måndag 7 november 2011

Litet lexikon

Jag tänkte reda ut några begrepp som far i luften på senaste. Vad är:

Crossfit? Ett träningsprogram som involverar styrka och kondition. Det kännetecknas av att det är byggt på funktionella rörelser (sådana du utför och behöver i vardagen) under hög intensitet. Du ska helt enkelt blir crossfit = vältränad på så många olika sätt som möjligt. Crossfit innefattar tio fysiska färdigheter; kardiovaskulär uthållighet (kondition), muskulär uthållighet, styrka, explosiv styrka, flexibilitet, snabbhet, smidighet, balans, koordination och precision. Crossfit lånar många inslag från tyngdlyftning och gymnastik. I crossfit tränar man varje dag en WOD - workout of the day. Denna utförs av alla medlemmar på ett crossfit-gym (som ofta är utrustat lite som en gymnastiksal). Det finns flera WOD:s som är välkända och de döps ofta med kvinnonamn. Målet kan vara att utföra WOD:en så snabbt som möjligt eller så tungt som möjligt.

Tabata? En sorts intervallträning. Korta, tuffa 20 sekundersintevaller följs av 10 sekunders vila och upprepas 8 gånger. Den totala träningstiden blir då 4 minuter. Intervallerna kan fyllas med lite allt möjligt (till exempel med traditionella crossfit-övningar), det viktiga är tiden samt att man maxar.

HIIT? Står för high intensity interval training. Det är helt enkelt gammal hederlig intervallträning med ett krav - det måste vara högintensivt. Korta intervaller på 20-30 sekunder ger du allt, vilar, och återupprepar. Tabata är alltså en form av HIIT men HIIT utförs ofta som konditionsmoment (på löpband, cykel eller konditionsmaskin). HIIT är väldigt krävande men ger mycket goda resultat för både fettförbränning och hjärtats konditon.

2 kommentarer:

  1. Åh, ÄLSKA crossfit! Har inte provat tabata än. Kanske kan bli morgondagens träning =))

    SvaraRadera