tisdag 1 november 2011

Styrkeperiod: kostupplägg

Ni som frågat om min kost under fokusperioden, här kommer lite info:

Först vill jag börja med att berätta de beslut jag fattat och tankar som jag har kring denna satsning. Eftersom det är allra första gången jag kör en sådan lång och seriös period med mål att bygga muskler så försöker jag lägga allt på en lagom nivå. Jag tränar regelbundet (men inte övermänskligt hårt och inte så hårt som jag skulle kunna egentligen om jag ville bygga ännu mer) och jag äter mycket (men inte så mycket så att det kan ses som en klassisk bulk egentligen (då man proppar i sig mat för att gå upp 10-15 kilo i fett och muskler för att sen deffa bort fettet).

Utan jag satsar på att träna mig i att öka mitt kaloriintag på ett jämnt och sunt sätt (det är väääldigt lätt att bara fortsätta äta som jag gör och få i mig extra kalorier genom skitmat men det är fel). Istället satsar jag på att öka alla måltider med ungefär 1/3 och äta fler kolhydrater (långsamma, i form av grövre spannmål samt baljväxter).

Jag har alltså inte räknat ut exakt antal kalorier som jag ska äta, jag försöker mer hålla koll på energibalansen (vilket jag gör i huvudet) och fokusera på att må bra. Det känns som en lagom utmaning för denna första styrkeperiod. Jag lär mig så mycket nytt om min kropp så att jag blir alldeles snurrig :)

Detta ätande har i alla fall resulterat i att jag känner mig superstark och pigg då jag tränar, min mage mår väldigt bra och jag känner hur både muskler, hår och naglar växer. Kroppen mår bra helt enkelt och får tillräckligt med energi för att stödja tillväxt. Yey!

Det här med att överäta, i alla fall i den ickedramatiska utsträckning som jag gör det, är nog något de flesta gör regelbundet. Man äter lite mer en dag och lite mindre en annan och det går jämnt ut. Eller så gör det inte det och man går upp i vikt, fast väldigt långsamt.

Hur äter jag då? Ja, en dag kan se ut ungefär så här:

Frukost: Stor portion gröt med bär, mjölk, ägg/kvarg, frukt, osötad müsli, nötter

Mellanmål: Proteindrink efter träning

Lunch: Stor portion kyckling/köttfärsbiffar/fisk med råris,/fullkornsbulgur/matvete/blomkålsmos, massor av grönsaker, sås på kvarg/turkisk yoghurt, kanske salsa eller guacamole eller hummus, kanske kikärter eller kidneybönor

Mellanmål: (Om tidig middag äts detta på kvällen istället) Gröt/kvarg med flingor/keso med bär och nötter

Middag: Liknande lunchen, oftast något färre kolhydrater och mer protein/grönsaker

Kvällsmål: Se eftermiddagsmellanmål

Stora variationer finns förstås, jag lagar ofta lite mer kolhydratsnåla middagar och väljer att komplettera med kolhydrater som tillbehör i form av till exempel bönor. Kalorimässigt då, om jag skulle gissa? Kanske uppåt 2500?

6 kommentarer:

  1. Låter helklokt, som vanligt! Ser fram emot bilder sen, såg bilden från din lugna dag på gymmet, grymt läckra armar alltså!

    SvaraRadera
  2. Låter bra det där!
    Älskar din blogg, den motiverar mig till att fortsätta slita på gymmet och fortsätta att planera min träning och kost för att må bättre i mitt hälsosammare jag :)

    fortsätt med det du gör - skriva underbara inlägg som peppar människor till att må bra!

    starkt jobbat med din grymma formtoppning som du gjorde föressten, You go girl!

    Mvh en person som njuter av dina inlägg dagligen!

    SvaraRadera
  3. Beata: Åh tack, älskar de där skuggkastande gymlamporna asså ;)

    The workouter: Åh, tack tack! Och stort lycka till med dina egna mål, kram!

    SvaraRadera
  4. Ser bra ut! Jag tänker och äter på samma sätt. Har under min viktminskningsperiod uteslutit middagskolhydraterna men nu när jag bygger muskler har jag börjat äta även till middagen, mindre mängd dock. Jag äter oxå större portioner och mår toppen. Lycka till!

    SvaraRadera
  5. Låter kalas!
    Många tror ju att man ska vräka i sig pizza och hamburgare vilket är helt galet.

    Mitt energibehov ligger på 2300 kcal. Vid träningen blir det ju ännu mer dessutom. Eftersom att jag själv bygger så ska jag ha i mig närmare 2800. Ibland är det svårt att veta vad man ska äta, tycker inte om att vara proppmätt om dagarna. Fixas därför lätt med mer kolhydrater & fett i form av olja och nötter som är lätt att få ner.

    Dock försöker jag hålla mig borta från kaloriräkning då jag led av ätstörningar förut, men ibland tjuvkikar jag vilket jag ändå tycker kan vara bra för alla för att se hur man egentligen ligger till. Värst är det dock om man hamnar 1000 kcal back, haha!

    SvaraRadera
  6. Väldigt bra kosthållning som definitivt kommer hjälpa dig att uppnå resultat!

    SvaraRadera