torsdag 10 november 2011

Svar på frågestund: Del 3

Camilla frågar: Din blogg är faktiskt den bästa hälsobloggen out there just nu. Den har blivit lite som knark för mig, sista jag tittar på innan jag somnar. Beroendeframkallande! Fortsätt i samma stil! Okej, jag undrar vilket som är ditt favorit fitness-kvällsmål? Favorit bland proteinpulver? Jag ska precis opereras (endast för ytans skull) och måste tänka extra mkt på maten då jag inte kan träna på 3-4 veckor. Hua! Hur skulle du tänka?

Svar: Tack söta du, åh precis den känslan känner jag igen, jag får den ibland med nya bloggar, kul att du känner så inför min! Favoritkvällsmål är gott te med mjölk, lättkvarg + mjölk + funlight, mandlar och osötad müsli/flingor. Eller proteinostkaka! Om jag är mycket hungrig, proteinbröd med löskokt ägg, kaviar och röd paprika på också. Supergott och nyttigt! Proteinpulver har jag inte provat så många. Men Body Science Choccolate Almond är gott.

Angående din operation, jag tycker absolut du ska ta det väääldigt lugnt så att inget går fel. Men kolla ändå upp hur det är med vardagsmotion, kan du promenera/ta trapporna, sådant ändå? Då håller du igång förbränningen. Nu vet jag inte vad du ska operera men är det något på överkroppen kan du ju också fråga din läkare om du kan cykla på en sån där konditionscykel där du trampar framför dig, lugnt i kanske 60-90 minuter. Kosten kommer nog ordna upp sig till viss del av sig själv eftersom du inte blir lika hungrig då du tränar. Prova att äta så många små mål som möjligt, kanske upp till 6- 7 stycken så att hjärnan håller sig mätt hela tiden, lycka till! P.S. Hoppas det blir snyggt ;)

Anonym frågar: Hej elbe! Helt underbar blogg, keep up the good work! Det jag undrar handlar om Proteinpulver. Vilket tycker du att man ska ta? Vassle eller Kasein? jag vet redan att man tar vassle direkt efter träningspasset och kasein är som ett mellanmål/kvällsmål, men om man vill bygga snygga muskler och få bättre resultat som tjej (och gå ner i fett). vad tycker du då att man ska ta ? Tack och kram


Svar: Jag tycker du ska köra på kasein för det mättar bättre. Prova till exempel Diet Fuel (från Body Science), det är ett blandat proteinpulver (mest kasein) med få kalorier om du försöker tappa fett. Kram!


Anna B frågar: Hur har din "träningskarriär" sett ut historiskt? Var du t ex hästtjej eller fotbollstjej när du var yngre eller har träning kommit in i ditt liv sent?

Svar: Jag var en högst stillasittande datornörd ; ) Men du kan läsa om min sparsamma träningsbakgrund här!

Kevlarsjäl frågar: Hur ser träningsvanorna ut för din man/sambo? Hur lång är du?

Svar: Mr är en gammal idrottskille som varit mycket duktig på både tennis och fotboll. Han spelar fortfarande fotboll omkring 9 månader om året, 2 tillfällen i veckan och tennis och golf ibland. Däremellan gör han inte många knop... : ) Han är ganska lat av sig och vill bara träna om det är roligt, vilket i och för sig är en bra grundinställning. Han avskyr gym men fick upp ögonen lite för löpning då han provade i somras. Men han har tacksamma gener och går inte upp i vikt och jag tycker nog att det känns rätt bra att vi har olika intressen för han stöttar mig till tusen. Men jag hoppas förstås ändå att han i framtiden kommer träna mer regelbundet eftersom jag vill ha en stark och frisk pojkvän och far till mitt barn! : )

Jag är en 175 cm lång tjej med lång överkropp och korta ben (knappt 30 i jeanslängd!)

Nadja frågar: Bästa Elbe med finaste bloggen! Tre frågor: 1. Din och Mr's relation framstår som så jämställd och rättvis. Vad är knepet och ditt bästa jämställdhetstips?
2.Vad uppmuntrar du att din kotte lär sig?
3. Respektive vad vill du helst att h*n inte lär sig för mycket av? Tack och kram

Svar: Åh tack! Ja vi är rätt jämställda, det skulle jag säga. Men visst finns det alltid områden att jobba på. Mitt bästa tips är att som vi dela upp ansvaret mycket efter tycke och smak; jag plockar i diskmaskinen och Mr plockar ur (båda tycker deras är lättast), han dammsuger vilket jag avskyr medan jag dammtorkar och städar ytorna i köket vilket jag gillar men han tycker är jobbigt och tråkigt. Jag springer upp på nätterna då kotten skriker efter nappen men får sovmorgon eftersom Mr är morgonpigg men sover dåligt om han blir avbruten hela tiden. Han tar ut kotten i lekparken efter en lång dag på kontoret medan jag, som då roat barn i några timmar, fixar ett storkok och får rodda ensam i köket i gengäld. Det funkar ju förstås bäst om man tycker olika... : ) Vi har också en öppenhet för att båda ibland kan få säga "du, nu vet jag att du skötte nattningen igår men jag är SÅ trött, kan du göra det idag igen?". Sådant ger en energi för att också säga "jag lagar gärna maten idag igen, du ser trött ut och jag är sugen på att prova det här receptet". Men vi har också scheman ibland för vem som gör vad och när (till exempel inför flytten) och vi har regelbundna familjeråd då vi pratar igenom det som behöver tas upp.

När det gäller kotten har jag bara två önskemål; att h*n blir lycklig och snäll. Det är allt en människa behöver - att vara nöjd med sitt liv och att behandla andra väl. Om jag får önska bort saker så är det dåligt umgänge - Jag vill hemskt gärna ha bra och sunda vänner åt mitt barn (rätt sällskap spelar stor roll) samt gärna att kotten kommer vara engagerad i en rik fritid då högstadie- och gymnasietiden kommer; Mr spelade tennis och fotboll, jag spelade volleyboll och var dessutom engagerad i en datorklubb. Sådant håller en borta från dåligheter.

Emma Jo frågar: Hej igen Elbe! ;) Hur många timmar lägger du på träning per vecka?

Svar: Hm, ska räkna. Styrketräningen tar en timme, jag brukar hinna med 4-5 pass. Sen minst ett konditionspass också. Så 6 timmar? Plussar man på ombyte, dusch, stretch och fix med packning skulle jag säga att det landar på kring 10 timmar. Men jag vardagsmotionerar också väldigt mycket, det vet jag inte om man ska räkna in?

K frågar: Hej och tack för den bästa bloggen. Jag har lite funderingar kring vila. Upptäckte att när jag hade tagit det lite lugnare ett tag så gjorde jag stora framsteg både inom löpningen och på gymmet i styrka. Jag tycker dock om att träna/ vara aktiv och har svårt att vila som jag borde. Det jag har gjort ett tag är att byta ut några löppass mot powerwalks istället. Är inne på att jag kanske behöver lägga upp träningen i olika block, typ fokus på styrka ett tag. Sen löpningen etc. Vad är ditt råd? och hur mycket vila tycker du att man behöver. // K

Svar: Hey K! Tack! Jag tycker det låter som en jättebra idé, jag får också bäst resultat på det sättet. Och det är ju enkelt då man tänker efter - det du tränar, blir du bra på. Men det betyder ju inte att du behöver dra ned på tempot! Om du tränar löpning, kör all in. Förslag på upplägg:

Måndag: Tempopass (30-60 minuter i ett tempo strax över "bekvämt")
Tisdag: Intervallträning/fartlek
Onsdag: Vila/Yoga/promenad med långstretch av löparmuskler efteråt
Torsdag: Backintervaller
Fredag: Total vila
Lördag: Styrketräning med fokus på löpningen
Söndag: Långpass med lägre hastighet

Lycka till!

Emily frågar: Hur bra självförtroende skulle du säga att du har? Tycker du till största del och oftast om dig själv? Har du några tips för att förbättra självförtroendet och självkänslan? Älskar din blogg, du är underbar!

Svar: Tack gulliga Emily! Jag skulle säga att jag inom vissa områden har väldigt bra självförtroende. Jag är i stort sätt nöjd med min kropp och mitt utseende, jag tänker aldrig "gud vad jag är ful" men självklart har jag dagar då jag tänker "min rumpa ser hemsk ut i de här byxorna", "usch vad finnig jag är den här veckan" och "jag önskar jag var 5cm kortare". Men värre än så är det inte. Då skulle jag bli arg på mig själv - livet är för kort för trams! Jag har också bra självförtroende när det kommer till min intelligens och yrkeskompetens. Ett område som jag däremot försöker jobba på är mig själv i relation till andra. Fast ni kanske inte märker det här på bloggen är jag en ganska blyg ensamvarg, jag tycker det är svårt att umgås två och två med människor, hänger hellre i grupp och gillar inte att prata i telefon. Jag har svårt för att få sagt vad jag tycker ibland och är allt för diplomatisk och mesig, jag önskar att jag hade bättre självförtroende på den punkten!

Anonym frågar: Hej... Hamnade här med en fralla hängandes i mungipan. Borstade bort smulorna när jag började läsa din blogg and I have to say.. Den är ju helt fantastisk! Att någon har lyckats inspirera mig trots att jag är höggravid är fan ta mig ett mirakel och jag hoppas du inser att det är ett enormt ansvar som härmed vilar på dina axlar. Nu till min fråga:

Hur äter du? Kommer man att kunna gå ner sina graviditetskilon och ändå äta fullkornsris? I dagsläget äter jag 1 dl ris (aldrig mer) men all den här hetsen om att man inte ska stoppa en kolhydrat i mun gör mig förvirrad!

Svar: Va kul! Vet hur det känns att vara höggravid, man gör inte många knop då alltså... Om du kommer att kunna gå ned efter att minstingen ploppat ut beror på flera saker:

  • Hur mycket du gått upp (och hur mycket du tillåtit dig att gå upp, dvs har du gått upp pga att du överätit är det bara att... sluta överäta ; )
  • Hur pass mycket du tränat under graviditeten (all muskelmassa du lyckas behålla bränner energi och därmed fett!)
  • Om och hur mycket du ammar
  • Hur mycket du har motivation till att röra på dig (jag skriver inte "om du orkar/är frisk nog att" för det där är bullshit, det finns alltid minsta möjliga motion som alla klarar)
  • Huruvida du tänker "nu jäklar ska jag fixa det här" eller om du hellre drar på dig offerkoftan och bestämmer dig för att det bara inte går
Och; det är klart du kan äta fullkornsris. Och kolhydrater i allmänhet. Men det kan vara bra att välja så långsamma som möjligt och försöka låta större delen av dem komma från grönsaker och baljväxter, snarare än från spannmål.

Låt mig förklara fördelarna med att dra ned på kolhydraterna lite mer ingående: Om du äter färre kolhydrater (och ersätter dessa med protein och nyttigt fett) så äter du i princip alltid färre kalorier utan att du tänker på det. Fett och protein mättar så snabbt och bra. Som ett plus så får kroppen svårare att lagra nytt fett - det är nämligen kolisarna som jobbar hårdast i processen med att fylla på depåerna. Och till sist, drar du ned på kolhydraterna minskar nästan alltid ditt sug på... just det, mer kolhydrater. Socker främst. Tänk godis, vitt bröd, mjölmat, och så vidare.

Djävulen bor inte i fullkornsriset. Men det finns bara fördelar med att ibland byta ut det. Lycka till med bebben, återkom gärna om hur det går, kram!

TACK ALLA FÖR ERA FRÅGOR! KRAM ELBE

4 kommentarer:

  1. Haha, känner igen mig så väl i det att ha svårt för att umgås två och två samt att inte tycka om att prata i telefon. Fast prata i telefon är nog "värst", jag fattar liksom inte vad man får ut av det. Jag är kanske konstig men jag skriver hellre sms, mail osv än att prata i telefon. Ibland önskar jag att jag tyckte om att träna ihop med någon för att få både umgänge och träning "gjort" i ett liksom, men träningen är min mycket värdefulla egentid.

    SvaraRadera
  2. Nu har jag bloggat om Smaljeansen och även lagt upp en bild på mig själv i mina egna smaljeans som jag så småningom förhoppningsvis ska kunna knäppa ;)

    Tack för grym inspiration!

    SvaraRadera
  3. Du är så jävla grym!

    SvaraRadera
  4. Missade tydligen frågestunden men hoppas kunna få lite tips ändå.. Det är nämligen så att jag befinner mej i en special situation big time, jag är au-pair i Schweiz och kommer vara det kommande året. Sen jag åkte för tre månader sedan har jag gått upp tre kilo och var inte precis nöjd före det heller. Väger nu 62 kg till mina 163 cm, är alltså inte på något sätt överviktig men det är mer än jag någonsin vägt och jag trivs inte med det! I vintras lyckades jag komma i form riktigt bra och låg på 55 kg vilket jag var nöjd med men då jag jobbade på restaurang i somras och åt restaurangmat varje dag sket det sej och nu vill jag inte få det att vända. Har gymkort och tränar fotboll en gång i veckan så träningen är inte så stort problem. Kommer mej iväg ca 3-5 gånger i veckan och försöker blanda kondition och styrka. Maten däremot är en lite knepigare bit. Bor hos min värdfamilj och de betalar och handlar min mat. Det är i sej inget problem och jag tycker att jag äter ganska bra i veckorna. På helgerna däremot äter jag ofta ute eller väntar så länge med maten då jag är ute på stan eller liknande att jag vräker i mej då jag kommer hem istället. Blir ju en del alkohol också på helgerna. Äter inte mycket socker, inget godis och inte ofta kakor, glass eller dylikt. Vill ju kunna njuta av mitt år här men tycker inte att det ska behöva utesluta att jag kan vara nöjd med min kropp..
    Hoppas verkligen du har några bra råd, tack på för hand i så fall. Och tack för en härlig och grymt peppande blogg!

    SvaraRadera