 gr smält smör (kokosolja borde nog också gå fint!)
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk brödkryddor
sesamfrön till formen

Vispa äggen. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Pensla en form med lite av det smälta smöret, strö i frön. Blanda ner mjölet i äggsmeten och rör sen i smöret. Blanda väl och fördela smeten i formen med en slickepott, strö över lite mer frön.

Grädda på 175° i 25-30 minuter, tills ytan fått bra färg. Låt svalna lite i formen, lossa med en stekspade i kanterna och stjälp upp på galler.

13 kommentarer:

  1. kokosmjöl, vdad är det, inte vanliga flingor altlså?

    SvaraRadera
  2. Nä, läs det här: http://mariannslchf.se/lite-om-kokosnotsmjolet/

    Jag har inte det indiska mjölet utan ett från märket Superfruit men jag tror det är samma innehåll, dvs mestadels fiber.

    SvaraRadera
  3. Blev så bra, barnen älskade (med kokosflincgor dock). Måste länka hit!

    SvaraRadera
  4. Så bra med ett recept, jag har tänkt testat detta men det har inte blivit av. Nu kanske det händer! Tackar och bockar! Ska testa brödet också!

    SvaraRadera
  5. Det där brödet ska jag testa att baka i helgen. Tack för receptet.

    SvaraRadera
  6. Mitt bröd blev totalt misslyckat, äggen lade sig i botten och mjölet längst upp. Vad kan jag ha gjort för fel?

    SvaraRadera
  7. Mia: Va konstigt... ingen aning. Blandade du ordentligt? Vad hade du för kokosmjöl?

    SvaraRadera
  8. Oj oj! Här ska det bakas framöver! Ska se om jag kan beställa lite kokosmjöl hem till mig då jag aldrig sett det i mina hälsobutiker i England. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  9. IDag fick jag order av fyraåringen att göra kokosbrödet igen, och det gör jag gärna. STår i ugnen nu :)

    SvaraRadera
  10. Den soppan låter verkligen super mumsig... och nyttig. Den står nu med i "Sabines Receptbok". Ska provas vid tillfälle då min karl inte är hemma... han är inte så förtjust i grönsaker. Tack för tipset. Trevlig lördag.

    SvaraRadera
  11. Har du räknat ut kcal per skiva på detta bröd?

    SvaraRadera
  12. Gjorde en själv, ca 1200 på hela smeten.

    SvaraRadera