måndag 20 augusti 2012

Göra veckomatschema: tio tips!


  • Så fort du ser ett gott recept, spara det. När schemat väl ska göras kan huvudet vara tomt! (Jag brukar fota med mobilen, både på skärm och i tidningar, så har jag allt samlat!)

  • När du sen ska välja bland alla sparade recept, kolla extrapriser och välj därefter. Du behöver inte samla på dig alla reklamblad som kommer hem, de finns nästan alltid på nätet!

  • Blanda nya recpet med gamla favoriter - så att det inte finns risk för enbart misslyckanden :)

  • Vissa saker (grytor och soppor) blir godare av att frysas. Vissa andra (pannkakor, potatis) blir det inte. Laga extra stora storkok av de förstnämnda

  • Lämna utrymme (1-2 dagar i veckan) för rester/utemat/snabblagat

  • Planera även vem som ska laga maten och kolla så att tid finns

  • En bra modell kan vara att bestämma att man äter fisk/vego/billigt minst en dag i veckan, så blir det automatiskt variation

  • Ät gott och snabbt på fredagskvällen, spara gott och svårlagat till lördagen

  • När du söker efter recept, var kreativ. Lägg till exempelvis "min bästa", "godaste", "supergod/supergoda" före så hittar du recept som folk älskar!

6 kommentarer:

  1. Du har alltid så bra tips, jag har laddat ner en app som heter matpriskollen så slipper jag få hem reklam

    SvaraRadera
  2. Mycket bra tips som tål att läsas ett par gånger extra så de verkligen fastnar för som du skriver så är huvudet visst väldigt tomt när det väl ska planeras...

    SvaraRadera
  3. Jag gör matllista för kommande 2-3 veckor för att slippa tänka på det(blir jag sugen på något byter jag och är lite spontan sådär) att planera in luftdagar var något jag missade i början så det blev väldigt framskjutet ibland...
    Jag brukar försöka lägga nya spännade recept i närtid då jag fortfarande är inspirerad av den nya månade och favoriterna/de vanliga kommer sedan, det blir mer på rutin då.

    SvaraRadera
  4. Riktigt bra tips! Jag är så dålig på att laga varierad mat och har lite brist på inspiration också.. Måste bli bättre på sånt :)

    SvaraRadera