söndag 27 november 2011

Styrketräning: Hur stark är Elbe just nu?

Sakta men stadigt uppåt går det. Jag skulle gissa att de av er som styrketränat länge, tycker jag är svag och de av er som inte styrketränar särskilt mycket tycker jag är stark ;) Men så är det ju, det man tränar blir man bra på. Innan min fokusperiod har jag alltså bara gymmat planlöst, aldrig skrivit upp vikterna eller haft mål och jag brukar dessutom sällan styrketräna regelrätt, gick ofta på pass eller körde cirkelträning. Men nu finns alltså allt på papper! Jag tänkte kommentera de olika korten så ni fattar (pardon min handstil):

Bröst + Triceps (mage):

Bänkpress. Hade aldrig provat innan. Nä, faktiskt! Men det är ju övningarnas övning. Riktigt cool. Och snart lyfter jag halva min kroppsvikt. I tre set då alltså, vad jag 'maxar' har jag ingen aning om.

Lutande hantelpress. En av mina favoriter. Det är skitkul att lyfta upp de där biffiga 11-kiloshantlarna ur stället (även om jag önskar att det var biceps jag tränade med dem :)

Flyes i cablecross-maskin. Här är det svårt med vikterna - jag växlar mellan olika gym och ibland står det i pund och ibland i kilon. Jag har räknat ihop båda sidorna i cc:n (tycker ni man ska det?) så jag har alltså 20 kilo på varje sida. Eller vänta nu - 20 pund måste det väl vara? Typ 9 kilo alltså. Förvirrande.
Dips (i maskin). Här räknar jag med att kunna skippa vikterna inom en snar framtid. Särskilt sen ryggen blivit bättre klarar jag tyngre vikt här. Just ja, glöm inte - med denna maskin: ju lättare vikt desto bättre.
Liggande tricepspress i cablecross-maskin. Också stor viktförvirring här. Vet mest att jag flyttar ned den ett pinnhål efter att jag tränat bröst i samma maskin. Men men. Jag själv vet ju iaf hur många plattor det ska va :)
Magträning. Här kör jag lite olika, ofta funktionella, övningar, vad jag känner för helt enkelt. Vill främst hålla magen stark för att den ska kunna assistera resten av musklerna i andra övningar.

Rygg + biceps:

Chins. Okej sorry bänkpressen, detta måste ju ändå vara övningarnas övning då jag tänker efter. I allafall sedan man slutat ha en liten maskin som pinsamt nog lyfter upp benen åt en.... Tänk på att viktförhållandet här också är omvänt.

Framåtlutad stångrodd. Här ser ni rätt brokiga siffror, det beror på mina ryggproblem. Dåliga dagar har jag helt enkelt chillat lite och dragit upp repetitionerna istället. Men jag blir starkare, det känner jag!

Sittande rodd i maskin. Jag har gått från att lägga på tungt här och luta mig framåt vid varje repetition till att sitta stilla och med låg vikt dra små korta drag med total fokus på att 1. det ska kännas i rätt muskler och 2. att dra mot magen. Lesson learned.
Ryggresningar (med viktplatta i händerna). Alltid varit riktigt stark i ländryggen. Fast misstänker att baksida lår hjälper till rätt mycket. Hm, det går ju inte så mycket framåt heller...

Scottcurls: För er som inte vet vad som menas så är det då man sitter ned och tränar biceps med baksidan på armarna lutade mot ett stöd, så här. Jag använder dessutom en EZ-bar, en sån här. Stängerna på gymmen jag går till väger olika upptäckte jag (en 7,5 och en 10 kilo) så därav strukna och ändrade siffror i början. En kul övning. Måste skaffa handskar dock, hello valkar.
Curl med stång i cablecross-maskin. Hm, fattar inte början av kortet... har jag förvirrat mig kring pund och kilon igen? Nåja. 12,5 är det som gäller nu iaf. Segt uppåt men nästa gång tror jag faktiskt att jag får glädjen att flytta pinnen.
Koncentrerad curl. Man ser väldigt cool ut. Man ser ut så här. Yeah.

Ben + Axlar:

Knäböj i smithmaskin. Lite läskigt för ryggen här med. Känner att jag nog egentligen skulle orka samma repetitionsantal med kanske 10-20 kilo till. Men tar det långsamt.
Hacksquat. Älskar hur det bränner i rumpan efteråt! Men en sak som jag inte fattar. Fotstödet är vinklat, man kan ha fötterna på två olika sätt. Inget är skönt - jag vill helst ha dem mittemellan. Någon som förstår?
Marklyft. En övning som känts så påfrestande på ryggen att jag funderat på att byta ut den. Men nu känns det riktigt bra så jag behåller den. Men ni ser att jag någon dag dragit ned på vikten till exempel, det är därför. Svår är den också, måste öva mer.

Vadpress. Den där vadpressmaskinen gör så ont i låren! Synd för annars känner jag mig stark.

Axelpress i smithmaskin. Oj, här har jag verkligen blivit starkare snabbt! Jätteroligt.

Hantellyft åt sidan. Denna övning har jag visat er på bild förut. Vänster sida har alltid varit mycket starkare så jag har väntat in höger med lägre vikter.
Baksida axlar, liggande omvänd i cablecross-maskin. Ja eller vad man nu ska kalla den :) En muskel som inte fått så mycket love tidigare av mig. Nu är vi polare igen!
Summering: Jag har verkligen jättekul på gymmet. Det känns helt annorlunda att styrketräna med statistik som backup - siffrorna blir ett härligt bevis på att det går framåt. Eftersom detta är min första period då jag fokuserar på styrka går jag försiktigt fram. Jag tar i men kanske bara till 90% - de där sista 10 procenten satsar jag istället på att lära mig övningarna, på att känna efter att ryggen inte tar skada och att koncentrera mig på att det ska kännas i rätt muskler. Men det kommer bara göra det roligare under nästa styrkeperiod, att kunna/våga ta ut sig "100%fyfasiken nu svimmar jag eller kräks"-mycket. Typ som Lina. Som jag är lite rädd för. Fast du är cool Lina :) Som jag brukar säga, 'man har ju hela livet på sig'. Vilken underbar känsla!

Hur går det för er som styrketränar och också för bok? Jag vill veta vad ni lyfter juuuu!

PS. Mitt upplägg hittar ni HÄR.

10 kommentarer:

  1. Svårt att jämföra också då jag bara tränar med fria vikter och kroppsvikt, hantellyft åt sidan har jag varit på 7 kg länge nu men det är problem m min vänstra översyn som krånglar sen en krock för 3 år sen så där är jag svag och upplever att den helt plötsligt släpper... Nu är jag ju skadad i ryggen än så jag får glädjas åt att läsa om andras träning bara men det ger mig iaf pepp tills jag blir bra igen! Tycker det det ut som att du är rätt stark:)

    SvaraRadera
  2. Tycker du gör så rätt i att inte ligga på full kapacitet från början. Tekniken är den viktigaste till att börja med, så slipper man skadorna som lätt kommer annars :)

    Tycker de ser ut som du tar en hel del iaf :) Sen andra sidan ska du ju bara jämföra med dig själv egentligen, är ju stor skillnad på hur länge man tränat :)

    SvaraRadera
  3. Säger som Träna. träna... tränar också enbart med fria vikter och kroppstyngd och det är svårt att jämföra. Imponerad av vikterna, du är stark!!! Men visst är det så att när man tränar maskin så använder man tyngre vikter än när man kör med fria vikter??
    Kram Betty.

    SvaraRadera
  4. Kul att se dina siffror!
    Vad bra det går framåt! På bara en månad eller så! Jättebra jobbat! :D

    Jag håller med om att det är bra att ta i 90% och köra teknikkoll de övriga 10%. Ska bli spännande att se hur det går när du kan tekniken totalt och kör 100%!

    Jag önskar att jag vågade mig in på den avdelningen på gymmet.. Men det får bli senare, en sak i taget ;)

    Kram, ealina

    SvaraRadera
  5. Ser bra ut Elbe! Har hyfsad koll på vad jag lyfter men kör mycket cirkelträning och många reps nu så då blir ju vikterna automatiskt lite lättare. Ska köra en stenhård träningsmånad nu i december, dock fortsätta fokusera på cirkel och cardio. Vill inte bygga mer muskler just nu, utan få bort det allra sista lagret fett. Sen i vår blir det nog styrka, tung!!! :-) Förresten, vore kul att läsa lite mer om hur det känns att jobba extra i butiken nu, om du hinner/orkar allt som tidigare eller måste ändra något? /HelenaE

    SvaraRadera
  6. Härligt kämpat!

    Jag håller just nu på att träna på chin-ups. Hur många klarar du? Ett tips om du även vill kunna träna hemma är stadiums erbjudande på hemmagyms-produkter, ta 3 till priset av 2 :)

    Glad 1:a advent!

    SvaraRadera
  7. Jag har precis styrketränat i en månad, ska ta och fota mina gymscheman och lägga upp imorgon så kan du se hur det går för mig där!

    Lååångsamt framåt från noll, ungefär, men gör som du och höjer hellre lite för långsamt än för snabbt för att inte skada mig och för att lära mig tekniken.. min kropp har ju aldrig lyft en vikt i hela sitt liv tidigare liksom :)

    SvaraRadera
  8. Ser bra ut! Har haft en paus av olika anledningar ett tag.
    En fråga bara; i Smith-maskinen och hacksquat, är det totalvikt eller hur många kilo du lagt på?

    SvaraRadera
  9. Annie: Japp det kan jag tänka mig. När ska du skriva vad du tar då ;p

    StepUp2Fitness: Ja absolut, ännu mer då man använder en smithmaskin.

    Ealina: Ja, den tiden kommer! Kram!

    HelenaE: Ja det låter som mig, då jag formtoppade. Fast det fanns ju inget därunder så jag fick börja lyfta igen ;) Mm ska skriva mer då jag kommit in i det, jobbat så lite ännu.

    Kaffeutansocker: Du jag klarar så många som: noll :) Hm, eller jag har inte försökt på ett tag men tror inte jag klarar någon. Men snart kanske! Tack för tipset, sugen men måste spara :/

    Alina: Ja det vore kul!

    Anonym: Det är totalen. Båda de maskinerna du nämner har en stång i som väger 10 kilo. Bänkpresstången väger 20 däremot. Jag tänkte det är mest rättvist att räkna så eftersom stängerna väger olika.

    SvaraRadera
  10. Bra jobbat! :) Du gör helt rätt som banar in rörelserna först. Alldeles för många är viktkåta och har helt fel teknik. Stark du är i hantellyft åt sidan! Jag är jättesvag där o det är hatkärlek till den övningen..

    SvaraRadera